26 / 04 / 2024

1978 yılında Ayazağa'nın 700 yıllık merası parsellenip satılmış!

1978 yılında Ayazağa'nın 700 yıllık merası parsellenip satılmış!

1978 yılında Ayazağa Köyü'nün Hazine'ye kayıtlı, 700 yıllık merası Milli Emlak Müdürlüğü tarafından parsellenerek bazı resmi kurumlara ve iş adamlarına satılmış. Ayazağa sakinlerinin hayvanlarını otlatacak bir karış otlak kalmamış.



1978 yılında Ayazağa nın 700 yıllık merası parsellenip satılmış!


Ayazağa'nın 700 yıllık merası parsellenip satıldı


  HAYVANCILIK ve bahçelerinde yetiştirdikleri sebzelerle geçimlerini sağlayan Ayazağa Köyü sakinleri, köylerinin 700 yıllık merasının ellerinden alındığını bildirdiler. Meralarının Milli Emlak Müdürlüğü'nce parsellenerek bazı resmi kurumlara ve iş adamlarına satılması üzerine köylülere hayvanlarını otlatacak bir karış otlak kalmadı. Bir zamanlar köylülerin geçimini sağladıkları hayvanlarını otlattıkları merada şimdi taş yığını binalar ve fabrika bacaları yükseldi.


  Köylerinin etrafındaki hazineye kayıtlı arazide köylülerin yıllardan beri hayvanlarını otlattıklarını bildiren Ayazağa Köyü Muhtarı Salih Yaşar, ''Köyümüzün tarihi 700 yıl öncesine kadar dayanır. Burası gecekondu gibi resmi olmayan yollarla kurulmuş bir köy değildir. Köyümüz askeri bölge içinde olması yüzünden otlaklarımızın alınıp resmi kuruluşlara verilmesi ihtiyaçtan dolayı değildir. Bizden alınan araziler üzerinde arsa ticareti başlamıştır. Parsel parsel iş adamlarına satılan yerlerde fabrikalar kurulmaya başladı. Köylümüze de hayvanlarını otlatacak bir karış yeşil arazi kalmadı. Bu duruma karşı çıkıp dava açtık, sonuçlarını bekliyoruz'' dedi.

  Öte yandan köyün sadece harita üzerinde İstanbul'a bağlı olduğu, şimdiye kadar İstanbul Belediyesi'nden hiç bir yardım görmediği bildirildi. Anadolu'daki köylerin bir çoğunda asfalt yol varken kendi yollarının hala toprak olduğunu söyleyen Ayazağa Köyü sakinleri mezarlık sahalarının dahi satıldığını ileri sürerken yetkililerden yardım istediler.


Hürriyet Gazetesi 4 Haziran 1978



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com





Geri Dön