25 / 04 / 2024

1978 yılında İstanbul'dan her ay 10 bin gecekondu yapılıyormuş!

1978 yılında İstanbul'dan her ay 10 bin gecekondu yapılıyormuş!

1978 yılında nüfusun yarısının gecekondularda yaşadığı İstanbul'da ayda on binden aşağı olmamak üzere çeşitli semtlerde gecekondular türüyormuş. Belediye ise, bu gecekonduları particilik faaliyetlerinden dolayı yıkamıyormuş.



1978 yılında İstanbul dan her ay 10 bin gecekondu yapılıyormuş!


Her ay 10 bin gecekondu yapılmasına karşılık, bir yılda 3 bin tane yıkıldı


İstanbul gecekondu semti oluyor


H. B. ÜLGEN


  İSTANBUL'un nüfusunun artışı ile birlikte gecekondu sayıları da bu yükselmeye ayak uyduruyor ve ortalama ayda on binden aşağı olmamak üzere çeşitli semtlerde gecekondular türüyor. Bunlar yapıldıktan sonra gece veya gündüz derhal işgal ediliyor, yıkılması da sorun haline geliyor.

  İstanbul'un bugünkü durumda nüfus sayısı ilgililerin şu andaki hesaplarına göre 4 milyon 500 bin civarında. Bunun 2 milyondan fazlası gecekondu bölgelerinde yaşıyor. Senelik artım ise 170 bin kişiyi buluyor ve bunlar kente yerleşme olanağı arıyor. Çareyi de gecekondu yapmada buluyor. İstanbul'un hemen hemen gecekondunun girmediği semti yok. Kanunen yasak olmasına rağmen yapım devam ediyor. Yapılan particilik, şu veya bu nedenlerle yıkılamıyor. Çünkü iktidar partisindekiler olsun, bunların koruyucusu oluyor ve binaların yıktırılmaması için belediyeye, vilayeti, İmar ve İskan Bakanlığı'nı harekete geçiriyor. Bu konu da kendisi ile görüştüğümüz belediye yetkilileri:

 

  ''Gecekondu yapımı yasak. Yapılanları yıkmak için zabıtayı fen ekiplerini seferber ediyoruz. Yıkım başlayınca da milletvekillerini, meclis azalarını ve parti örgütlerini karşımızda bunların koruyucusu olarak buluyoruz. Sorun başlıyor, yıktırılmaması için her türlü tazyik başlıyor. Bu gidişle İstanbul yakın bir gelecekte tabi güzelliklerini kaybedecek, gecekondularla çevrili bir kent haline gelecek. Çaresi siyasilerin bu işten elini ayağını çekmesi, yasakların tam manasıyla uygulanmasıdır.''

  İstanbul Belediyesi son bir yıl içinde 3 binnde fazla gecekondu yıkımını yaptı. Fakat yenilerin önüne de az evvel belirttiğimiz nedenlerle geçemedi.


Hürriyet Gazetesi 2 Ağustos 1978



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön