19 / 04 / 2024

1980 yılında Azeryan Yalısı Türkiye'nin ilk özel müzesi olacakmış!

1980 yılında Azeryan Yalısı Türkiye'nin ilk özel müzesi olacakmış!

1980 yılında Vehbi Koç'un sahibi bulunduğu Azeryan Yalısı, Türkiye'nin ilk özel müzesi olarak halka açılacakmış. 20 milyon lira harcanarak restore edilen yalıya ''Sadberk Koç Güzel Sanatlar Müzesi'' adı verilmiş.



1980 yılında Azeryan Yalısı Türkiye nin ilk özel müzesi olacakmış!


Azeryan Yalısı Türkiye'nin ilk özel müzesi oluyor 


  Vehbi Koç'un sahibi bulunduğu ''Azeryan Yalısı'' Ekim ayında ''Türkiye'nin ilk özel müzesi'' olarak halka açılacak. ''Azeyan Yalısı'' olarak tanınan ve 20 milyon lira harcanarak


1980 yılında Azeryan Yalısı Türkiye nin ilk özel müzesi olacakmış!


restore ettirilen Sarıyer'deki 80 yıllık yalıya Vehbi Koç'un eşi merhume ''Sadberk Koç Güzel Sanatlar Müzesi'' adı verildi. 

  Kendisine, eşine ve aile fertlerine verilen antika eşyaların sergileneceği müzenin müdürlüğüne Topkapı Sarayı eski müdürü Sabahattin Batur getirildi. 

  Türkiye'nin ilk özel müzesi olacak yalıda sanat kitapları ile hediyelik eşya satışı yapılacak özel bir bölüm de bulunuyor. Koç'un kızı Sevgi Gönül tarafından yönetilecek müzede, Türk el sanatları örnekleri, para pul, tuğralı gümüş takımlar ve Koç'un doğum yeri olan  Ankara  bölgesinin özelliğini taşıyan eşyalar ayrı ayrı salonlarda teşhir edilecek.


(1980 yılında Reşat Altın 11.448 liraya satılıyormuş.)


Tercüman Gazetesi 1 Ağustos 1980 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön