20 / 04 / 2024

1980 yılında Galata Köprüsü tarih olacakmış!

1980 yılında Galata Köprüsü tarih olacakmış!

1980 yılında İstanbul Belediyesi'nin Hükümete yaptığı teklif kabul edilirse Galata Köprüsü tarih olacakmış. Köprünün yıllık masrafı 100 milyon lirayı buluyormuş. Tarihi köprünün kaderi Hükümetin alacağı karara bağlıymış.



1980 yılında Galata Köprüsü tarih olacakmış!


İstanbul Belediyesi'nin Hükümete yaptığı teklif kabul edilirse Galata Köprüsü tarih olacak 


  Yıllık bakım masrafı 100 milyonu bulan köprü her an trafiğe kapanabilir. Galata ve Atatürk köprülerinin hurda değeri ise 700 milyon lira.


  Her gün biraz daha sulara gömülme tehlikesiyle baş başa kalan, dubaları su alan tarihi Galata Köprüsü'nün yerine, yeni bir köprü yapılmasının gerekli olduğu açıklandı. Belediye Başkanı Aytekin Kotil, galata Köprüsü'nün miladını doldurduğunu, bunun yerine yeni bir köprü yapılması için Hükümete teklifte bulunduğunu açıkladı. Galata Köprüsü'nün kaderinin Hükümetin alacağı karara bağlı olduğunu da açıklayan Belediye Başkanı Kotil, ''Yeni bir köprü yapılması halinde, Galata Köprüsü belirli bir yere çekilerek, turistik amaçla kullanılabilir'' dedi. 

  Üst tabliyesi çökmeye başlayan ve trafik açısından büyük ölçüde sakıncalı durumu olan ve her an trafiğe kapanabilecek olan Galata Köprüsü'nün durumu hakkında Kotil şunları söyledi: 

  ''Galata Köprüsü artık trafik yükünü taşıyamaz hale gelmiştir. Bu tarihi köprü, miladını doldurmuştur. Köprünün ayakta kalabilmesi için her yıl 100 milyon lira masraf yapmamız gerekmektedir. İşçi ve memur ücretlerini bile zor ödeyen belediye için, bu çok büyük bir külfettir. Bu köprünün yerine yeni bir köprü yapılması gerekmektedir.''

  Öte yandan ilgililer Galata ve Atatürk Köprülerinin yerine yapılacak yeni köprünün 1 milyar liraya çıkacağının hesaplandığını, Galata ve Atatürk Köprülerinin hurda olarak satılması sonucu 700 milyon lira gelir elde edileceğini söylediler.


(1980 yılında Reşat Altın 11.448 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet Gazetesi 4 Şubat 1980



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com





Geri Dön