29 / 03 / 2024

1982 yılında İstanbul'da orta hallilere kiralık ev yokmuş!

1982 yılında İstanbul'da orta hallilere kiralık ev yokmuş!

1982 yılında inşat sektöründeki durgunluk, yüksek enflasyon ev kiralarını olumsuz etkilemiş ve kiralar yüzde 20 civarında artmış. Gecekondu kiraları ise 7 bin liradan başlıyormuş ve 200 bin liraya kadar çıkıyormuş.



1982 yılında İstanbul da orta hallilere kiralık ev yokmuş!


Gecekondu kirası bile yedi bin liradan başlıyor


ORTA HALLİLERE KİRALIK EV YOK


  Ev sahipleri <<depozito>> adı altında kiracılardan toplu para talep ediyor


  İNŞAAT sektöründeki durgunluk, enflasyonun frenlenememesi son üç ayda ev kiralarını olumsuz olarak etkilemiş ve kiralar yüzde 20 civarında bir artış göstermiştir.

  Bunun yanında ''peşin kira istemi'', ''depozito istemine'' dönüşmüş ve ev sahibi kiracısından evine göre ''depozito'' adı altında bir miktar para almadan evi teslim etmemeye başlamıştır.

  ''Depozito''nun kiracının evde yapacağı hasara karşı alındığı ve kiracı çıktıktan sonra yapılacak hasar tespitiyle artan miktarın kiracıya iadesi edileceği belirtilmekteyse de, bu paranın ev sahibince işletilmek üzere alındığı, kısa zamanda kiraladığı evden ayrılmayan kiracının bu parasının yıllar boyu işletildiği ileri sürülmektedir.

  İstanbul'da ev kiraları gecekondu bölgelerinde ortalama 7 bin liradan başlamakta, yine ortalama olarak yerine ve manzarasına göre 200 bin lira civarına kadar çıkmaktadır. 


(1982 yılında Reşat Altın 14 bin 548 liraya, altının gramı ise 2 bin 500 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 2 Eylül 1982



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön