20 / 04 / 2024

1982 yılında kaçak bina, gecekondu yapımı hızlanmış!

1982 yılında kaçak bina, gecekondu yapımı hızlanmış!

1982 yılında imar affının Danışma Meclisi'nde görüşülmeye başlanması üzerine, kaçak yapıların ve gecekondu yapımında hızlanma görüldüğü belirlenmiş. İmar affı, 12 Eylül'den sonra yapılan binaları kapsam dışı bırakmış.



1982 yılında kaçak bina, gecekondu yapımı hızlanmış!


Kaçak bina, gecekondu yapımı hızlandı


12 Eylül'den sonra yapılan kaçak yapıların af kapsamına girmeyeceği bildirildi.


  İMAR affı yasa tasarısının Danışma Meclisi'nde görüşülmeye başlanması üzerine kaçak yapıların ve gecekonduların yapımında hızlanma görüldüğü belirlendi. 


  İlgililer, bu çabalara değinerek imar affının 12 Eylül 1980'den sonra yapılan tüm yapıları kapsam dışı bıraktığını bildirdiler. Ayrıca, çıkacak imar affını fırsat bilerek, mevcut binalarına yasalara aykırı olarak şu günlerde ek yaptıranlar da aftan yararlandırılmayacaklar. 


  Belediye yetkilileri, ''Yasal pürüzü olmayan binalarını (nasıl olsa imar affı çıkacak) diye ekler yaparak büyütenler hakkında yasal işlem yapılacak. Belediyemiz yasa dışı büyütülen binaların eklerini, sahipleri yıkmazsa kendi olanakları ile yıkacak ve ayrıca bina sahibinden yıkım parası tahsil edilecek'' dediler.


  Yetkililere göre, çıkacak imar affından İstanbul'da 208 bin 248 gecekondu ve 529 bin 557 kaçak kat yararlanabilecek. Ancak bu yapılardan Belediye, Hazine ve özel mülkiyetli arsa üzerinde olanlar af kapsamı dışında kalıyor.


  Boğaziçi yasağı 


  İstanbul Belediyesi'nde görevli başkan yardımcılarından dördü ile Beşiktaş, Beykoz, Sarıyer ve Üsküdar Belediye şube müdürleri ve imar teknisyenleri, Boğaziçi'nde yasaktan önce başlatılmış inşaatları belirlemeye başladılar.


  Yetkililer, ''Boğaziçi sorunun çıkacak imar affından önce çözümleneceği, imar affı ile Boğaziçi'ndeki yasa dışı yapılanmaların yasal hale getirilmeyeceği'' öne sürüyorlar.


Milliyet Gazetesi 3 Kasım 1982



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön