16 / 04 / 2024

1982 yılında Okmeydanı'nda Vakıflar'a ait arazi üzerine 6 mahalle kurulmuş!

1982 yılında Okmeydanı'nda Vakıflar'a ait arazi üzerine 6 mahalle kurulmuş!

Vakıflar'a Fatih'ten kalan Okmeydanı'ndaki bin 230 dönüm arazi üzerinde 6 mahalle kurulmuş. 1960'lı yıllarda başlayan gecekondulaşma sonrası yerleşenlere, politikacıların gösterdiği hoşgörü bugünkü Okmeydanı'nın oluşmasını sağlamış.



1982 yılında Okmeydanı nda Vakıflar a ait arazi üzerine 6 mahalle kurulmuş!


VAKIF SAĞOLSUN


  İSTANBUL'da Okmeydanı'ndaki 1230 dönüm arazi Vakıflar'a Fatih'ten kalmış. Fatih ve ondan sonra da tüfek okla yer değiştirinceye kadar kullanılan Okmeydanı (Ok atış ve eğitim alanı) en uzağa ok atanların anısına dikilmiş görkemli taşlar, çayırlar ve çeşmelerle ününü 1960'lı yıllara kadar sürdürebilmiştir.

  1960'la 1970 yılları arasında Okmeydanı üzerinde yapılan 50-60 gecekondu 1975 yılına doğru bir mahalleye dönüşmüş. Daha sonraki 5 yıl içinde Vakıflar'a Fatih'ten armağan arsa üzerine tam 6 mahalle kurulmuş. 

  Üzerinde 2 ilkokul ve iki cami bulunan, yaklaşık 40 bin nüfuslu Okmeydanı'na ilk yerleşenlere göre, ''1975-1980 yılları arasında politikacılar tarafından hoşgörü ile desteklenen gecekondu yapımı, değişik terör odaklarınca da hızlandırılarak bugünkü Okmeydanı'nın oluşması sağlanmış.''


  <<Vakıf giremez>>


  Vakıf yöneticileri, ''Okmeydanı'nı kurtarmak için 1973 yılında girişimlerde bulunulduğunu'' belirtiyorlar.

  ''1973 yılında Vakıf fen memurlarınca yapılan sayımda, arsamız üzerinde 200 kadar gecekondu yapıldığı görülerek bunların yıkılması için çalışma başlatılmış. Ancak o dönemin hükümeti, (Gecekonducu sahiplerine tapu verilmesi ve bundan sonra da bölgede gecekondu yapımının kesinlikle önlenmesini) öngören bir çözüm ortaya atmış. Ve gecekondu sahiplerininden de sembolik arsa para alınmasını önermiş. Ancak bu çözümü, yani sembolik arsa parası alınmasını gecekondu sahipleri benimsemeyerek, hiç para ödememede direnmişler. Bunun üzerine de hükümet 200 gecekondunun sahibine tapu verme düşüncesini askıya almış. Ancak (gecekondulara tapu verileceği) yolunda yapılan söylentiyle birlikte, bölgede gecekondu yapımı daha da hızlanmış ve bazı terör odakları da Okmeydanı'nın giriş çıkışlarına (Vakıflar buraya giremez) sloganları yazılı pankartlar asmış. Bir tarafta politika hoşgörüsü, bir tarafta da eli silahlı militanların baskısı Vakıflar'ı arsasına sahip çıkamaz duruma getirmiş.''

  12 Eylül'den sonra Vakıflar Başmüdürlüğü Okmeydanı'ndaki arsasına sahip çıkmış. Şu günlerde Okmeydanı'nda gecekondu sayımı yapılıyor. Vakıflar ya gecekondular için yıkım kararı alacak, ya da arsası üzerine gecekondu yapanlardan koşullara göre kira isteminde bulunacak.


OKMEYDANI'NDA VAKIF ARAZİSİ ÜZERİNDE KURULAN MAHALLELER


 1-Kaptanpaşa

 2-Piripaşa

 3-Piyalepaşa

 4-Kulaksız

 5-Sütlüce

 6-Pirim Ahmet Paşa


Milliyet Gazetesi 5 Mayıs 1982



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com 





Geri Dön