24 / 04 / 2024

1983 yılında İstanbul Metrosu'nun proje ihalesini Devlet Demir Yolları yapacakmış!

1983 yılında İstanbul Metrosu'nun proje ihalesini Devlet Demir Yolları yapacakmış!

1983 yılında Yenikapı-Ayazağa arasında kurulacak İstanbul Metrosu'nun proje ihalesini Devlet Demir Yolları yapacakmış. 150 milyar liraya mal olacak metronun proje ihale için 100 milyon lira ödenek sağlanmış.



1983 yılında İstanbul Metrosu nun proje ihalesini Devlet Demir Yolları yapacakmış!


120 milyara mal olacak metronun proje ihalesini DDY yapacak


İstanbul Metrosu 5 yılda bitecek


  Yenikapı-Ayazağa arasında kurulacak metro, saatte 30 bin yolcu taşıyacak.

  Vali Ayaz, bu yıl ayrılan 100 milyon liralık ödeneğin ihale işlemlerine sarf edileceğini söyledi.


  İSTANBUL Metrosu'nun proje ihalesinin yapımı ve kontrolörlüğünü Devlet Demir Yolları'na verildi ve bu konudaki tartışma bitti. Vali Nevzat Ayaz, ''Metro konusu artık DDY'nın, bu iş için de 100 milyon lira ödenek sağlandı'' dedi.

  İstanbul Valisi Nevzat Ayaz, ''Bayındırlık Bakanlığı'nın verdiği 100 milyon liralık ödeneğin bu yıl içinde ihale işlemleri için sarf edileceğini'' belirterek şunları söyledi:

  ''Metro ile ilgili her türlü işlemleri DDY İnşaat Genel Müdürlüğü yürütecek. Aynı müdürlük, Yenikapı-Söğütlüçeşme arasında yapılması öngörülen tüp demiryolu inşaatı ile ilgili çalışmaları da yürütecek.''

  Yenikapı-Ayazağa arasında yapılması öngörülen İstanbul Metrosu'nun projesi, proje ihale tarihinden yaklaşık bir buçuk yıl sonra tamamlanarak inşaatına başlanacak ve inşaat safhası da, gerekli  milyar liranın sağlanması durumunda dört - beş yıl sürecek.

  Paris Metrosu örneğinde yapılacak olan metro sayesinde Yenikapı-Ayazağa arasında saatte ortalama 30 bin kişi taşınacak, böylece İstanbul trafiğinde önemli bir rahatlama ve halkın ulaşım için harcadığı para ile zamanda azalma kaydedilecek.

  İstanbul Metrosu, İETT, DDY Banliyö ve Denizcilik Bankası Şehir Hatları İşletmesi, bir Ulaşım Ofisi çatısı altında toplanacak, halkı taşıyan sistem tek elden yönetilecek.


Milliyet Gazetesi 27 Şubat 1983



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com


 


Geri Dön