18 / 04 / 2024

1983 yılında İstanbul'a metro işi ciddileşmiş!

1983 yılında İstanbul'a metro işi ciddileşmiş!

1983 yılında İstanbul Metrosu ve tüp geçit planları, Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü'nce hazırlanacakmış. 1985 yılında önce metro, sonra da 2. Boğaz Köprüsü ve tüp geçit inşaatına ilk kazma atılacakmış.



1983 yılında İstanbul a metro işi ciddileşmiş!


İlk proje 29 yıl önce yaptırılmıştı


Planlar, 1 yılda tamamlanacak


İstanbul'a metro işi ciddileşti


   İSTANBUL'un toplu taşım sistemine büyük ferahlık getireceği bildirilen İstanbul Metrosu ve tüp geçit planları, Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü'nce 1 yılda hazırlanacak.

   Bu hazırlıklardan sonra da 1985 yılında önce metro, sonra 2. Boğaz Köprüsü ve çevre yolları son olarak da tüp geçit inşaatına ilk kazma atılacak.

   Yoğunlaştırılan çalışmalara göre, metro ile ilgili olarak İETT tarafından 1954 yılında Fransızlara yaptırılan ihale projesi, 1967 yılında Sovyetler'e yaptırılan metro güzergah etüdü, 1977 yılında Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü'nce hazırlanan İstanbul Metrosu ve istasyon yerleri çalışmaları Bayındırlık Bakanlığı'na teslim edildi. Bakanlık da bunları inşaatı yürütecek olan TCDD İnşaat Genel Müdürlüğü'ne verildi.

  Metro projesi, Demiryolları Genel Müdürlüğü'nce oluşturulan büro, yabancı danışman firmalarla da temas ederek projeye yazın ilk aylarında  başlayacak ve 1 yılda tamamlanacak.

  Haydarpaşa-Yenikapı arasından Boğaz'ın altından tüp geçit ile geçirilmesi düşünülen demiryolu bağlantısı, Türk-Amerikan ortak danışma grubunca etüt ediliyor.

  

Hürriyet Gazetesi 2 Mart 1983



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön