19 / 04 / 2024

1984 yılında İkinci Boğaziçi Köprüsü göç hareketi yaratmış!

1984 yılında İkinci Boğaziçi Köprüsü göç hareketi yaratmış!

1984 yılında Avrupa ve Asya'yı ikinci kez bağlayacak Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün Hisarüstü sırtlarına dikilecek ayağı İstanbul'da göç hareketi yaratmış. 25 milyar liraya mal olacak köprü, 1988 yılında hizmete açılacakmış.



1984 yılında İkinci Boğaziçi Köprüsü göç hareketi yaratmış!


Karayolları Genel Müdürü Eren, ''2. Köprü 29 Ekim 1988'de açılacak'' dedi


  İkinci Boğaz Köprüsü'nün ayaklarından göç başladı 


  İkinci Köprü'nün Anadolu Yakası'ndaki ayağı İstanbul'un içinde bir göç hareketi yarattı. Hisarüstü'nde oturanlar, ''Şimdiden başımızın çaresine bakıyoruz'' dediler.


   Karayolları Genel Müdürü Turhan Eren, halen sondaj çalışmaları devam eden 2. Boğaziçi Köprüsü'nün 25 milyar liraya mal olacağını, bu rakamın çevreyolları projesi ile yaklaşık 70 milyar lirayı bulacağını ve tahminen 1988 yılı Cumhuriyet Bayramı'nda hizmete gireceğini söyledi.

   Eren'in verdiği bilgilere göre Karayolları yatırım programına 1980 yılında alınan ''İki bölümlü İstanbul Boğazı 2. Karayolu Geçişi ve Çevreyolları'' projesinin ilk bölümünde 1 kilometre uzunluğundaki karayolu köprüsü ile Avrupa Yakası'nda Büyükdere Caddesi ve Yıldız kavşağı, Anadolu Yakası'nda ise Ümraniye Caddesi ve Altunizade kavşağı birinci çevre yoluna bağlanarak hizmete girecek. 

   Güzergah uzunluğu 15.5 kilometre olan birinci bölüm 5 yılda bitirilecek ve 1984 fiyatlarına göre 44 milyar liraya mal olacak.

   Mühendislik hizmetleri 8 Kasım 1983 tarihinde yapılan ihale sonucu İngiliz ''Freeman Fox and Partners'' firmasına verilen 2. Boğaziçi Köprüsü'nün fizibilite etüdü ön raporu halen hazırlanmış durumda. Köprü ve çevre yollarının proje dizayn çalışmaları ve ihale belgelerinin hazırlanması işlemleri ise 1985 Temmuz ayına kadar tamamlanacak. Bunu takiben de köprü ve çevre yollarının inşaat ihalesi yapılacak.

  

   PROJENİN İKİNCİ KISMI


   Karayolları Genel Müdürü Eren'in belirttiğine göre maliyeti 26 milyar lira olarak tahmin edilen projenin ikinci bölümü, köprü ve bağlantı otoyolu sistemini yapımı sürdürülen Avrupa ve Anadolu otoyollarına bağlayacak olan ve 16 kilometresi Avrupa Yakası'nda, 5 kilometresi ise Asya Yakası'nda olan toplam 21 kilometre uzunluğundaki çevreyolu oluşturuyor. Ulaştırma planında çevreyollarının bu ikinci bölümünün 1989 yılında tamamlanacağı belirtiliyor.


   ERKEN GÖÇ


   Hisarüstü sırtlarında sondaj çalışmaları sürdürülen 2. Boğaziçi Köprüsü'nün ayaklarından ilkinin dikileceği istimlak sahasını kaplayan alandan göç daha şimdiden başladı.

   Evlerinden başka semtlerdeki satın altıkları ya da kiraladıkları yeni evlerine taşınanlar ''Bizce taşınma vakti erken değil. Şimdiden ucuz yer bulduk. O zamana kadar hayat daha pahalılaşacak, mesken fiyatları ve kiralar daha da artacak. Bunun için başımızın çaresine şimdiden bakıyoruz'' dediler.


(1984 yılında Reşat Altın 30.308 liraya satılıyormuş.)


Tercüman Gazetesi 4 Temmuz 1984



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön