25 / 04 / 2024

1984 yılında İmrahor İlyas Bey Cami korunmaya muhtaç durumdaymış!

1984 yılında İmrahor İlyas Bey Cami korunmaya muhtaç durumdaymış!

1984 yılında İmrahor İlyas Bey Cami korunmaya muhtaç durumdaymış. 1520 yaşındaki Fetih sonrasında camiye çevrilen anıt eser bakımsızlık nedeniyle dağılmakta ve parçaları da çeşitli inşaat işlerinde kullanılmaktaymış.



1984 yılında İmrahor İlyas Bey Cami korunmaya muhtaç durumdaymış!


İMRAHOR İLYAS BEY CAMİ 1520 YAŞINDA


İlk kez M.S 463'de kilise olarak inşa edilen, Fetih sonrasında camiye çevrilen anıt eser bakımsızlık nedeniyle dağılmakta ve parçaları çeşitli inşaat işlerinde kullanılmakta.

  

Samatya ile Yedikule arasında yer alan İmrahor İlyas Bey Cami'nin terk edilmiş bir durumda olduğu saptandı. ''Kültür Mirasımız'' kampanyası çerçevesinde araştırmalarını sürdüren arkadaşlarımızın saptadıklarına göre, ilk kez M.S 463'de bir kilise olarak inşa edilen, fetih sonrasında camiye çevrilen bu anıt eser bakımsızlık nedeniyle dağılmakta ve parçaları çeşitli inşaat işlerinde kullanılmakta. II. Bayezid devrinde İlyas Bey tarafından cami ve zaviyeye dönüştürülen anıtın geçen yüzyıl sonuna kadar faal olduğu Prof. Semavi Eyice tarafından saptanmıştı. 1894 depreminde büyük zarar gören İmrahor İlyas Bey Cami'nin 1910'a doğru ahşap çatısı da çökmüş, o yıllardan bu yana da hiçbir onarım görmeden, korunmaya alınmadan kendi haline terk edilmişti. Pek yakında dev bir sarnıcı olan caminin içinden hayli iyi durumda sütunlar ve çeşitli mozaik süslemelerin de parça parça sökülüp götürüldüğü anlaşılmaktadır. 1520 yıllık geçmişi olan bu anıt şu anda İstanbul'un en eski tarihi eserleri arasında sayılmakta ve kendisine sahip çıkılmasını beklemektedir. 


Milliyet Gazetesi 2 Ocak 1984



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön