20 / 04 / 2024

1985 yılında Boğaziçi'nde kaçak yapılara aman verilmiyormuş!

1985 yılında Boğaziçi'nde kaçak yapılara aman verilmiyormuş!

1985 yılında Boğaziçi İmar Müdürlüğü, Boğaziçi'nde İmar Yasası'na ve projesine aykırı yapılan 15 binanın sahibine 8 milyar lira para cezası kesmiş. 14 bin gecekondu ise yıkılacakmış.



1985 yılında Boğaziçi nde kaçak yapılara aman verilmiyormuş!


Kaçak yapılara aman yok


Boğaz'a 8 milyar lira ceza


Boğaziçi'ndeki 14 bin gecekondunun da 5 yıl içinde yıkımı kesinleşti ve sahiplerine 17 bin ile 21 bin lira arasında enkaz bedeli ödenmesi kararlaştırıldı.


Boğaziçi İmar Müdürü Kenan Koç, kaçak inşaat yapan 15 bin kişi olduğunu söyledi.


Abdullah ÖĞÜLMÜŞ


   İSTANBUL Boğaziçi'nde projesine ve İmar Yasası'na aykırı yapılan 15 bin binanın sahibine 8 milyar lira para cezası kesildi ve Boğaziçi'nde yıkımı kesinleşen 14 bin gecekondunun sahiplerine metrekare başına 17-21 bin lira ''enkaz bedeli'' ödeneceği bildirildi.


Cezalar postada


   Boğaziçi İmar Müdürü Kenan Koç, ''Boğaziçi'nin örgörünüm (deniz gören) kesiminde tapulu arsaları üzerinde inşa ettikleri binaları, bina projesine ve İmar Yasası'na aykırı olarak sonradan kat ilave eden, çatı katı yaptıran, balkonlarını daireye katan ya da bahçelerine müştemilat yapan 15 bin mülk sahibinin belirlendiğini'' belirterek, şöyle dedi:

   ''Bina sahipleri kaçak imar hareketleri yüzünden toplam 8 milyar lira peşin para cezası ödeyecekler. Ayrıca aynı binaların sahipleri, kaçak ekleri ortadan kaldırmadıkları sürece her yıl, ilk kez ödedikleri para cezasının yarısına yakın oranda para cezası ödemeye devam edecekler ve bu (devamlı ceza) yıl içinde iki ayrı zamanda alınacak.''

   Kenan Koç, ''Ceza gelirlerinin Boğaziçi'nin imarına harcanacağını'' söyledi ve açıklamasını şöyle sürdürdü:

   ''Örneğin, Emirgan Çam Sokak'ta, Latif Gül adlı yurttaş apartmanın üstüne fazladan bir çatı katı yaptığından ve apartman balkonlarının bir bölümünü dairesine kattığından 448 bin 575 lira para cezasına çarptırıldı. Latif Gül binadaki bu aykırılıkları kendiliğinden kaldırmadığı sürece müdürlüğümüze her yıl 179 bin 430 bin lira para cezası ödemeye devam edecek.''

   Bu arada, Boğaziçi İmar Müdürlüğü Kuruçeşme'de kaçak yapılan İstanbul Televizyonu binası için de TRT'ye 112 milyon lira peşin para cezası yazdı.


14 bin gecekondu


   Boğaziçi İmar Müdürü Kenan Koç'un verdiği bilgiye göre, Boğaziçi'nde 14 bin gecekondunun yıkımı kesinlik kazandı ve bu gecekonduların önümüzdeki 5 yıl içinde yıkılması planlandı.

   1986 yılından itibaren yıkımına başlanacak gecekonduların sahiplerine ödenecek enkaz bedeli ise metrekare başına şöyle: Yığma gecekondular için 17 bin 800 lira, beton gecekondular için 21 bin 100 lira, ahşaplar için 20 bin 100 lira. Gecekonduları yıkılanlar, enkaz bedellerini peşin alacaklar.


(1985 yılında Reşat Altın 38.769 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 24 Ekim 1985 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön