25 / 04 / 2024

1985 yılında Emlak Kredi Bankası'ndan ev alanlar yanmış!

1985 yılında Emlak Kredi Bankası'ndan ev alanlar yanmış!

1985 yılında Emlak Kredi Bankası, taksit faizlerini yüzde 21'den yüzde 30'a çıkarması, bankaya taksit ödeyen ev sahiplerini güç durumda bırakmış. 72 bin lira taksit ödenirken, zamdan sonra taksitler 102 bin liraya çıkmış.



1985 yılında Emlak Kredi Bankası ndan ev alanlar yanmış!


Konut kredisinde faiz kazığı


Emlak Kredi'den ev alan yandı


Banka, taksit faizlerini yüzde 21'den yüzde 30'a çıkarınca, daire sahipleri güç durumda kaldı.


7-13 milyon arasındaki daireler için ayda ortalama 72 bin lira ödenirken, zamdan sonra taksitler, 102 bin liraya çıktı.


1985 yılında Emlak Kredi Bankası ndan ev alanlar yanmış!


Emlak Kredi'den ev alan yandı


   TÜRKİYE'nin konut sorununa çözümde en büyük payı ve sorumluluğu üstlenen Emlak Kredi Bankası, çok ucuza mal edip, bin bir eksikle Ataköy'de 7-13 milyon lira arasında sattığı evlerin taksitlerinin faizini yüzde 21'den yüzde 30'a çıkararak yüzlerce aileye kan kusturmaya başladı.

   Dişinden tırnağından artırıp, yarı parasını peşin vererek ev sahibi olanlar, bankanın balyoz gibi başlara inen yıldırım kararı ile ayda ortalama 72 bin lira taksit öderken, şimdi 102 bin lira vermek zorunda kaldılar. Banka yüzlerce aileyi perişan eden kararını, üstelik 1 Ocak 1985'ten itibaren geçerli ilan ederek, çaresizliğe çaresizlik kattı.


KANDIRMACA GİBİ


   Emlak Kredi Bankası Ataköy 5'inci kısımda son olarak inşa ettiği evleri yarı parası peşin, diğer yarısı 15 yıl taksitle satışa çıkardı. Örneğin 8 milyon lira olan bir daireyi satın alabilmek için 4 milyon lira peşin ödendi ve geri kalan 4 milyon lira için ise ayda 66 bin lira taksit belirlendi. Satışların yapıldığı aylarda faizi yüzde 16 olarak tutan banka, evlerin satışı tamamlanınca, yani birkaç ay sonra faiz oranını 1 Ocak 1984 tarihinden itibaren yüzde 21'e çıkardı. 

   Emlak Kredi Bankası şimdi de ev sahiplerine gönderdiği mektupta, ''Bakanlar Kurulu kararı ile uygulanmaya konulan Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu'nun kurulması ile bankanın almakta olduğu desteğin 4 puan düşmesi nedeniyle, büyük maliyet artışları yüzünden faiz oranlarının yeniden artırılması gerekmektedir.'' diyerek yüzde 21'i bir anda yüzde 30'a çıkardı. Böylece yarı parasını peşin ödeyerek ev alanlar ortalama 72 bin lira olan aylık taksitlerini 102 bin lira olarak ve üstelik 1 Ocak'tan itibaren farkları ile ödemek zorunda bırakıldılar. Banka bu arada hiç evi olmayıp da Ataköy'de ve Emlak Kredi Bankası'nın diğer yerlerde yaptığı evlerden alanların faizlerinde 9 puanlık artış yaparken, evi olup da Emlak Kredi'den ev alanların faizinde ise 5 puanlık artışı uygun buldu. Banka evi olup da banka kredisinden yararlanarak ev alanlara daha önce uyguladığı yüzde 40'lık faizi yüzde 45'e yükseltmiş oldu.


(1985 yılında Reşat Altın 38.769 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet Gazetesi 8 Mart 1985



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön