25 / 04 / 2024

1986 yılında hafif metro sisteminin temeli atılmış!

1986 yılında hafif metro sisteminin temeli atılmış!

1986 yılında İstanbul hafif metro sisteminin temeli, Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından atılmış. Yenikapı'dan başlayarak Ataköy'e kadar uzanacak 23 kilometre uzunluğundaki metro, 250 milyar liraya mal olacakmış.



1986 yılında hafif metro sisteminin temeli atılmış!


Hafif metro hayırlı olsun


İSTANBUL hafif metro sisteminin temeli, dün Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından atıldı. Yaklaşık 250 milyar liraya mal olacak ve Belediye'ye yılda 50 milyar lira gelir sağlayacak olan raylı sistem için düzenlenen törende Evren, ''Trafiği bu sistem büyük ölçüde rahatlatacak'' dedi. Başbakan Özal da raylı sistemin önemli bir yatırım olduğunu belirtti...


1986 yılında hafif metro sisteminin temeli atılmış!


Evren, hafif metroya temel attı


İSTİHBARAT SERVİSİ


   İSTANBUL hafif metro sisteminin temeli dün Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından atıldı. temel atma töreninde konuşma yapan Cumhurbaşkanı Kenan Evren, ''Biz ulaştırmada ucuz sistemleri bir yana bırakarak pahalı sistemlere yöneldik. Bir otobüsün yapacağını beş minibüs yapar oldu'' dedi.

   Yenikapı'dan başlayarak 23 kilometrelik bir yarım daire ile Ataköy'e kadar uzanacak olan hafif metro sistemi günde 500 bin yolcu taşıyabilecek kapasitede olacak.

   Cumhurbaşkanı Evren temel atma törenindeki konuşmasında ''Bütün vatandaşlarımız sevinç içinde. Çünkü Türkiye nüfusunun yüzde 10'u İstanbul'da yaşıyor. Gönül diliyor ki bu gibi tesisler bütün şehirlerde olsun'' dedikten sonra sözlerini şöyle sürdürdü: ''İstanbul'un ulaşım problemi 1800'lerde ortaya çıktı. Daha sonra raylı sistem olan tünel yapıldı. Ondan hala istifade ediyoruz. Daha sonra tramvaylar hizmete girdi. Otobüs ve trenlerin hizmete girmesiyle raylı sisteme son verdik. Oysa Avrupa modernize ederek kullanmaya devam etti. Zira hem ucuz hem de kullanışlı bir sistemdir. Biz ucuz sistem olan raylı sistemi ortadan kaldırıp önce troleybüsleri, onlar yetmeyince otobüsleri, onlar da yetmeyince dolmuş sistemini getirdik. Ne kadar pahalı sistem varsa onları kullandık. Bir otobüsün yapacağı işi beş minibüsle yaptık. Şimdi temelini attığımız bu sistem devreye girince trafik akımı rahatlayacaktır''

   Başbakan Turgut Özal da konuşmasında hükümet icraatlarının belirli bir zümreye değil, geniş halk kütlelerine yönelik olduğunu söyleyerek, ''Yapılan bir icraatımız aynı zamanda başka bir meselenin çözümüne de imkan veriyor. Örneğin istihdam yaratıyor'' dedi.

   Ulaştırma Bakanı Veysel Atasoy, İsveç Ulaştırma Bakanı Sven Hulterstreom, İstanbul Anakent Belediye Başkanı Dalan ve hafif metro sistemini yapacak olan İsveç ASEA Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Perey Branevic'in konuşmalarından sonra dini tören yapıldı ve kurbanlar kesildi. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, düğmeye basarak makineleri çalıştırdı. Başbakan Turgut Özal da içinde bugüne ait paralar ve çeşitli bilgiler olan ''tarih tüpünü'' temele yerleştirdi.

   Dün temeli atılan hafif metro sistemi 640 milyon İsviçre Frangı'na (yaklaşık 250 milyar TL.) mal olacak ve çalışmaya başladıktan sonra İstanbul Anakent Belediyesi'ne yılda 75 milyon dolar (yaklaşık 50 milyar TL.) gelir sağlayacak.


(1986 yılında Reşat Altın 68.390 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 23 Haziran 1986



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön