26 / 04 / 2024

1987 yılında İkiz Köşk tamamen yanmış!

1987 yılında İkiz Köşk tamamen yanmış!

1987 yılında Büyükada'daki Anadolu Kulübü'ne ait, İkiz Köşk çıkan yangın sonucunda tamamen yanmış. 1986 yılında 90 milyona restore edilen köşk, çıkan yangın sonucunda 150 milyon liralık hasar meydana gelmiş.



1987 yılında İkiz Köşk tamamen yanmış!


Anadolu Kulübü'nde 150 milyonluk zarar 


İkiz Köşk yandı


   BÜYÜKADA'daki Anadolu Kulübü'ne ait, İkiz Köşk olarak bilinen 15 odalı ve 30 yataklı iki pansiyon binasından biri, önceki gece yandı. Gece saat 02'de çıkan yangının büyümesi üzerine, çıkarma gemisiyle İstanbul'dan takviye itfaiye araçları geldi. 4 saat sonra söndürülen yangında, 150 milyonluk zarar meydana geldi.


1987 yılında İkiz Köşk tamamen yanmış!


     Geçtiğimiz yıl restore edilmişti


         İkiz Köşk yandı


Büyük Anadolu Kulübü'nün ''İkiz Köşk''ü, dün gece çıkan yangında tamamen yandı. Adalar İtfaiyesi'nin yetersiz kalması nedeniyle İstanbul İtfaiye Grubu'nun da yardımıyla söndürülen yangında, 150 milyon liralık hasar meydana geldi. Yangında can kaybı olmadı..


İSTİHBARAT SERVİSİ


   BÜYÜKADA Anadolu Kulübü'nün İkiz Köşk olarak bilinen tarihi bölümü önceki gece çıkan yangında tamamen yandı. İtfaiyenin yetersiz kaldığı 4.5 saat süren yangında 150 milyon liralık maddi hasar meydana gelirken can kaybı olmadı.

   Cavuridis Evleri adı ile de bilinen Anadolu Kulübü'nün ünlü İkiz Köşk'ünde önceki gece saat 02.00 sıralarında yangın çıktı. Bodrum katında sekiz işçinin kaldığı köşkteki yangın bir anda büyüyüp alevler göğe yükselmeye başladı. Ada İtfaiyesi'ne bağlı ekipler yangını söndürmek için harekete geçerken, rüzgarın olmaması nedeniyle büyük bir şans eseri alevler bitişik binalara sıçradı. Ancak, itfaiyenin yetersiz kalması üzerine, İstanbul'dan Fatih İtfaiyesi'ne bağlı gruplar, çıkartma gemileri ile adaya taşındı. Geçtiğimiz yaz 90 milyona restore edilen İkiz Köşk, itfaiye gruplarının tüm çabasına karşın saat 06.30'a kadar yandı. Yetkililer, havanın rüzgarsız ve yağışlı olmasının büyük bir şans olduğunu ve adanın büyük yangın tehlikesi atlattığını söylediler. Yangının söndürülmesinden sonra, polis binada kalan Rıza Demir, Hacı Göç, Orhan Aslan, Muharrem Aslan, Akın Altıparmak, Erdoğan Yüksel, Ali Rıza Ergin ve Cafer Aslan adlı işçileri gözaltına aldı.

   Yangın sonucu kullanılamaz hale gelen İkiz Köşk, 15 odalı ve 30 yatak kapasiteli idi. Geçtiğimiz yaz gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları sırasında herhangi bir yangın tehlikesine karşı, elektrik kabloları özel boruların içinden geçirilmişti.  

   Yangının çıkış nedeni üzerinde çalışmalarını sürdüren itfaiye görevlileri, ilk araştırmalar sonucu baca tutuşması ihtimali üzerinde durmaya başladılar. 

   Yanan İkiz Köşk'ün sigortalı olduğu öğrenildi.


(1986 yılında Reşat Altın 68.390 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 9 Ocak 1987



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön