26 / 04 / 2024

1988 yılında Şişli'ye dev proje!

1988 yılında Şişli'ye dev proje!

1988 yılında dünyanın sayılı iş merkezlerinden biri Şişli İETT Garajı'nda yükselecekmiş. 600 bin metrekarelik alanı kapsayan projede 45 ve 31 katlı iki gökdelen, 30 katlı bir otel ve 13'er katlı 5 iş merkezi yapılacakmış.



1988 yılında Şişli ye dev proje!


İETT garajı iş merkezi oluyor


Şişli'ye dev proje


Eski Şişli garajında inşa edilecek dünyanın sayılı büyüklükteki projesinde, 45 ve 31 katlı iki gökdelen, 30 katlı bir otel ile 13'er katlı 5 iş merkezi bulunuyor.


İSTİHBARAT SERVİSİ


   DÜNYANIN sayılı büyüklükteki organize iş merkezlerinden biri İstanbul'da inşa ediliyor. İş merkezi projesinin tanıtım toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, ''Şehre sahip olmak demek, kendi zamanının kültürünü o şehrin tarihine kazımak demektir. Biz de bu alanda 


1988 yılında Şişli ye dev proje!


kendi devrimizin damgasını vuracağız'' dedi.

   Şişli'de eski İETT Garajı'nın bulunduğu alanda yaptırılacak olan Şişli Kültür ve Ticaret Merkezi Projesi Bedrettin Dalan tarafından basına tanıtıldı. Dalan, ihalenin Cevahirler Grubu tarafından kazanıldığını belirterek, ''Şimdiye kadar verilen en yüksek ihale bedelini, yani yapının yüzde 59'unu aldık'' diye konuştu. Dalan daha sonra şöyle devam etti:

   ''Her kültür İstanbul'a kendi devrinin kültürünü bırakmış. Şehre sahip olmak demek, kendi zamanının kültürünü o şehrin tarihine kazımak demektir. Biz müthiş bir mücadele içine girdik. Alt ve üst yapı çalışmalarını tamamlamak için uğraştık. Bütün bunlar için finansman kaynaklara ihtiyaç vardır. Daha önce burada İETT Garajı vardı. Pislikten, trafikten geçilmez halde idi. Biz İkitelli'de Avrupa'nın en modern garajını yaptık. Bu tesisi inşa ettirmemizin ana nedenleri, bu alanda kendi devrimizin damgasını vurmak, bölgesinin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarına cevap vermek, İstanbul'un ticaret ve kültür hayatına katkıda bulunmak ve belediyenin kesesine para girmesini sağlamaktır. Çünkü bu projenin bedeli 500 milyar lira, bugünkü değerlere göre satış bedeli 2.5 trilyondur. Bunun 1.5 trilyonu da belediyenin kasasına girecektir.''

   Bu arada İstanbul Belediyesi'nin borç içinde olduğu şeklindeki iddialara değinen Dalan, ''Eğer borcu ödeyebilir durumdaysanız, almaktan korkmayın. Bizim bir projemiz bütün borçlarımızı öder de, artar bile'' dedi.

   Cevahirler firması yönetim kurulu başkanı İbrahim Cevahir de, ''Biz kendi isteğimizle bu uluslararası proje yarışmasını düzenledik. Türk mimarlardan beklemediğimiz ölçüde proje geldi. Buna inşaat alanında çalışan bir firma olarak çok memnun olduk'' dedi.

   19 projenin katıldığı yarışmada birinciliği Amerikan menşeli Japon firması Minoru Yamasaki Associates firması kazandı. Yaklaşık 600 bin m2'lik alanı kapsayan projede 45 ve 31 katlı iki gökdelen, 30 katlı bir otel ve 13'er katlı beş iş merkezi bulunuyor. Bunun yanı sıra, 150 bin m2'lik çarşı alanları, tiyatro ve konferans salonları, spor yapılabilecek sağlık kulüpleri ve tenis sahaları ile 4 bin araç kapasiteli bir garaj da komplekste yer alacak.

   1992 yılında yapımının 


1988 yılında Şişli ye dev proje!


tamamlanacağı bildirilen ticaret ve kültür merkezinin tanıtım toplantısında Şişli Belediye Başkanı Mehmet Emin Sungur, Cevahir firması yetkilileri, mimarlar ve aralarında  Ankara  eski Belediye Başkanı Vedat Dalokay'ın da bulunduğu yarışmacılar katıldı.


(1988 yılında Reşat Altın 155.150 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 17 Haziran 1988



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com





Geri Dön