20 / 04 / 2024

1988 yılında Taşkışla, mahkemelik olmuş!

1988 yılında Taşkışla, mahkemelik olmuş!

1988 yılında Maçka'daki İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi binası olarak kullanılan tarihi Taşkışla'yı beş yıldızlı otel yapmak isteyen Turizm Bakanlığı'nın kararı, Bölge İdare Mahkemesi'nce durdurulmuş.



1988 yılında Taşkışla, mahkemelik olmuş!


Bölge İdare Mahkemesi, ''yürütmeyi durdurma'' kararı aldı...


MUTLU MİMARLAR... Maçka'daki tarihi Taşkışla'yı otel yapmak isteyen Turizm ve Tanıtma Bakanlığı'nın kararı, Bölge İdare Mahkemesi'nce durdurulunca, Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Yücel Gürsel, Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği İkinci Başkanı Ertuğrul Tığlay ve İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Sekreteri Haluk İşözen, mahkeme ilanını binanın kapısına astılar.


Taşkışla, mahkemelik


Mahkeme ilanını binanın kapısına asan Mimarlar Odası ve TMMOB yöneticileri, belediyeyi kararı uygulamaya çağırdılar.


Taşkışla'yı beş yıldızlı otel yapacak olan ESKA İnşaat'ın sahibi Selim Edes'in eşi Semra Edes mahkeme kararıyla ilgili olarak şöyle dedi: ''Bizim için Taşkışla olmazsa, bir başkası olur, ama bence hükümeti yıpratıyorlar.''


   KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı'nca otel yapılmak üzere 49 yıllığına ESKA adlı şirkete kiralanan Taşkışla binası için, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mimarlar Odası'nca Maliye Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine açılan dava üzerine alınan kararda, ''uygulanmasına başlanan projelerin, giderilme olanağı bulunmayan zararlara yol açabileceği'' ifade edilerek, Bakanlık'tan savunma gelinceye değin inşaatın durdurulması gerektiği belirtildi.

   Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Yücel Gürsel, Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği İkinci Başkanı Ertuğrul Tığlay ve İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Sekreteri Haluk İşözen tarafından dün düzenlenen basın toplantısında, Şişli Belediyesi'nin Taşkışla inşaatını durdurması gerektiği bildirildi.

   Gürsel Tığlay ve İşözen şöyle dediler: ''Bizi sevindiren mahkemenin olayın ciddiyetini fark etmesidir. O kadar ki, iki bakanlığın savunması gelmeden süresiz olarak yürütmeyi durdurma kararı aldı. Şimdi buna uyulmasını istiyoruz.''

   Basın toplantısından sonra Taşkışla binasının önüne giderek kapıya kararı asan yöneticiler, inşaatın durdurulması için Şişli Belediyesi'ne başvuracaklarını açıkladılar.


      ''BİNA PERİŞANDI''


    Öte yandan ESKA İnşaat'ın sahibi Selim Edes'in eşi Semra Edes, bu mücadeleyle hükümetin yıpratılmak istendiğini belirterek, ''Çok üzüldüm. Ama bu hükümetin bir kararıydı biz de talip olduk. Yoksa bina zaten perişan durumdaydı'' dedi. Semra Edes, eşinin Libya'dan yarın döneceğini bildirerek şöyle dedi, ''Türkiye'de yararlı bir iş yapmak imkansız hale geldi. Aslında bizim için fark etmez. Taşkışla olmazsa, başkası olur. Ama, asıl hükümeti yıpratıyorlar.''


Hürriyet Gazetesi 17 Temmuz 1988



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön