19 / 03 / 2024

1989 yılında devletin muhafazadan çıkardığı bölgeler kapanın elinde servet yaratıyormuş!

1989 yılında devletin muhafazadan çıkardığı bölgeler kapanın elinde servet yaratıyormuş!

1989 yılında 2. Boğaz Köprüsü'nün ve çevre yollarının hizmete girmesiyle şehir merkezinde kalan Elmalı Barajı çevresinde bulunan Çavuşbaşı, Çekmeköy mevkilerinin iskana açılmasıyla, arsa spekülatörleri bölgeyi izinsiz parselleyip, satmaya başlamışlar.



1989 yılında devletin muhafazadan çıkardığı bölgeler kapanın elinde servet yaratıyormuş!


Devletin ''muhafaza''dan çıkardığı bölgeler kapanın elinde servet yaratıyor


Ferit FARSAKOĞLU


   İstanbul'da Beykoz Belediyesi sınırları için, Elmalı Barajı bendi çevresinde ''cennet'' gibi ormanlık alan... Fatih Sultan Mehmet Köprüsü bağlantısıyla kent merkeziyle birleşmiş. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ''muhafaza'' kapsamından çıkarmasıyla şimdi arsa spekülatörlerinin elinde oyuncak...


   Orman Genel Müdürü Neşat Özer, muhafazadan çıkarma kararının, fiil durumuna göre vatandaşın rahatlatılması amacı taşığını ileri sürüyor. ''Fiilli durum'' ise ''işgal'' ve orman katlederek arazilerini büyüten, ruhsatsız, izinsiz parselleyip para doğurtanların çıkarları..


   Beykoz Belediye Başkanı Şevket Arıkan, ''Çavuşbaşı Köyü Muhtarı Muzaffer Yavuz ormancılarla işbirliği yapıp orman arazilerini satıyor. Savcılığa suç duyurusu yaptık'' diyor.


1989 yılında devletin muhafazadan çıkardığı bölgeler kapanın elinde servet yaratıyormuş!

    

    TÜRKİYE'de ormanlar hızla yok olup topraklarımızın büyük bölümü çölleşirken sorumsuzluk ve ilgisizlik yeni alanların da orman katliamına uğramasına neden oluyor. Bunun son örneği de İstanbul'da yaşandı. Tarım ve Orman Bakanlığı, Elmalı Barajı çevresinde bulunan ve korumaya alınmış ormanlık alanı bu kapsamdan çıkardı. Bakanlık kararının orman alanının iskana açılmasıyla bazı kişilere çıkar sağlamayı hedeflediği öne sürülüyor. Korunmaya alınmış ormanlık alan statüsünden çıkarılan bölge Çavuşbaşı, Çekmeköy, Ihlamurköy ve Kemerdere mevkilerinden oluşuyor. Beykoz Belediye Başkanı Şevket Arıkan kararı büyük bir ciddiyetsizlik ve talihsizlik diye değerlendirirken, İSKİ Genel Müdürü Ergun Göknel de baraj çevresindeki alanın iskana açılması kararının kendilerinden habersiz alındığını bildirdi, her türlü yasal yola başvurarak uygulamayı durdurmaya çalışacaklarını açıkladı.


MÜDÜR KAÇIYOR


   Elmalı Barajı bendi çevresinin hangi gerekçeyle ve ne zaman koruma alanı sınırları dışına çıkarılmasının kararlaştırıldığını öğrenmek amacıyla Orman Bölge Müdürü Mahmut Çotuk'u günlerce telefonla aradık. Sürekli makamında olmadığını söylettiren Mahmut Çotuk' başarabildiğimiz kısa bir görüşmede açıklama yapmayacağını belirterek telefonu kapattı. Daha sonra makamında yakalayabildiğimiz Mahmut Çotuk, ''Bu konuda size açıklama yapamam'' diyerek odayı terk etti. Mahmut Çotuk'a ulaşmak için daha sonraki tüm girişimlerden olumlu sonuç alamadık.

   Orman sınırlarının fiili duruma göre saptadıklarını söyleyen Orman Genel Müdürü Neşat Özer ise fiilen orman rejimi dışında kalmış yerlere iskan izni verildiğini ileri sürerek, uygulamayı savundu. Orman Bölge Müdürü Mahmut Çotuk'u bilgi vermesi için zorlayamayacağını belirten Genel Müdür Özer şöyle konuştu: ''Muhafaza ormanı statüsünden çıkarmak demek, orman rejimi dışına çıkarmak değildir. O bölge 1940 yılında kadastro görmüş, 1955 yılında muhafaza ormanı ilan edilmiş ve 1957 yılında da Bakanlar Kurulu kararıyla Çavuşbaşı Köyü oraya yerleştirilmiş. Vatandaşlar orada kendilerine yer yurt edinmişler. Biz şimdi fiili duruma göre sınırları gözden geçirerek vatandaşı rahatlatıyoruz.'' Merak edip araştırdığımızda ''vatandaşların yarattığı fiili durum''un ne anlama geldiğini Çavuşbaşı Köyü'nde inşaat malzemeleri satan ve adının Ali olduğunu söyleyen vatandaş şöyle açıkladı: ''Zamanında herkes gelmiş, burada ihtiyacına göre yer verilmiş. Zamanla çevirdiği yerin sınırlarını büyütmüş. Burada tapu falan yok, ama herkes nerenin kime ait olduğunu bilir. Herkes istediği büyüklükte evini yapar, isterse dilediği katı çıkar.''


LEVENT'E 10 DAKİKA


   Muhafaza ormanı alanı sınırları dışına çıkarılan Çavuşbaşı Köyü daha önce de yoğun ve kaçak yapılaşma nedeniyle gazetelere konu olmuş, Elmalı Baraj havzasına 


1989 yılında devletin muhafazadan çıkardığı bölgeler kapanın elinde servet yaratıyormuş!


yapılan 10 villa İSKİ'nin müdahalesiyle 6.6.1989 tarihinde yıkmıştı. Villaları yıkılan vatandaşlar araziyi Çavuşbaşı Köyü'nden Hacı isimli bir şahıstan aldıklarını, köy muhtarı Muzaffer Yavuz'un da 30'ar milyon lira karşılığında inşaat izni verdiğini ileri sürmüştü.

   Daha önce neredeyse dağ başı sayılan ancak Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün yapılmasından sonra İstanbul'un göbeğine yerleşen Çavuşbaşı'na Cağaloğlu'dan 25 dakikada ulaşılıyor. Köyden İkinci Boğaz Köprüsü'ne beş dakikada, Levent'e 10 dakikada gelinebiliyor. Adını vermek istemeyen Orman Bölge Müdürlüğü'nden bir yetkili Çavuşbaşı'nın coğrafi konumuna dikkat çekerek, şöyle konuştu: ''İkinci Boğaz Köprüsü'nden sonra Çavuşbaşı ve çevre köyler İstanbul'un göbeğine yerleşti. Buraların el değmemiş ormanları ve arazileri bir takım arsa spekülatörlerinin iştahını kabarttı. Ayrıca muhafaza ormanından çıkarılma kararının ulaşım sorunu çözüldükten sonra alınması ilginçtir.''

   Çavuşbaşı Köyü'ndeki fotoğraflama ve bilgi toplama girişimlerimiz başta ihtiyar heyeti üyesi ve adının Sait olduğunu belirten kişi olmak üzere diğer köylülerce engellendi. Köylerinde kaçak yapılaşma olmadığını iddia eden Sait, foto muhabiri arkadaşımız Cem Yorulmaz'a, ''Sizi burada öldürebiliriz, çektiğiniz fotoğrafları verin, yoksa makinelerinizi kırarız'' tehditlerini savurmaktan çekinmedi. Bölgeye yeni bina yapılmadığını ileri süren ve inşaat malzemeleri satan Ali isimli kişi de kadastro çalışmalarının sürdüğünü, birtakım yerlerin orman alanı dışına çıkarıldığını açıkladı. Yıllardır burada oturduğunu belirten Ali, İSKİ'nin bölgeyi istimlak edeceğine ilişkin söylentilerin de uzun zamandır duyulduğunu ancak henüz bir girişim olmadığını söyledi. Bölgede yeni inşaat yapılmadığı iddiasına rağmen, köy meydanındaki beş dükkandan ikisinin emlakçı, ikisinin de inşaat malzemeleri satan nalbur olmasının nasıl açıklanacağı sorumuz yanıtsız kaldı.

   Kendi belediyelerinin sınırları içinde kalan Elmalı Barajı çevresindeki ormanlar üzerinde oynanan oyunu, vahim bir hata olarak değerlendiren Beykoz Belediye Başkanı Şevket Arıkan, Çavuşbaşı Köyü muhtarı için savcılığa ve kaymakamlığa suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. Muhtar Muzaffer Yavuz'un orman sahasını parselleyip sattığını, bunu yaparken de ormancılarla işbirliği içine girdiğini iddia eden Şevket Arıkan, ''Eskiden orman şeflerinin yaptığını şimdi Orman Genel Müdürü yapıyor'' dedi. Şevket Arıkan şöyle konuştu:

   ''Devlet ormanları birtakım arsa spekülatörlerine peşkeş çekiliyor. Hükümete yakın çevrelere çıkar sağlanıyor. O bölge yakında Etiler, Levent gibi olacak. Bence oraların Belgrad Ormanları gibi kamuya açık rekrasyon alanı ilan edilmesi lazım. Kararın iptal edilmesi lazım. Kararın iptali için her yola başvuracağız.''

   Elmalı Barajı çevresiyle ilgili bir yatırımdan önce İSKİ'nin görüşünün alınması gerektiğini, ancak Orman Müdürlüğü'nün bu yola başvurmadığını belirten İSKİ (İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi) Genel Müdürü Ergun Göknel de, ''Biz kesinlikle koruma alanı dışına çıkarılmasına izin vermedik'' dedi.


(1989 yılında Reşat Altın 191.425 satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 15 Eylül 1989



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com





Geri Dön