28 / 03 / 2024

1991 yılında İstanbul denize kayıyormuş!

1991 yılında İstanbul denize kayıyormuş!

1991 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre İstanbul her yıl denize doğru kayıyormuş. Haliç, Boğaziçi ve Küçükçekmece çevresinde zemin her yıl 4-5 milimetre hareket ediyormuş.



 1991 yılında İstanbul denize kayıyormuş!


Haliç, Boğaziçi ve Küçükçekmece çevresinde zemin her yıl 4-5 milimetre hareket ediyor. 


İstanbul denize kayıyor


İTÜ İnşaat Fakültesi Geoteknik Ana Bilim Dalı'nca yapılan incelemelerde Haliç kıyısındaki semtlerin her yıl denize doğru kaydığı belirlendi. Eminönü'ndeki Yeni Cami'nin de denize doğru her yıl binde beş oranında eğildiği, Göksü, Küçüksu, İstinye, Kalender, Büyükdere, Paşabahçe ile Güngören, Küçükçekmece ve Yakuplar Köyü'nün de zeminin kayması nedeniyle büyük risk altında olduğu belirlendi.


Ercüment İŞLEYEN


   İTÜ İnşaat Fakültesi'nce yapılan incelemelerde, Haliç'in iki yakasındaki semtlerin her yıl denize doğru 4-5 milimetre kaydığı, Eminönü'ndeki Yeni Cami'nin de her yıl meydana doğru binde beş oranında eğildiği anlaşıldı.

   Bilim adamlarının araştırmaları sonucunda, şehir içindeki derin kazılar nedeniyle doğal dengenin bozulduğu ve artık tüm İstanbul'un kayma riski taşıdığı belirlendi.

   İTÜ Geoteknik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Remzi 


1991 yılında İstanbul denize kayıyormuş!


Ülkeri kentte zemin kayması görülen ve büyük risk taşıyan semtleri şöyle sıraladı:

   ''Güngören, Eminönü, Göksu, Küçüksu, İstinye, Kalender, Büyükdere, Paşabahçe, Ortaköy, Küçükçekmece-Büyükçekmece arası, Gürpınar, Yakuplar Köyü.''

   İTÜ'de İstanbul'u zemin yapısıyla ilgili olarak İnşaat Fakültesi Geoteknik Ana Bilim Dalı Başkanlığı'nca başlatılan çalışmalarda, derin çukurlar nedeniyle kentin doğal dengesinin bozulduğu ortaya çıktı.

   Kent içinde gerekli güvenlik koşulları yerine getirilmeden kazılan ve 2.5-3 metre derinliği geçen her çukurun, zemin direnişini azalttığını belirten Prof. Ülker, şöyle dedi:

   ''Kent içinde yüksek arsa fiyatları ve imar sorunu nedeniyle yapılar üstten sınırlı. Bu nedenle de zemin altında kalan katlar büyük ekonomik değer taşıyorlar. Bu yüzden 6-7 katlı bodrumlara bile rastlanıyor. Ancak yapının güvenliği için gerekli önlemler alınmaması nedeniyle binalar kayma riski taşıyor. Ayrıca doğal dengenin bozulması sonucu kayma potansiyeli olan bölgeler ortaya çıkıyor, bloklar halinde kaymalar görülüyor.''

   Araştırmada, bugün İstanbul'un her tarafının zemin kayması açısından tehlikeli olduğu ortaya çıktı. Bakırköy'ün ilerisindeki semtlerde sahil hattının jeolojik olaylarla değişmesi sonucu doğal dengenin bozulduğunu söyleyen Prof. Dr. Ahmet Sağlamer de bu semtlerde tehlikeli bir durum doğduğunu belirtti.


Milliyet Gazetesi 3 Mayıs 1991



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön