20 / 04 / 2024

1991 yılında İstanbullular süper bir parka kavuşacakmış!

1991 yılında İstanbullular süper bir parka kavuşacakmış!

1991 yılında İstanbullular süper bir parka kavuşacakmış. Taksim-Maçka arasında yapılması düşünülen park 250 bin metrekare alanı kapsayacakmış. Avam projesi tamamlanan, 20 milyara mal olacak ''Demokrasi Parkı''nda teleferik sistemi de olacakmış.



1991 yılında İstanbullular süper bir parka kavuşacakmış!


İstanbul'a süper park


Onay YILMAZ


Altyapı projesi tamamlanan ve Taksim-Maçka arasını kapsayan 250 bin metrekarelik bir alanda yapımı düşünülen ve yaklaşık 20 milyar liraya mal olacak olan ''Demokrasi Parkı'', İstanbul'a büyük bir nefes aldıracak.


Bölgedeki haksız işgalleri ortadan kaldıracak olan ve kentin güzelliğine büyük bir renk katacak ''süper park'' projesi içinde, giriş ve çıkışlarda kullanılmak üzere bir teleferik sistemi de yer alacak.


1991 yılında İstanbullular süper bir parka kavuşacakmış!


       İstanbul'a süper park


   İSTANBULLULAR süper bir parka kavuşuyor. Altyapı projesi tamamlanan ve Taksim-Maçka arasını kapsayan 250 bin metrekarelik bir alanda yapımı düşünülen ve yaklaşık 20 milyar liraya mal olacak ''Demokrasi Parkı''nın, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden oluşan bir çalışma grubu tarafından şimdi de üstyapı detayları hazırlanıyor.

   Bölgedeki haksız işgalleri ortadan kaldıracak olan ve kentin güzelliğine büyük bir renk katacak ''süper park'' projesi içinde, giriş ve çıkışlarda olmak üzere bir teleferik sistemi de yer alacak. İstanbullular, parkın ve çevrenin güzelliğini bir kilometre uzunluğundaki teleferikle tepeden seyretme olanağına da böylece kavuşmuş olacaklar. İstanbul Belediyesi Projeler Daire Başkanlığı yetkilileri, ''Bu projeyle bölge, süper bir parka kavuşacak. Kentin güzelliğine güzellik katacak park sayesinde, bölgedeki haksız işgaller de ortadan kalkmış olacak. Park içinde fantezi olarak da bir teleferik sistemi düşündük. Bu da, hem estetik açıdan, hem de toplu ulaşım açısından bölgenin küçük de olsa bir nefes almasını sağlayacak.'' dediler.


PARK PROJESİ HAZIR

 

   Beşiktaş ve Şişli ilçeleri içinde yüzölçümü 250 bin metrekare olan Dolmabahçe'den Nişantaşı'na doğru çıkan Kadırgalar Caddesi boyunca iki yandaki yamaçlarda yer alacak olan Demokrasi Parkı'nın (Maçka 2 Nolu Park) avam ve altyapı projeleri tamamlandı. Bölgedeki işgalleri ortadan kaldırmak amacıyla hazırlanan park projesinde, iki nokta arasında toplu taşıma hizmeti ve parkın yüksekten algılanmasını sağlamak amacıyla ve aynı zamanda yerel yönetime hizmet hem kaynak yaratmak üzere de bir teleferik bağlantısı düzenlendi. Parkın Taşkışla kesimi kültürel faaliyetlere tahsis edildi. Kültürel etkinlikler içinde sanatçı çalışma yerleri, çiçek ve ağaç tanıtımı, sera açık satış yerleri, belediye armoni mızıkası konser alanı, satranç oyun ve seyir yerleri ve gerekli servisler düzenlendi.

   Parkta ayrıca, yüzme, koşu parkurları, voleybol, basketbol, tenis sahaları, mini futbol, mini golf, bovling, buz pateni pisti, dinlenme alanları, dinlenme köşeleri, çocuk bahçesi, açık kapalı oturma yerleri, çeşitli satış dükkanları, sporcular için soyunma odaları, kafeteryalar, otoparklar yer alıyor. Parkta, su-ışık-ses gösteri merkezi de bulunuyor.


İSTANBULLU TELEFERİK İSTİYOR


   İstanbul Belediyesi Projeler Daire Başkanı Yalçın Teker, park projesinin maliyetinin 20 milyar olarak hesaplandığını belirtti. Teker, teleferik konusunda ise, ''Eğer başarılı olur ve İstanbullulardan yoğun talep gelirse, başka bölgelerde de uygulanmasına gidilerek teleferik yaygın hale getirilebilir'' dedi.

   İstanbul Belediyesi'nin İstanbul Teknik Üniversitesi'ne yaptırdığı araştırmada, İstanbulluların teleferik istediği ortaya çıktı. Prof. Hande Sumer başkanlığında, Prof. Dr. Ayten Çetiner, Prof. Dr. Ahmet Yıldızcı, Yardımcı Doç. Dr. Mehmet Ocakçı'dan oluşan 4 kişilik çalışma grubunun, 62 bin İstanbullu ile yaptığı ankette, hava ulaşım aracı olan teleferiğe karşı, aşırı bir talep olduğu belirlendi. 2 kabinli, 50 kişi taşıma kapasitesine sahip teleferik, gidiş ve geliş olarak düşünülüyor.


(1991 yılında Reşat Altın 356.517 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet Gazetesi 5 Ocak 1991



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com


Geri Dön