28 / 03 / 2024

1991 yılında İstanbul'un dağı taşı gecekonduymuş!

1991 yılında İstanbul'un dağı taşı gecekonduymuş!

1991 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, İstanbul'da var olan 600 bin binanın 300 bini gecekonduymuş. Aralıksız göçün sonucu olarak şehirde her yıl 15 bin gecekondu yapılıyormuş.



1991 yılında İstanbul un dağı taşı gecekonduymuş!


Şehir nüfusuna her sene 320 bin kişi ekleniyor


İstanbul'un dağı taşı gecekondu!


İstanbul'da bulunan yaklaşık 600 bin binanın yarısını, sağlıksız ve kaçak olarak yapılmış gecekondular teşkil ediyor.


KEMAL ÖNDER


Yapılan araştırmalarda İstanbul'da her yıl yapılan 15 bin ruhsatlı binaya karşılık 15 bin de gecekondu inşa edildiğini ortaya koyuyor. E-5 Karayolu'nun Göztepe-Pendik kısmında seyrederken sadece tepelere bakmak yetiyor. Asfalta yakın apartmanların, sosyal meskenlerin arkasındaki sırtlarda ''utanç abideleri'' yükseliyor.


   İSTANBUL - Yıldız Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nce yapılan bir araştırmaya göre; Türkiye nüfusunun 8'de 1'i İstanbul'da yaşıyor. ''İstanbul'un taşı toprağı altın'' sözüne kanarak hareket edenlerin yıllardır aralıksız süren göçleri yüzünden nüfusu 7.5 milyona ulaşan bu koca şehrimizin dertleri de alabildiğine büyüyor. 

   İstanbul'un yıllık nüfus artışı 320 bin kişi olarak tespit edildi. Bu arada her yıl ortalama 120 bin kişi de Anadolu'dan bağını-bahçesini, ineğini-öküzünü satıp İstanbul'a akın ediyor. Böyle olunca da İstanbul'un ve İstanbullunun zaten ''bin'' olan derdi, ''binbir''lere yükseliyor.

   İstanbul'a göç edenler, ''işten ve ''aştan'' önce başlarını sokacak bir ev düşünüyorlar. Kiraların çok yüksek olduğunu görünce de çareyi dağlara-tepelere gecekondu kurmakta buluyorlar. Şu anda İstanbul'da yaklaşık bin bina bulunuyor. Bunun yarısını ise sağlıksız ve kaçak olarak yapılmış gecekondular teşkil ediyor. Yani İstanbul'da halen 300 bin gecekondu var. Türkiye genelinde her yıl ortalama 150 bin bina yapılıyor. Bu rakamın 30 bini, yani 5'te 1'i İstanbul'a isabet ediyor.

   Yapılan araştırmalar, İstanbul'da yılda ortalama 15 bin ruhsatlı bina ile yine yaklaşık 15 bin gecekondu inşa edildiğini ortaya koyuyor. Dağlar taşlar gecekondu olmuş... E-5 Karayolu'nun ''Ankara Asfaltı'' olarak da tabir edilen Pendik-Göztepe arasında seyrederken sadece tepelere bakmak yetiyor. Her taraf yerden mantar gibi türemiş gecekondularla dolu. Asfalta yakın apartmanların, sosyal meskenlerin arkasındaki sırtlarda binlerce ''çağımızın utanç abidesi'' gecekondular yükseliyor. Bu, Sarıyer ve Arnavutköy sırtlarında da böyle.. Alibeyköy, Küçükarmutlu, Dolayoba, Sülüntepe, Sultançiftliği sırtlarında da böyle. Yani, gecekondular yüzünden ''7 tepeli tarihi İstanbul şehri 77 tepeli olmuş'' durumda.


Türkiye Gazetesi 31 Mayıs 1991



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön