24 / 04 / 2024

1992 yılında Vaniköy'deki tarihi üç yalı tamamen yanmış!

1992 yılında Vaniköy'deki tarihi üç yalı tamamen yanmış!

1992 yılında Vaniköy'deki tarihi Ahmet Paşa Yalısı, Seferoğlu Yalısı ve Aksoy Yalısı tamamen yanmış. Aksoy Yalısı'nda çıkan yangın sonrasında yapılan ön çalışmalar zararın 20 milyarın üstünde olduğunu göstermiş.



1992 yılında Vaniköy deki tarihi üç yalı tamamen yanmış!


Üsküdar Vaniköy'deki tarihi Ahmet Paşa, Seferoğlu ve Aksoy yalıları dün cayır cayır yandılar


Üsküdar Vaniköy'de oturanlar dün çok dramatik sahnelere tanık oldular. Kıyıda yan yana bulunan ve değerleri milyarlarca lirayla ölçülen yalı, cayır cayır yandı.. Çevrede bulunan binlerce kişi bu güzelim yalıların hazin sonunu gözyaşları içinde ve çaresizlikle izledi.


    Ölen ya da yaralanan olmaması üzücü olaydaki tek teselliydi. Yangın Perşembe Pazarı'nda demir çelik ticareti yapan Mehmet Aksoy'a ait Aksoy Yalısı'nda, saat 17.30 sularında başladı. Şofbenden sızan gazın parlamasıyla koca binayı alevler sardı.

    Evdekiler can havliyle kendilerini dışarıya atarken, yağlı boyayla kaplı ahşap aksam kağıt gibi tutuşuyor, alevler bir anda bitişikteki Armatör Rami Şerefoğlu'nun yalısına sıçrıyordu.

    Hemen ardından Yapı Kredi Bankası'ndan emekli Timur Azak'ın sahip olduğu tarihi Ahmet Paşa Yalısı'na ulaşıyordu. Yeni restore edilen yalı da bir anda alevler içinde kalırken yetişen itfaiye ekipleri yolun elverişli olmaması yüzünden yeterince etkili olamıyordu.

    Kısa sürede büyüyen yangına binaların yan taraflarında sıkılan su çare olmadı. Trafiğin sıkışması yüzünden yol tarafından da yeterli müdahale yapılamayınca üç tarihi yalı birkaç saat içinde kül haline geldi.

    Yangın çalışmalarına Kadıköy, Beyoğlu, Beykoz, Çubuklu, Kartal itfaiyeleri katıldı. Üç yalı tamamen elden çıkarken yapılan çalışma sonunda alevlerin çevredeki diğer binalara sıçramaması önlendi.

    Bu arada Boğaz'ın karşı kıyısındaki Bebek ve çevresinden görülen alevler, vatandaşlara da heyecanlı anlar yaşattı.

    Yangının çıkış sebebiyle ilgili soruşturma ve hasar tesbit çalışmalarına bugün devam edilecek. Ön çalışmalar zararın 20 milyar liranın üstünde olduğunu gösteriyor.


(1992 yılında Reşat Altın 560.227 liraya satılıyormuş.)


Sabah Gazetesi 17 Haziran 1992



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com





Geri Dön