19 / 04 / 2024

1993 yılında Galatasaray 40 bin kişilik yeni bir stat yaptıracakmış!

1993 yılında Galatasaray 40 bin kişilik yeni bir stat yaptıracakmış!

1993 yılında Galatasaray yönetimi, Ali Sami Yen Stadı'nın yerine yeni bir stat inşa etme kararı almış. Büyükçekmece veya FSM Köprüsü'nün Avrupa Yakası'nda yaptırılacak 40 bin kişilik stat 200 milyar liraya mal olacakmış.



1993 yılında Galatasaray 40 bin kişilik yeni bir stat yaptıracakmış!


Cim - Bom, 200 milyarlık muhteşem bir tesis için kolları sıvadı


PROJEDE NELER VAR?


2000'li yıllara hizmet vermesi planlanan stadın her bölgesi G.Saray Kulübü'ne gelir sağlamak için planlanacak. Süpermarket, alışveriş merkezi, yiyecek dükkanlarının yer alacağı alt bölümler kiraya verilecek ya da satılacak. Böylelikle kulüp kasasına yüklü bir gelir sağlanacak. Ayrıca tribünlerde yer alacak özel koltuklar yer, localar ve restoranlardan gelir elde edilecek.


G.Saray'a süper stat


Sarı - Kırmızılılar, Ali Sami Yen'in kötü konumu nedeniyle 200 milyara mal olacak 40 bin kişilik yeni bir stat yaptıracak. İspanya'nın ünlü kulübü Real Madrid'in aracılığıyla inşa ettirilecek tesis, Norveç'in Oslo kentindeki stadın benzeri olacak. Yönetim Kurulu'nun tek yetkili olarak belirlediği Mehmet Cansun'un bir ay önce İspanya'ya giderek yaptığı temaslar sonucu Real Madrid'in sponsorluğu yapan şirket ile anlaşmaya vardığı bildirildi.


İspanyol uzmanların yaklaşık 10 gün sonra Atalanta Olimpiyatları'nın tesis yapımındaki işlerini tamamlayacağı, İstanbul'a gelerek B. Çekmece ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün Avrupa Yakası'nda belirlenen arsalar üzerinde incelemelerde bulunacağı da kaydedildi. Galatasaray Yönetim Kurulu statta modern teknolojinin tüm olanaklarının kullanılması da kararlaştırıldı.


1993 yılında Galatasaray 40 bin kişilik yeni bir stat yaptıracakmış!


G.Saray'a süper stat


    Galatasaray'dan dev atılım...

    Sarı-Kırmızılılar İstanbul'a İspanya'nın ünlü Real Madrid Kulübü'nün yardımları ile birlikte 40 bin kişilik yeni bir stat yapacak.

   

TÜM SORUMLULUK CANSUN'DA

  

    Galatasaray yönetim kurulu bir süre önce aldığı kararla Ali Sami Yen Stadı'nın kötü konumu nedeniyle, İstanbul'a yeni bir stat inşa etme kararı aldı. Bunun üzerine araştırmalara ve yer tespitlerine başlayan Galatasaray yönetim kurulu üyesi Mehmet Cansun'a verdi. Özellikle, Norveç'in başkenti Oslo'da gördüğü staddan çok etkilenen Cansun, çalışmalarını yurt dışında sürdürmeye başladı.

    

REAL'DEN YARDIM TEKLİFİ


    İlk etapta stat inşaatı konusunda uzman şirketler araştırıldı. Uzmanlarla temaslar kuruldu. Bu arada İspanya'nın ünlü Real Madrid Kulübü Galatasaray'a bu konuda yardım edebileceğini bildirdi. Bunun üzerine Mehmet Cansun yaklaşık bir ay önce İspanya'ya giderek temaslara başladı. Real Madrid Kulübü kendi sponsorları olan bir şirketin stat inşaatı konusunda uzman olduğunu ve Galatasaray ile ilgilenebileceklerini bildirdi. Real Madrid'li yöneticiler devreye girerek ismi açıklanmayan bu reklam şirketi ile Galatasaray'ın temasını sağladı. Mehmet Cansun İspanya'da bu şirket ile yeni stadın inşaatı için anlaştı ve İstanbul'a döndü.


200 MİLYARA MAL OLACAK


    Yaklaşık 40 bin kişilik ve 200 milyara mal olması beklenen Galatasaray'ın yeni stadında modern teknolojinin bütün olanaklarından yararlanılacak. Stat çevresine Oslo'daki statta olduğu gibi tamamen alışveriş merkezleri, süper marketler, yiyecek dükkanları inşa edilecek. Bu işyerleri kiraya verilerek ya da satılarak gelir elde edilecek. İnşaatın temelinin atılmasından iki yıl sonra bitmesi planlanan stadın tüm tribünleri koltuklu ve kapalı olacak.


İKİ ADAY YER BELİRLENDİ

 

    Galatasaray yeni stadın inşaatı için iki yer düşünüyor. İspanyol şirketi ise şu anda 1996 Olimpiyatları için Atalanta'da çalışmalarını sürdürüyor. Yaklaşık 10 gün sonra ABD'deki işlerini bitirecek olan İspanyol uzmanlar hemen İstanbul'a gelerek, Galatasaray'ın B.Çekmece ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün Avrupa Yakası'nda belirlediği arsalar üzerinde çalışmalar yapacak ve hangi arsanın uygun olduğuna karar verecek. Daha sonra imzalanacak protokolden sonra stat inşaatı hemen başlayacak.


(1993 yılında Reşat Altın 988.736 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 25 Ağustos 1993



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön