28 / 03 / 2024

1993 yılında Tüpgeçit projesi için hükümetten onay bekleniyormuş!

1993 yılında Tüpgeçit projesi için hükümetten onay bekleniyormuş!

1993 yılında Büyükşehir Belediyesi, iki kıta arasındaki ulaşım sorununu çözmek için kolları sıvamış. Boğaz'ın altında, Söğütlüçeşme-Yenikapı arasında yapılması düşünülen 2.5 kilometre uzunluğundaki Tüpgeçit projesi için hükümetten onay bekleniyormuş.



1993 yılında Tüpgeçit projesi için hükümetten onay bekleniyormuş!


130 metrelik beton tüpler 


İSTANBUL'un uygun bir yerinde kurulacak güvertede, 130 metre genişliğinde öngerilimli beton tüpler inşa edilecek. Daha sonra bu dev betonların dış yüzeyleri, tuzlu aşındırıcı etkisine karşı özel bir yöntemle kaplanacak. Ve tüplerin uçları birbirine bağlanabilmeleri için kenetlenme sistemi ile donatılacak.


Dev platform güçlü vinçler


MONTAJ aşamasına gelen tüpler, dev yüzer platformlarla inşaat sahasına getirilecek. Burada özel tarak gemileri ve sualtı ekiplerince kazılan deniz dibi kanalına güçlü vinçlerle indirilecek. Bu işlem sırasında tüplerin yüzdürülerek batırılabilmesi için içlerine su basılacak. Ve hidrolik basınçla kenetleme uçları birleştirilecek.


Deniz dibine zararı yok


TÜPLER kanala oturtulup montajları yapıldıktan sonra, aydınlatma, havalandırma ve güvenlik sistemleri tamamlanacak. Raylar döşenecek. Deniz dibini korumak için tüpgeçitin üstü kapatılacak. Bu işlemlerin tamamlanmasının ardından, her iki yakadaki sualtı girişlerine devasa havalandırma kuleleri dikilecek.


Tüpgeçit 2000


Avrupa ile Asya'yı sualtından birleştirecek proje hazır. Kolları sıvayan Sözen, hükümetten ''Onay'' bekliyor.


RAYLI OLACAK


Belediye'nin 4 yöneticisi Japonya, Tayland ve Singapur'da tüpgeçitleri inceledi ve Sözen'e rapor verdi. Sonuçta Japon teknolojisiyle raylı tüpgeçit yapılması ve 2000 olimpiyatlarına yetiştirilmesi kararlaştırıldı.


SON SÖZ BİZİM


Sözen, ''Raylı tüpgeçit DPT'nin 1993 programına alındı. Raylı tüpgeçitte ısrarlıyız. Devlet kademelerinin de görüşümüzü paylaşacağına inanıyoruz. Devletle ortaklaşa yapacağız. Ancak son söz bizim'' dedi.


2.5 KİLOMETRE


Projeye göre Boğaz Tüpgeçiti, Yenikapı-Söğütlüçeşme arasına kurulacak. Uzunluğu 2.5 kilometre olacak tüpgeçitin deniz altındaki kısmı Sarayburnu-Harem arasında yer alacak.


1993 yılında Tüpgeçit projesi için hükümetten onay bekleniyormuş!


TÜPGEÇİT 2000


   OLİMPİYATLARIN İstanbul'da yapılması için atağını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, Avrupa ve Anadolu yakaları arasındaki ulaşım sorununu çözmek için de kolları sıvadı. İki kıtayı bu kez Boğaz'ın altından birleştirecek 'tüpgeçit projesi' için kesin adımlar atılıyor. Tüpgeçit yaptımakta kararlı olan Büyükşehir Belediyesi, 4 kişilik bir ekibi inceleme yapmak üzere Uzakdoğu'ya gönderdi. Projesi hazırlanan tüpgeçitin önümüzdeki aylarda ihaleye çıkartılması kesin gözüyle bakılıyor. Yenikapı ile Söğütlüçeşme arasına kurulacak raylı tüpgeçit, 2.5 kilometre uzunluğunda olacak. Tüpgeçitin 2000 Olimpiyat Oyunları'na yetiştirilmesi ve olimpiyat için İstanbul'a gelecek on binlerce kişiye İstanbul'un trafik rezaletini yaşamaması düşünülüyor.


TEKNOLOJİYİ BEĞENDİLER


    Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Atilla Yalçın, Fen İşleri Daire Başkanı Ahmet Yoldar, İştirakler Daire Başkanı Tanju Polatkan ve Ulaşım A.Ş Genel Müdürü Naci Başer, bu ülkenin uyguladığı teknolojileri incelemek, yapılan tüp geçitleri yerinde görmek üzere Tokyo Üniversitesi'nin davetlisi olarak Japonya'ya gittiler. Japonya'da Kavasaki ve Tama tüpgeçitlerini inceleyen heyet üyeleri, Singapur ve Tayland'daki tüpgeçitleri de gezdiler. Heyet üyeleri gezinin çok yararlı geçtiğini belirterek, ''Özellikle Japonya'daki Kavasaki ve Tama tüpgeçitleri bizi çok etkiledi. Kavasaki tüpgeçiti 1.5 kilometre uzunluğunda ve denizin 30 metre altında. Tama'ysa 1.2 kilometre uzunluğunda ve suyun 28 metre altında. Bunları inceleyerek Boğaz tüpgeçiti için çok yararlı gözlemlerde bulunduk.''


SÖZEN KARARLI


    Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen de, raylı tüpgeçit projesinin DPT'nin 1993 yılı yatırım programına alındığını hatırlattı. Projeyi hükümetin de desteklemesini beklediklerini belirten Sözen, şöyle dedi: ''Bu konuda devletin değişik kademelerinde farklı görüşler var. Elbette bu proje devletle ortaklaşa gerçekleştirilmeli. Biz raylı tüpgeçitte ısrarlıyız. Projemiz hazır. Devletin diğer kademelerinin de aynı görüşte birleşeceğine inanıyoruz. Ancak bu konu da son sözü biz söyleriz.''


NASIL YAPILACAK


    Büyükşehir'in projesine göre Boğaz tüpgeçiti, Yenikapı ile Söğütlüçeşme arasına kurulacak. Geçidin toplam uzunluğu 2.5 kilometre. Tüpgeçitin deniz altındaki kısmı Sarayburnu-Harem arasında. Geçit Boğaz seviyesinin 80 metre altında bulunacak. Sualtı sistemi, öngerilimli betondan hazırlanack tüplerin, deniz tabanında özel olarak açılacak kanallara dev vinçleri bulunan platformlarla taşınıp yerleştirilmesi şeklinde. Dış yüzeyleri deniz suyunun aşındırıcı etkisine karşı özel olarak kaplanan bu tüpler özel geçme sistemli olarak üretilecek ve birbiri ardına kolaylıkla monte edilecek. Tüpler su dolduracak ve yüzdürme sistemiyle deniz dibindeki kanallara indirilecek. Tüplerin birleştirilmesinde hidrolik basınç uygulanacak.


MASRAFI AZ, KOLAY


Tüplerin içinde bir gidiş bir geliş olmak üzere iki ulaşım kanalı ve havalandırma bölümleri bulunuyor. Ana ulaşım tüpleri içinde raylar yer alacak. Japonların Kawasaki ve Tama'da yaptığı tünellerde kullanılan öngerilmeli beton tüplerin her birinin uzunluğu 131 metre, genişlikleri de yaklaşık 40 metre. Tüpler deniz tabanına yerleştirildikten sonra üzerileri tekrar örtülüyor. Böylece sualtı doğasına zarar verilmiyor. Bu yöntem hem çok daha masraflı olan hem de çok uzun süre gerektiren tünel kazısına oranla daha avantajlı sayılıyor.


Hürriyet Gazetesi 10 Mayıs 1993



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön