24 / 04 / 2024

1994 yılında İstanbul'da doğalgaz kullanımı yaygınlaşıyormuş!

1994 yılında İstanbul'da doğalgaz kullanımı yaygınlaşıyormuş!

1994 yılında İstanbul'da doğalgaz kullanımı konutlarda yaygınlaşıyormuş, beş yıldızlı oteller ise yavaş yavaş doğalgaza geçiyormuş. 101 sanayi kuruluşu, 6 büyük otel ve 125 bin konut doğalgaz kullanıyormuş.



1994 yılında İstanbul da doğalgaz kullanımı yaygınlaşıyormuş! 


Beş yıldızlı otellere doğalgaz


İstanbul'da 101 sanayi kuruluşu ve 6 büyük otel doğalgaz kullanımına geçti. Çırağan, The Marmara, Etap Pulman ve Sabancı Center ise çok yakında doğalgaz kullanımına başlıyor.


Şule ÖZÇELİK


    Doğalgaz kullanımı konutlarda yaygınlaşırken, beş yıldızlı oteller de yavaş yavaş doğalgaza geçiyor. Conrad, Dedeman, Swiss, Mövenpick, Sürmeli ve Beyazıt President otelleri doğalgaz kullanmaya başlamış durumda. Çırağan, The Marmara ve Etap Pulman otelleri de doğalgaza geçme çalışmalarına başladı. Büyük oteller dışında, İstanbul'un en büyük iş merkezlerinden biri olan Sabancı Center da Kasım ayı sonunda doğalgaz kullanmaya başlayacak. İgdaş Genel Müdür Yardımcısı Fuat Şengül, fuel-oile yapılan zamdan sonra doğalgazın en ucuz yakıt haline geldiğini belirterek, ''1 kilokalori enerji elde etmek için, fuel-oile 855 lira öderken doğalgaza 770 lira ödeniyor. Doğalgaz artık en ucuz yakıt oldu'' dedi.


DOĞALGAZ TAMGAZ


    Fuel-oil'de bakım masraflarının yüksek olduğunu, kullanılacak yakıtın tam olarak arıtılmaması nedeniyle sık sık brülör arızası yaşandığını anlatan Şengül, ''Bu tür yerlerde kalorifer kazanının geçici bir süre için devreden çıkması büyük sorun yaratıyor. 

    Oteller ve iş merkezleri de bu nedenlerle doğalgaz kullanımına yöneliyorlar. Doğalgaz sistemi bağlatmak isteyen oteller ve işyerlerinde doğalgaz kullanımı konutlara göre daha yüksek olduğundan, büyük brülörler takıyoruz'' diye konuştu. 

    Oteller ve işmerkezleri dışında fırınların ve sanayi kuruluşlarının da doğalgaz abonesi olma taleplerinin arttığını anlatan Şengül, halen aralarında Türkiye Şişe Cam ile Eczacıbaşı fabrikalarının bulunduğu 101 sanayi kuruluşunun doğalgaz kullandığını, 120 sanayi kuruluşunun da doğalgaz abonesi olduğunu belirtti. 

    Konutlarda da doğalgaz kullanımının arttığını ifade eden Şengül, İstanbul'da halen 125 bin konutta doğalgazın kullanıldığını kaydetti. İstanbul'da doğalgaz abonelerinin sayısı ise, 180 bine ulaştı. Doğalgaz abonesi olanlar, dönüşüm maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle, hemen doğalgaz kullanımına geçemiyorlar.

    İstanbul'da doğalgaz sistemi, 600 bin aboneye doğalgaz kullanımı sağlayacak kapasitede.


Akşam Gazetesi 2 Kasım 1994



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön