27 / 04 / 2024

1995 yılında Amcazade Hüseyin Paşa Yalısı neredeyse kül olacakmış!

1995 yılında Amcazade Hüseyin Paşa Yalısı neredeyse kül olacakmış!

1995 yılında mülkiyeti Köprülü Hüseyin Paşa Vakfı'na ait olan tarihi Amcazade Hüseyin Paşa Yalısı, birkaç sarhoşun ısınmak için yaktığı soba yüzünden kül olma tehlikesi atlatmış.



1995 yılında Amcazade Hüseyin Paşa Yalısı neredeyse kül olacakmış!


Sorumsuzluğa bak


İşte tarihe verdiğimiz önem. Boğaz'da tek tük kalmış eski yalılardan 300 yıllık ünlü Amcazade Hüseyin Paşa Yalısı, birkaç sarhoşun ısınmak için yaktığı soba yüzünden neredeyse kül olacaktı.


İtfaiyenin büyük gayreti


Boğaziçi'nin en güzel eserlerinden olan tarihi yalının üst katında kimliği belirsiz kişiler tarafından yakılan sobadan sıçrayan kıvılcımlar yüzünden çıkan yangın, vatandaşların uyanıklığı ve itfaiyenin olağanüstü çabasıyla güçlükle söndürüldü.


Boğaz'ın en eskilerinden 


Yalının sahibi Köprülü Amcazade Hüseyin Paşa Vakfı üyesi Gönül Uzman, 1698'de yapılan yalının Boğaz'ın en eskilerinden olduğunu belirterek, ''Karlofça Anlaşması görüşmeleri burada yapılmıştır'' dedi. Uzman, ''Yalıda restorasyon çalışmaları başlayacaktı'' dedi.


Şarapçıların ne işi var?


Böyle bir tarihi eserin Batı'da mücevher gibi korunduğunu belirten semt sakinleri, vakıf yöneticilerini ve ilgilileri suçladılar. Sakinler, ''Böyle olacağı belliydi. Bu yalıda şarapçıların yersiz yuvasızların işi ne? Kendi tarihimize ve zenginliklerimize sahip çıkamıyoruz'' dediler.


Hürriyet Gazetesi 13 Nisan 1995



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön