26 / 04 / 2024

1995 yılında Huber Köşkü onarıma alınmış!

1995 yılında Huber Köşkü onarıma alınmış!

1995 yılında Cumhurbaşkanlığı İstanbul Kampüsü olarak kullanılan Huber Köşkü restore edilecekmiş. 170 dönüm arazisi olan tarihi köşkün restorasyonunu 34 milyar 204 milyon lirayla Alarko Holding üstlenmiş.



1995 yılında Huber Köşkü onarıma alınmış!


Huber Köşkü yenileniyor


''Cumhurbaşkanlığı'nın İstanbul Kampüsü'' olarak kullanılan Huber Köşkü onarıma alındı


    CUMHURBAŞKANLARI Kenan Evren, Turgut Özal ve Süleyman Demirel'in yazları kullandığı Huber Köşkü restore ediliyor. 20 şirket arasından ihaleyi kazanan Alarko, yenileme çalışmalarını 34 milyar 204 milyon liraya üstlendi.

    Demirel'in talimatı üzerine Huber Köşkü'nün restorasyonu için geçen yıl başlatılan röleve ve proje çalışmaları sürüyor. Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yüksek Mühendis Mimar Coşkun Karadeniz yönetimindeki projede, Yüksek Mimar Ayşe Akyıl, Heykeltıraş Handan Börteçene, Bayındırlık Bakanlığı'ndan Nil Sekban'la Cumhurbaşkanlığı Mimarlık Bürosu Müdürü Müesser Sevindik görev yapıyor.


MİMARİ MİRAS


    170 dönüm arazi üzerine kurulu bina ve heykellerin bozulup çürüdüğünü belirten Karadeniz, Cumhurbaşkanı'nın Huber Köşkü'nü mimari bir miras olarak gördüğünü belirterek şunları söyledi: 

    ''Bu köşkün korunması Türk toplumuna değil, dünya toplumuna karşı sorumluluktur. Bu sorumluluk içinde köşkün nasıl korunacağı, Cumhurbaşkanlığı'nın ihtiyaçlarına göre ileriye yönelik perspektif içinde daha iyi nasıl değerlendirilebileceği yolunda çalışmalar yapıldı. Köşk, Cumhurbaşkanlığı İstanbul Kampüsü olarak kullanılacaktır.'' Karadeniz sözlerini şöyle sürdürdü: 

    ''Cumhurbaşkanlığı Türkiye'nin önde gelen 20 büyük şirketine ihale daveti gönderdi. 37 milyar 200 milyon liraya ihale edilen köşkün restorasyonu 34 milyar 204 milyon liraya Alarko Şirketi'nde kaldı. Her işlem projeye uygun şekilde ayrı gruplar tarafından planlanarak yapılıyor.''


KÖŞKÜN TARİHİ


    19. yüzyıldan kalma Huber Köşkü'nü, Huber Ailesi'nin silah komisyonculuğu ve altın kaçakçılığından elde ettiği servetle yaptırdığı belirtiliyor. Köşkün ahşap bölümünü kimin inşa ettirdiği bilinmezken, kagir bölümle, heykellerini İtalyan Mimar Raimando D'Aroncı yapmış. Bugüne kadar birçok kez restore edilen köşkün Ermeni kökenli Düzoğlu'P'yla Tıngıroğlu Ailesi'nden, Mısır Prensesi Kadriye'ye, Boğaziçi Ticaret Şirketi'ne kadar birkaç kez el değiştirdiği biliniyor. 1985'te kamulaştırılan Huber Köşkü'nü 1987'de Cumhurbaşkanı Kenan Evren Cumhurbaşkanlığı adına satın aldı. Serası, İtalyan mimarisini yansıtan çeşme ve heykelleri, gezi parkı, bahçesi, ağaçları, set köşküyle Türkiye'deki en seçkin yapılardan biri kabul edilen Huber Köşkü'nün inşası ve dekorasyonu için tam bir saray özeni gösterildiği vurgulandı.


(1995 yılında Reşat Altın 3.900.000 liraya satılıyormuş.) 


Milliyet Gazetesi 26 Haziran 1995



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön