26 / 04 / 2024

1995 yılında İstanbul için nazım planı hazırlanmış!

1995 yılında İstanbul için nazım planı hazırlanmış!

1995 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tekirdağ'dan Gebze'ye kadar uzanan bir alanı kapsayan ''Mega Nazım Plan''ı hazırlatmış. Planda üçüncü köprü yerine tüpgeçidin yapılması öngörülmüş.



İstanbul nazım planına kavuştu


Tekirdağ'dan Gebze'ye kadar uzanan bir alanı kapsayan mega projede, üçüncü köprü yerine Sarayburnu-Harem arasına tüp geçit öngörülüyor.


Mayıs sonunda mecliste


Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan'ın hazırlattığı ''Mega Nazım Plan'' geniş bir alanı kapsıyor. Belediye komisyonlarında incelenen Nazım Plan'ın mayıs ayı sonunda Belediye Meclisi'nde görüşülerek kabul edileceği bildirildi.


Rant şehri olmayacak


Tarihi ve kültürel değerlerin alt yapısını oluşturduğu plan, İstanbul'un sanayi şehri olmaktan çıkarıyor. Planda İstanbul'un 2010'a kadar mega kente dönüşmesi öngörülüyor. Rant şehri olmaktan çıkarılan kentin nüfusunun 12 milyonda tutulması gerektiği beliriliyor.


Bakanlık ilgi göstermedi


Üniversite ve ilgili meslek kuruluşlarının yetkilileriyle birlikte sekiz ayda hazırlanan Mega Nazım Plan'a, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ilgi göstermeedi. Büyükşehir, Bakanlığa işbirliği önerdi. Ancak öneriden sonra dört bakan değişti. Nazım Plan konusunda belediye ile protokol imzalandı.


Hürriyet Gazetesi 17 Nisan 1995



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön