27 / 04 / 2024

1996 yılında Boğaz'a tüpgeçit kararı!

1996 yılında Boğaz'a tüpgeçit kararı!

1996 yılında Bakanlar Kurulu'ndaki bir tartışmada İstanbul Boğazı'na tüpgeçit, 3. köprüye ağır basmış. 1.3 milyar dolara (120 trilyon 900 milyar lira) mal olacak bin 800 metre uzunluğundaki projeyi kamuoyunda tartışmaya açmışlar.



1996 yılında Boğaz a tüpgeçit kararı!


Karar: Tüpgeçit


Bakanlar Kurulu'nda gerginliğe yol açan tartışmada İstanbul Boğazı'na tüpgeçit, 3'üncü köprüye ağır bastı


Menzir: Bu iş bitti


   TÜPGEÇİT projesini savunan Ulaştırma Bakanı Necdet Menzir ile 3'üncü Köprü yanlısı olan Bayındırlık Bakanı Yaşar Topçu arasında gerginliğe varan tartışma, Yılmaz ve Ecevit'in araya girmeleriyle tatlıya bağlandı. Menzir, SABAH'a ''Bu iş bitti, tüpgeçite karar verildi. Başbakan da bu projeyi destekliyor'' dedi.


Kaynak sorunu yok


   ''Bu proje 21'inci asra damgasını vuracaktır'' diyen Ulaştırma Bakanı Necdet Menzir, ''Kaynağı nasıl bulacaksınız?'' sorusuna şu cevabı verdi: ''Kaynak sorunu hiç önemli değil. Bulduk sayılır. Yabancı krediler olur, yap-işlet-devret modeli olur. Ama bu projeyi hayata geçiririz, hiç kimse merak etmesin.''


4 yılda bitirilecek


    YENİKAPI ile Söğütlüçeşme arasında kurulacak 1800 metre uzunluğundaki tüpgeçit, 4 yılda tamamlanacak ve bağlantı yollarıyla birlikte 1.3 milyar dolara mal olacak. Tüpgeçit için İstanbul Boğazı'nda 60 metre derinliğe inilecek. Tüpgeçit ile Boğaz 3 dakikada geçilecek ve saatte ortalama 100 bin yolcu taşınacak.


1996 yılında Boğaz a tüpgeçit kararı!


4 yılda tamamlanacak


    Ankara-Tüpgeçit projesi yarın Ulaştırma Bakanı Necdet Menzir tarafından İstanbul'da resmen kamuoyuna açıklanacak. Bakan Menzir, ihale sonucunda Yüksel İnşaat tarafından hazırlanan ve ''İstanbul'a hayat verecek çalışma'' olarak gösterilen tüpgeçit projesini SABAH'a anlattı. 

    Tüpgeçidin Söğütlüçeşme-Yenikapı arasında kurulacağını söyleyen Menzir, şu bilgileri verdi:

    ''Sadece tüp maliyeti 690 milyon dolar. Toplam maliyeti yan bağlantı yolları, demiryolu ıslahıyla beraber toplam 1.3 milyar dolardır. Proje için şu ana kadar 11 milyon dolar harcanmış ve ayrıntılı rapor hazırlanmıştır. Bu rapor 168 cilt ve 55 bin sayfadır. Proje yollarıyla birlikte 13 kilometre 200 metredir. 

    Projede 48 istasyon yer alıyor. Bunların 44'ünde otopark bulunuyor. Toplu taşım araçları bu istasyonlardan yolcu aktarımı yapabilecektir. Ayrıca mevcut istasyonları korunacak ve ıslah edilecektir. İstanbul'un tarihi dokusuna özen gösterilecektir. Hiçbir çevre ve tarih katliamı olmayacaktır. 

    Tüpgeçit için 60 metre derinliğe inilecek ve 1800 metre uzunluğunda olacaktır. 4 yılda tamamlanacaktır. Demiryolu Gebze-Halkalı arasında yapılacak ve Avrupa'yı Çin'e bağlayacaktır. Saatte 100 bin dolayında yolcu taşınabilecek. Pik saat başına 2 dakika 20 saniyede bir tren seferi olacaktır. Şimdi projeyi kamuoyunda tartışmaya açacağız. Bu tartışma sonucunda projeye ilaveler, çıkarmalar olabilir.


Türkiye'nin gururu


    Köprü projesi tüpgeçidi projesinin alternatifi bile değildir. Amerika 90 yıldır bu sistemi kullanıyor. Köprünün 300 milyon dolara mal olacağı söyleniyor ama bir de yan bağlantı yollarını, bu yolların geçeceği arazilerinin kamulaştırma bedellerini, diğer harcamaları bir düşünün. İstanbul'da Boğaz civarındaki arazilerin metrekare fiyatını bir hesaplayın, bu o kadar kolay mı? Bütün bunları hesaplarsanız köprünün maliyeti 1.5 milyar doları aşar.''

    Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Süreyya Yücel Özden, projenin hayati bir çalışma olduğunu belirterek, ''Uzun süredir üzerinde çalışıyorduk. Türkiye'nin gündemine bomba gibi düşecek bir proje koyuyoruz. Tüpgeçit projesi, Türkiye'nin gururu olacaktır'' dedi. Müsteşar Özden, Bakan Menzir'in bu projeyi tüm dünyaya duyurmayı amaçladığını belirterek, şöyle konuştu:

    ''Cuma günü basın toplantısı düzenliyoruz. Sayın Bakan, Türkiye'nin bu çalışmayı tartışmasını arzuluyor. Üzerinde konsensus sağlanır sağlanmaz, dünyaya açılarak proje anlatılacak. Her türlü finansman modeline açığız. Dış kredi ile de olabilir, Yap-İşlet-Devret modeliyle de başka bir modelle de. En çok dört yılda proje hizmete girecek.'' İSMAİL KÜÇÜKKAYA


(1996 yılında 1 dolar 93.000 liraya satılıyormuş.)


Sabah 9 Ekim 1996



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön