26 / 04 / 2024

1997 yılında Atatürk Havaalanı'na yeni dış hatlar terminali!

1997 yılında Atatürk Havaalanı'na yeni dış hatlar terminali!

1997 yılında Atatürk Havaalanı'nın dış hatlar bölümü, 306 milyon dolarlık (45 trilyon 900 milyar lira) dev bir projeyle saatte 3 bin 500, yılda 14 milyon yolcuya hizmet verebilecekmiş.



1997 yılında Atatürk Havaalanı na yeni dış hatlar terminali!


Camdan havaalanı


Atatürk Havalimanı'nın artık dökülen dış hatlar bölümü, 306 milyon dolarlık dev bir projeyle yılda 14 milyon yolcuya etkin hizmet verecek.


Rakamlarla dev proje


  DHMİ'nin geçen yıl düzenlediği mimari proje yarışmasında yedi eser arasından seçilen Yüksek Mimar Kantaşı'nın (altta) projesi, özetle şunları kapsıyor:

   Yeni dış hatlar terminali saatte 3 bin 500, yılda 14 milyon yolcuya hizmet verecek.

   Genişletme imkanıyla rakam 18 milyon yolcuya çıkabilecek.

   Yeni terminale yedi bin araçlık otopark yapılacak. 

   Proje bittiğinde check-in kontuvarları artacak, bekleme süresi azalacak.

   Bagaj ayrım sistemi de yeni teknolojiyle daha verimli hale getirilecek.


Özlem ÖZTÜRK-İSTANBUL


    YÜKSEK Mimar Ebru Behlül Kantaşı'nın Atatürk Havalimanı Terminal Kompleksi Projesi, Türkiye'in dış dünyaya açılan en önemli kapısının çehresini değiştirecek.

    Bugünlerde turizm mevsimi nedeniyle sıkıntılı günler yaşanan Atatürk Havalimanı'nı önemli ölçüde rahatlatacak ve çağdaş bir görüntüye kavuşturacak yeni dış hatlar terminalinin temeli, bir aksilik olmazsa önümüzdeki ay atılacak. Yaklaşık 30 ayda tamamlanacak, yatırım bedeli 306 milyon doları bulacak proje, 18 körükten oluşan iskeleleri içeren ''kompakt tasarım'' şeklinde. Enerji tüketimini en aza indirmenin hedeflendiği projede yer alan 64 piramitlik cam çatı yapı sayesinde, komplekse daha çok ışık girmesi sağlanacak. Ayrıca iskelelerin ön cepheleri de camdan yapılacak.

    Yüksek Mimar Ebru Behlül Kantaşı, projelerinde karadan gelen yolcunun daha kolay uçağa binmesini, havadan gelen yolcununsa yolunu kaybetmeden terminalden uzaklaşmasını amaçladıklarını belirtti. Kantaşı, yarışmaya katılan Yüksek Mimar Ahmet Vefik Alp'in, yarışmanın prosedüründeki bazı ayrıntılardan dolayı mahkemeye başvurarak yürütmeyi durdurma kararı aldırttığını hatırlatarak şöyle konuştu: ''Mahkemenin yarışmayı iptali diye bir şey söz konusu değil. Sadece prosedürdeki bazı rakamlar için mahkemeye başvurulmuş. Karar sonrası projede bazı değişiklikler yapıldı. Zaten Ahmet Bey davasından feragat kararı aldı.''


Onay bekliyor


    YAKLAŞIK bir aydır Danıştay'da bekleyen proje için onay alınır alınmaz yeni dış hatlar terminalinin temeli atılacak. İmtiyaz sözleşmesi söz konusu olduğundan, Danıştay'ın projeyi incelemesine ihtiyaç olduğunu belirten pilot firma Tepe İnşaat yetkilileri, havalimanındaki eski depoların boşaltıldığını, inşaat sahasının tamamen temizleneceğini bildirdi. Ağustos sonunda temeli atılacak proje için ABD ve Almanya'dan kredi alınacak.


(1997 yılında 1 dolar 150.000 liraya satılıyormuş.)


Milliyet 5 Temmuz 1997



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön