20 / 04 / 2024

1998 yılında ''Atlı Köşk'' Sakıp Sabancı Müzesi olacakmış!

1998 yılında ''Atlı Köşk'' Sakıp Sabancı Müzesi olacakmış!

1998 yılında Emirgan'daki tarihi ''Atlı Köşk'', içindeki antika eşyalarla birlikte Sabancı Üniversitesi'ne müze olarak tahsis edilecekmiş. Atlı Köşk'ten ayrılacak olan Sabancılar Ailesi, Beylerbeyi'ndeki yalıda oturacaklarmış.



1998 yılında Atlı Köşk Sakıp Sabancı Müzesi olacakmış!


Ünlü 'Atlı Köşk' Sakıp Sabancı Müzesi oluyor


Sabancı Holding'e ait ''Atlı Köşk'' Sabancı Üniversitesi'ne müze olmak üzere tahsis ediliyor. Sabancılar, Beylerbeyi'ndeki yalıda oturacak.

 

    Sabancı Holding'e ait Emirgan'daki ''Atlı Köşk'', içindeki tablolar ve eşyalarla birlikte Sabancı Üniversitesi'ne müze olmak üzere tahsis ediliyor. Yıllardır bir araya getirilmiş yüzlerce hat, resim, heykel ve porselen koleksiyonu, Eylül ayında Amerika'ya götürülecek. Önce üç ay boyunca New York Metropolitan Müzesi'nde, ardından, yine üç süreyle Los Angeles Müzesi'nde sergilenecek.

    Kendi konusunda dünyanın önemli koleksiyonu sayılan Sabancı Koleksiyonu Amerika'dayken, Atlı Köşk de müze haline getirilecek. Sakıp Sabancı ve Ailesi de, Beylerbeyi'ndeki yalıya taşınacak.

    Atlı Köşk'ün müze haline getirileceği haberini, Sabancı Üniversitesi'nin dekanlarının tanıtıldığı basın toplantısının ardından duyuran Sabancı Üniversitesi Başkanı Güler Sabancı, ''Böylece, Türkiye'de ilk defa, bir üniversite kendi müzesi ile yola çıkmış oluyor'' dedi. 

    Sabancı Üniversitesi'nin paha biçilmez eserleri, ''Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'' adı altında kuracağı müzede koruyup, teşhir, denetim ve gözetimini sağlayacağını belirten Sabancı, müzenin üniversitenin akademik programlarının amaçları doğrultusunda özgün bir kaynak merkezi olarak da kullanılacağını söyledi. Güler Sabancı, şöyle konuştu:

     

Kültürü paylaşmak

    

    ''Sakıp Sabancı, sanat ve kültür varlıklarını halka paylaşmak için bir karar aldı. Atlı Köşk'ü müze olarak kullanılmak üzere Sabancı Üniversitesi'ne bağışlıyor. Hat, ferman ve Kur'an'lardan oluşan koleksiyonuyla birlikte, 19. yüzyıl resim koleksiyonunu ve evde bulunan bütün tarihi eşyaları da Sabancı Üniversitesi'ne bağışlıyor. Böylece eski adıyla Atlı Köşk, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi olarak, üniversite ile birlikte devreye girecek. Böylece Türkiye'de bir ilk gerçekleşmiş ve bir üniversite müzesi ile birlikte açılmış olacak. Sabancı Üniversitesi'nin bir müzesinin olması, üniversitenin dünya üniversiteleri ile kuracağı işbirliğine ve sanat eğitimi ve etkinliklerine güçlü bir temel sağlayacaktır.''

    Geçtiğimiz yıl Lütfi Kırdar Kongre Salonu'nda Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından uzaktan kumandayla ''Sanal'' olarak temeli atılan Tuzla'daki Sabancı Üniversitesi'nin dekanları da dün açıklandı. Buna göre Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Ahmet Evin, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Kemal İnan, Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı ise Muhittin Oral oldu.


Sabah 25 Mart 1998



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön