19 / 04 / 2024

1999 yılında gecekonduya karşı silah!

1999 yılında gecekonduya karşı silah!

1999 yılında Boğaz'da seçimi fırsat bilip kaçak inşaat yapacaklarla mücadele için özel tim kurulmuş. MP5 silahı taşıyan ekipler Beykoz-Sarıyer bölgelerinde görev yapacaklarmış ve denetleme ve devriye sırasında ''vur emri'' de verilmiş.



1999 yılında gecekonduya karşı silah!


Gecekonduya karşı silah


Boğaz'da seçimi fırsat bilip kaçak inşaat yapacaklarla mücadele için özel tim kuruldu


    İstanbul Boğazı'na bakan tepelerde (ön görünüm bölgesi) seçim dönemlerinde yoğunlaşan kaçak inşaata karşı önlem alındı. Boğaziçi İmar Müdürü Mevlüt Karataş, Boğaz'da kaçak inşaat yapanlara karşı silahlı özel bir timin göreve başladığını açıkladı.

    Karataş, Boğaz'ın 1989 seçimlerinden 557, 1994 seçimlerinden ise 576 kaçak bina ve gecekonduyla çıktığını, son 14 yılda yapılan 600'ü villa, iki bin 400 kaçak inşaat ve yedi bini gecekondudan oluşan ruhsatsız 10 bin binayla Boğaz'ın parsellendiğini vurguladı.

    Boğazda seçim dönemlerinde yapılan tahribatın herhangi bir beş yılda yapılan tahribattan fazla olduğunu kaydeden Karataş, son günlerde özellikle Beykoz ve Sarıyer'den tehlike sinyalleri aldıklarını, bu bölgelerde seçimi fırsat bilen gecekonducularla kaçak villacıların inşaat malzemesi depolayıp hafriyat hazırlığına başladığını anımsattı.


Özel time vur emri


    Karataş, 41 milyon metrekarelik alanı kaplayan Boğaziçi öngörünüm bölgesinde 47 zabıtayla denetim yapılmaya çalışıldığını, ancak silahsız zabıtaların gecekonducu ve kaçak binacılar için caydırıcı olmadığı için seçim döneminde silahlı görevlileri işe başlattıklarını belirtti. 

    Karataş, MP-5 silahı taşıyan ekiplerin özellikle hafriyat çalışmaları yoğunlaşan Beykoz - Sarıyer bölgelerinde görev yapacağını kaydetti. Şimdilik sayıları 10 olan silahlı timin arttırılacağını da vurgulayan Karataş, silahlı görevlilere denetleme ve devriye sırasında "vur emri" verildiğini söyledi.


Rakamlar ürkütücü


    Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi, 41 milyon metrekarelik bir alanı kaplıyor. Bu alanda dokuz bin 17 kaçak yapı ve gecekondu tespit edildi. Bunların dört bin 810'u Sarıyer, iki bin 260'ı Beykoz, bin 313'ü Üsküdar, 634'ü ise Beşiktaş'ta bulunuyor. Kaçak binaların bin 92'si kamu kuruluşları tarafından kullanılırken, altı bin 695'i özel şahıslar tarafından kullanılıyor.

    1985-1998 yılları arasında Boğaz'da yapılan kaçak bina ve gecekonduların ancak iki bin 670'i için kesin yıkım kararı alındı, ama yalnızca 278'i yıkılabildi.


Yıkım zor


    Boğaz'da yapılan tek katlı bir gecekonduyu aylar süren hukuk mücadelesinden sonra yıkabildiklerini, bir binanın yıkım maliyetinin ise iki milyar lirayı bulduğunu beliren Karataş, gecekondu ve kaçak yapının engellenmesi için hapis cezası, seçme ve seçilme haklarının alınması gibi caydırıcı cezalar verilmesini istedi.

    Yaklaşık 10 bin gecekondu, kaçak inşaat ve villanın işgal ettiği Boğaz'daki yıkımlar tam bir komediye dönüştü. Tek katlı bir binanın yıkım kararı aylarca süren hukuk mücadelesinden sonra alınıyor. Yıkımı gerçekleştirmek için kaymakamlık, emniyet müdürlüğü, valilik ve belediyeler arasında günlerce süren bürokratik işlemler yapılıyor. 

    En büyük sıkıntı ise yıkım güvenliği için emniyetten Çevik Kuvvet alma sırasında yaşanıyor. Çevik Kuvvet verilmesi için İstanbul'da toplumsal bir olayın olmadığı, sakin bir gün bekleniyor. 

    İşçi, iş makinesi ve malzeme giderleriyle Çevik Kuvvet polisinin kumanyasını Boğaziçi İmar Müdürlüğü temin ediyor. Bina boş ise yıkım gerçekleştiriliyor, ancak içeride oturanlar varsa bu kişilerin icra yoluyla çıkarılmasına çalışılıyor. 

    Yıkımdan sonra da molozların ortadan kaldırılması sorun oluyor. Bölgede kaçak inşaat ya da gecekondu yaptığı tespit edilen kişiler savcılıklara sevk ediliyor, aylarca süren mahkemeler sonunda bir ay hapis, 25 milyon lira para cezası veriliyor. Hapis cezası da paraya çevrilince talancılar 30 milyon lirayla kurtuluyor.


Milliyet 4 Ocak 1999



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön