20 / 04 / 2024

1999 yılında İstanbul Metrosu'nun ilk vagonları raylara indirilmiş!

1999 yılında İstanbul Metrosu'nun ilk vagonları raylara indirilmiş!

1999 yılında Taksim-4. Levent arasında yapımı devam eden İstanbul Metrosu'nun ilk vagonları törenle raylara indirilmiş. Törene katılan Büyükşehir eski Belediye Başkanı Erdoğan, metro hattının 550 milyon dolara mal olacağını söylemiş.



1999 yılında İstanbul Metrosu nun ilk vagonları raylara indirilmiş!


Metroya vagon indi


10 milyonluk İstanbul'un 100 yıllık özlemi olan metro rüyası için bir adım daha atıldı. İlk vagonlar raylara kondu. Fransa'dan ithal edilen 32 vagondan her ay 4'ü teslim ediliyor.


    TAKSİM - 4. Levent arasında yapımı devam eden metro için Fransa'dan ithal edilen 2 vagon daha dün törenle raylara indirildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, metronun önümüzdeki ay deneme seferlerine başlayacağını belirtti.


    Metro için Fransa'dan ithal edilen vagonlar, Başkan Gürtuna ve eski başkan Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle Levent'teki Aç-Kapa Tesisleri'nde raylara indirildi. Gürtuna, metroda toplam 32 vagonun hizmet vereceğini ve her 4 vagonun bir treni oluşturacağını söyledi. Bir vagonun maliyetinin yaklaşık 1.5 milyon dolar (500 milyar lira) olduğunu belirten Gürtuna, bunun tamamen Büyükşehir Belediyesi'nin özkaynaklarından karşılandığını vurguladı.


    Metroda kazı çalışmalarının bittiğini, montaj ve istasyonların kaplama işlemlerinin sürdüğünü anlatan Gürtuna, ‘‘Her ay 4 vagonu teslim alıyoruz. Metro mart ayında deneme seferlerine başlayacak'' dedi. Gürtuna, taşımacılıkta kentin iki yakasında raylı sistemi yaygınlaştırmayı ve bu raylı sistemi deniz ulaşımıyla da desteklemeyi amaçladıklarını belirterek, ''2023 yılının İstanbul konseptini hazırlıyoruz. Cumhuriyet'in 100'üncü yılında nasıl bir İstanbul olacağının hazırlıklarını yapıyoruz'' dedi.


550 MİLYON DOLAR


    Törene katılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Tayyip Erdoğan da, ''Taksim 4. Levent arasındaki metronun inşa ve kazı işlemleri 300 milyon dolara mal oldu. Elektro mekanizmasını ise kredi ile yapıyoruz. Devlet sadece bize bir hazine teminatı verdi. Ödemeleri yine biz yapacağız. Bu sistem de 250 milyon dolara mal olacak. Taksim 4. Levent arası bize toplam 550 milyon dolara (Yaklaşık 185 trilyon lira) mal olacak'' dedi.


    Gazetecilerin, 'Abdullah Gül'ü destekleyip desteklemediği' sorusu üzerine, adı geçen adayların hepsine eşit uzaklıkta olduğunu belirten Erdoğan, ''Taban demokrasisi inancım var. Kamuoyu araştırmalarında taban hangi arkadaşımın üzerinde ısrarla duruyorsa, o arkadaşım buna layıktır. Burada bana düşen görev varsa, o arkadaşımın yanında yerimi alırım'' dedi.


    Vagonlar, iki iş makinesi tarafından metroya indirilerek raylara konuldu.


Deneme seferi Mart'ta


Vagonların metroya indirilmesi törenine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, eski Başkan Tayyip Erdoğan'la birlikte katıldı. Gürtuna, her 4 vagonun bir treni oluşturacağını söyledi. Bir vagonun Türkiye'ye maliyeti 1.5 milyon dolar, yani 500 milyar lira... Başkan, Mart ayı başında deneme seferlerine başlanacağını bildirdi.


(1999 yılında 1 dolar 337 bin  liraya, Reşat Altın ise 29 milyon liraya satılıyormuş.)


Hürriyet 6 Şubat 1999



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön