26 / 04 / 2024

1999 yılında İstanbul yer değiştiriyormuş!

1999 yılında İstanbul yer değiştiriyormuş!

Marmara Depremi sonrasında konut talebi fay hattına uzak olan İstanbul'un Kuzey bölgesine yönelmiş. Güneydeki varlıklı insanlar kuzey bölgelere yerleşme yollarını ararken, Çatalca, Silivri, Sarıyer bölgesindeki arsalar büyük ilgi görmeye başlamış.



1999 yılında İstanbul yer değiştiriyormuş!


İSTANBUL yer değiştiriyor


ESEN PİŞİRİCİ


Deprem sonrasında konut talebi fay hattına daha uzak olan İstanbul'un Kuzey bölgesine yöneldi. Arsa alanlar üzerine güvenli bir ev yapma peşinde


    Depremden bu yana geçen süre içinde emlak piyasasında ciddi değişiklikler oldu. Oturduğu eve güvenmeyenler veya yeni ev alacaklar uygun yerde arsa alarak tek veya iki katlı konut inşa etme çabasına girdi. Konut edinmek isteyenlerin tercihi bu nedenle daha çok arsa almaya yöneliyor. Çünkü bu sayede; zemin etüdü yaptırma, güvenilir mühendislerle çalışarak depreme dayanıklı ve temelinden çatısına her aşamasını kontrol etme imkanına kavuşuyor.


GÜNEY'DEN KUZEY'E YÖNELME 


Böyle bir tercih de insanları arsaların bulunduğu ve fay hattına daha uzak olan Kuzey'e yöneltiyor. Bir anlamda İstanbul kendi içinde yer değiştiriyor. Güney'indeki varlıklı insanlar Kuzey'de yerleşmenin yollarını arıyor.

Bu nedenle Çatalca, Silivri, Bahçeşehir, Kemerburgaz, Sarıyer, Zekeriyaköy, Kilyos, Anadolu Yakası'nda Kavacık, Beykoz, Şile civarındaki arsalar büyük ilgi görüyor.

Habitat Emlak Genel Müdürü Mehmet Çetinalp, Çatalca'da imara açık arsaların bitmek üzere olduğunu söylüyor. Çetinalp, "talep o kadar yoğun ki, hafta sonları bu bölgede arsa turları düzenliyoruz. Emlakçılar, arsa arayanları gruplar halinde dolaştırıyor" diyor.


MÜSTAKİL EV TALEBİ


Yüksek bina korkusu nedeniyle sağlam zeminde müstakil ev yapmaya yönelik talep artıyor. Fakat İstanbul'un nüfus yoğunluğuna işaret eden emlakçılar, "Zemini sağlam yere inşaat yapma şansı az. Önemli olan zemin etüdü yapıldıktan sonra ve zemine uygun inşaat yapmaktır" diyorlar.

Artık İtalyan mutfak yerine taşıyıcı sistemler, duvardan duvara saten boya yerine binanın projesi öne çıkıyor. Özellikle üst gelir grubunda başlayan müstakil ev ilgisinin artarak devam etmesi bekleniyor.

Şehrin iç kısımlarında arsa bulmak imkansız ya da fiyatlar çok yüksek. Bu nedenle talep, İstanbul dışına doğru büyüyor. İstanbul'un Avrupa Yakası, Çorlu'ya doğru genişliyor. Otobanın tamamlanmasından sonra ulaşımı kolaylaşacak Şile'de de arsa talebinin artması bekleniyor.


"Yüksek bina korkusu yaşanıyor"


ULUSAL Emlakçılar Derneği Başkanı Reha Medin: "Deprem psikolojisi nedeniyle mantıklı karar veremeyen İstanbullular, başka semtlere kaçma eğilimine girdiler. Ancak İstanbul'da konut açığı olması ve depreme dayanıklı konutların bulunduğu alternatif yerleşim alanlarının olmaması nedeniyle bir anlamda tercihler değişiyor. Bu dönemde kiralık konuta talep maksimum düzeye çıktı. Yoğun talep nedeniyle kira fiyatlarında yüzde 30'lara varan oranda yükselmeler oldu. Konut alma talebi yavaş yavaş başladı. Yüksek bina korkusu yaşanıyor. Şehir içinde arsa bulmak neredeyse imkansız. Şehir dışına yönelim başladı ve kent hızla büyüyor."


(1999 yılında Reşat Altın 29.000.000 liraya satılıyormuş.)


Sabah 3 Ekim 1999



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön