29 / 03 / 2024

2 bin 400 kişinin mal varlığı donduruldu!

2 bin 400 kişinin mal varlığı donduruldu!

Terörün finasmanına yönelik operasyonlar hız kesmeden devam ediyor. Son operasyonlarla birlikte FETÖ, DEAŞ, El-Kaide bağlantılı 2 bin 400 kişinin mal varlığı donduruldu



15 Temmuz darbe girişiminin ardından Mali Suçları Araştırma Kurulu'na yapılan şüpheli işlemlerde rekor artış yaşanırken, Maliye Bakanı Naci Ağbal, terör örgütleri FETÖ, DEAŞ ve El Kaide ile mücadelenin bilançosunu açıkladı. Ağbal, FETÖ'yle bağlantılı olup mal varlıkları dondurulanların sayısının iki bine yaklaştığını belirtirken, DEAŞ, El Kaide ile bağlantılı yaklaşık 400 kişi ve 80'i aşkın kuruluşun da mal varlığının dondurulduğunu bildirdi. Bakan Ağbal, "Bankalar şüpheli işlemleri MASAK'a bildiriyor, savcılıklara suç duyurusunda bulunuluyor. Önüme her gün imza geliyor. Şu anda bin-iki bin civarında hesap dondurulmuş durumda" dedi. Maliye Bakanı Naci Ağbal, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin yaptırımlar listesinde yer alanlara ilişkin 74 Bakanlar Kurulu kararı alındığını ifade etti. Konuya ilişkin soru önergesine yanıt veren Bakan Ağbal, mal varlığı dondurulanların 75'inin DEAŞ, El Kaide ile ilişkili olduğunu belirtirken, listede Hizbullah, El Nursa, iki Yunan terör örgütünün de (17 Kasım ve Devrimci Mücadele Örgütü) bulunduğunu bildirdi. Bakan Ağbal'ın verdiği bilgiye göre, bugüne kadar terörü finanse eden yaklaşık 400 kişinin mal varlığı dondurulurken, bunlardan 253'ü DEAŞ, El Kaide, 136'ı Taliban'la ilişkili.

 

DEAŞ YAPTIRIMA TABİ 

BM Güvenlik Konseyi kararıyla listelenen kişi, kuruluşların tasarrufundaki mal varlığının dondurulması kararlarının gecikmeden uygulandığını belirten Bakan Ağbal, "BMGK'nın 1267 sayılı kararı, Taliban, El Kaide ve Usame Bin Ladin, 1988 sayılı kararı Taliban, 1989 sayılı kararı ise El Kaide ile ilişkili olan kişi ve kuruluşların yer aldığı yaptırım listelerini içeriyor. BM Güvenlik Konseyi'nin 17 Aralık 2015 tarihinde aldığı karar ile DEAŞ ile mücadele kapsamında bu örgütle bağlantılı olanlarında aynı şekilde yaptırıma tabi tutulması sağlanmıştır. Öte yandan Bakan Ağbal, FETÖ ile mücadelenin bilançosunu çıkarırken de örgüt üyelerinin mal kaçırma girişimlerine ilişkin önüne her gün yeni dosyalar geldiğini bildirdi. Ağbal, özellikle örgütle bağlantılı olup parasını kaçırmaya çalışanlara yönelik MASAK'a gelen şikâyetlere dikkat çekerek, "Bugüne kadar mal varlığı dondurulanların sayısı bin-iki bini buldu" dedi.

 

OTOMOTİVDE VERGİ İNDİRİMİ 

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bir televizyon kanalında gündemi değerlendirirken, düşük fiyatlı araçlarda verginin daha düşük olmasına ilişkin bir düzenleme yapılacağını söyledi. Ağbal, "Elektrikli araçlarla ilgili bir düzenleme yaptık. Otomotiv sektörü ile karşılıklı görüşüyoruz. Birçok çalışmamız hazır. 2017 yılında böyle bir çalışmayı yapmayı istiyorum. Sektörün bizimle ortak bakışları var" dedi.

 

KULUÇKAYA MÜDAHALE 

Örgütün özellikle darbe girişimi sonrası açtığı kuluçka hesapların sayısı 500'ü geçti. Örgüt üyelerine parasal destek sağlamak için üçüncü kişiler adına açılan bu hesaplar da Maliye'nin girişimi ile donduruldu. İşadamlarından alınan himmetlerin bir bölümünün de bu hesaplarda tutulduğu belirlendi. Soruşturmalarda, bu hesaplardan ailelerin yüklü kredi ve kredi kartı borçlarının ödendiğini belirledi. Yeni dönemde, mal varlığını aklama da terör kapsamına alınacak.

 

BEDELLİ ASKERLİK YOK 

Bakan Ağbal, bedelli askerlik konusunda bir çalışma olmadığını söyledi. Ekonominin canlanması için art arda kararlar alındığını belirten Ağbal, "Milletin cebinde para var olduğunu düşünüyorum. Vatandaş tüketim ve tasarruf kararı alırken önünü görmek isterim. Günlük dolar kuruna bakarak ekonomi yönetilmez. Birçok ülke büyümek için çırpınıyor. Türkiye'nin dışarıdaki olumsuz koşullara rağmen büyümeye devam ediyor" diye konuştu.

 

BURSA 'DA 8 İŞADAMI YAKALANDI 

Bursa'nın Orhangazi ilçesinde, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin soruşturma kapsamında ise 8 işadamı gözaltına alındı. FETÖ'ye yakınlığıyla bilinen ve KHK ile kapatılan Orhangazi Girişimci ve Sanayici İş Adamları Derneği (ORGİSAD) üyelerine yönelik çalışmalarını sürdüren İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler, bazı iş adamlarının evlerine eş zamanlı operasyon düzenledi. Gözaltına alınan iş adamları A.A, M.Ö, A.Ş, M.P, R.Ü, M.İ.A, T.M. ve R.G'nin iş yerlerinde de arama yapıldı.


Sabah


Geri Dön