26 / 04 / 2024

2 bin yıllık Kayseri Kalesi turizme açılıyor!

2 bin yıllık Kayseri Kalesi turizme açılıyor!

Türkiye'nin ayakta kalabilen tek 'sitedal' kalesi olarak bilinen Kayseri Kalesi, zemininde sanatçılar sokağı, 3 metre altında arkeloji müzesinin olduğu bir kültür sanat merkezi olarak turizm sektörüne açılıyor...



Türkiye'nin ayakta kalabilen tek 'sitedal' kalesi olarak bilinen Kayseri Kalesi, zemininde sanatçılar sokağı, 3 metre altında arkeloji müzesinin olduğu bir kültür sanat merkezi olarak turizm sektörüne açılıyor. Kale içindeki arkeloji müzesinde Asurlulardan Romalılara geniş bir tarih sürecine ait eserler sergilenecek.

Tarihi Kayseri Kalesi, içinde arkeoloji müzesinin de yar alacağı kültür ve sanat merkezine dönüştürülüyor. Geniş katılımlı bir yarışmanm ardmdan projesi hazırlanan Kayseri 2. Arkeoloji Müzesi, dikdörtgen yamuk tekniğine göre inşa edilmiş kalenin zemininde yer alacak. Müzede, başta Kültepe kazılarında elde edilen Asur ticaret kolonilerine ait çivi yazılı tabletler olmak üzere, Kaniş-Karum'dan Romalılara kadar yörede bulunan birçok uygarlığa ait arkeolojik eserler sergilenecek. Projeyi, tarihsel dokuya zarar vermeden hayata geçirmeye odaklanan belediye, kale içinde başlatılacak yeni düzenleme ve imar çalışmaları öncesi, tarihi yapıyla çelişen dükkan ve işyerlerini ortadan kaldırdı.
Kayseri Belediye Başkam Mehmet Özhaseki, projenin sağlıklı şekilde hayata geçirilebümesi için yoğun çaba harcadıklarını vurguladı. "Kayseri turizm sektöründe atağa hazırlanıyor" ifadelerini kullanan Başkan Özhaseki, "Şehirde, son 5 yılda gerek sportif, gerekse sosyal alanda turizme katma değer sağlayacak çok sayıda proje gerçekleştirildi. Şimdi de, kültür turizminin ufkunu açacak projelere el atıyoruz. Kentte 3 müze ile eski kültürlerin buluştuğu 3 konak var. Bunlar Kayseri Arkeoloji, Kayseri Kent ve Ahi Evran-ı Veli müzeleri ile Atatürk Evi, Kayseri Evi ve Güpgüpoğlu Konağı. Bu mekanlar hemen her gün yoğun ziyaretçi akınına uğruyor. Kayseri Arkeoloji Müzesi ise gerek konum alanı gerekse yapı olarak ihtiyaca cevap vermekten çok uzak. Hazırlanan proje uyarınca kale içinde, zeminden 3 metre aşağı inerek, yeraltına yeni bir arkeoloji müzesi kuruyoruz" dedi.


Kentteki müze sayısı 7'ye çıkıyor

Turizm sektöründe atağa hazırlanan Kayseri, 2014 yılı sonuna kadar kentteki müze sayısını 3'ten 7'ye, kültür evi ve konak sayısını ise 3'ten 12'ye çıkarıyor. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, kültür turizmine yönelik projelerinin, dünyanın ilk tıp mektebi olarak bilinen Selçuklulardan kalma 807 yıllık Şifaiye - Gıyasiye medreselerinde müze düzenleme çalışmalarıyla devam ettiğini belirtti.

Başkan Özhaseki, "Türk Tıp Tarihi Müzesi, tarihi yapının Gıyasiye bölümünde, Selçuklu Müzesi ise Şifaiye'de tanzim ediliyor. Bunları tarihi Kayseri Lisesi'ndeki Milli Mücadele Müzesi izleyecek. Ayrıca eski kültürlerin yaşanacağı Kayseri Mahallesinde 15 tarihi evden 9'nun restoresi bitti. Bu konaklar yakında ziyaretlere açılıyor. Konaklar 100 yıl öncesinin kent yaşantısını, kendine özgü tarihsel dokusu ve otantik kültürel değerleri ile günümüze taşıyacak" dedi.


Kale, 32 yıl sebze-meyve pazarı olarak kullanıldı

Roma imparatorluğu döneminde inşa edilen Kayseri Kalesi 2 bin yıllık bir geçmişe sahip. Bazı surlarıyla burçlarında, Bizans ve Selçuklu dönemine ait restorayon izlerine rastlanan kale, şehrin ortasında yaklaşık 13 bin metrekarelik bir alan üzerinde oturuyor. Kale, bunca yıllık geçmişine rağmen fazla hasar görmeden günümüze kadar ayakta kalabilen Türkiye'nin tek 'stedal kalesi'olarak gösteriliyor.
Asur Ticaret Kolonilerinin Başkenti Kaniş - Karum ve İpek Yolu gibi önemli ticari kavşaklar üzerinde bulunan kenti koruma görevi üstlenen kalenin, 1950 ile 1982 yılları arasında sebzemeyve pazarı olarak kullanıldığı biliniyor. Yaklaşık 60 yıl şehrin ticari hayatına alışveriş merkezi olarak renk katan Kayseri Kalesi, 2014 sonu itibariyle ise kapılarını dört başı bütün bir külti^r ve sanat merkezi kimliğiyle turizme açması hedefieniyor.

Özhaseki, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan anlaşmanın ardından başta Kaniş-Karum kazılarından (Kültepe) çıkan tarihi eserler ile yazılı tabletlerle, ticari belgeleri, kısacası müzedeki tüm eserleri Kaleiçi'nde kurulacak yeni arkeoloji müzesine taşınacağını belirtti. Başkan Özhaseki, "Böylece yer darlığı nedeniyle, mevcut müzede sergilenemeyen ve depolarda bekletilen çok sayıda eser, kale içindeki yeni müzede sergilenmiş olacak. Zeminde ise, proje uyarınca gerçekleştirilecek yeni yapılaşma çalışmaları sonunda her türlü sanat aktivitesinin kolaylıkla yapılabileceği sanatçılar sokağı oluşacak. Bu bölümde, gerek Türkİslam, gerekse diğert el sanatlarının, modern sanatla iç içe icra edilebileceği mekanlar yer alacak.
Özenli bir çalışma ile dizayn edilecek sanatçılar sokağında sohbet, okuma ve müzik dinleti salonlan ile yeme Ve içme alanları bulunacak. Bunlar yapılırken de, 2 bin yıllık geçmişe sahip bu muhteşem tarihi dokuya zarar verecek, ya da anıtsal görüntüsüne gölge düşü recek hiçbir tasarrufta bulunulmayacak" diye konuştu.

Sosyal ve kültürel hayat canlanacak

'Kayseri Kültür Yolu Projesi'nin başlangıç noktalarından birini oluşturan Kale İçi Kültür ve Sanat Merkezi Projesi hayata geçtiğinde, kentte sosyal ve kültürel hayatın canlanacağına dikkat çeken Özhaseki, "Tarihi Kayseri Kalesi bu proje ile adeta yeniden doğarak farklı bir kimliğe bürünmüş olacak" dedi.


Dünya

Geri Dön