29 / 03 / 2024

2. derece arkeolojik sit alanlarında yapılaşma koşulları!

2. derece arkeolojik sit alanlarında yapılaşma koşulları!

Arkeolojik sit alanları; tarihte yaşayan insanlar hakkında bilgilere ulaşılabilecek alanlar olarak ifade ediliyor. Peki, bu alanlarda yapılaşmaya izin verilir mi? İşte, 2. derece arkeolojik sit alanlarında yapılaşma koşulları!



2. derece arkeolojik sit alanlarında yapılaşma koşulları!

İnsanlığın varoluşundan günümüze kadar ulaşan eski uygarlıkların yer altında, yer üstünde ve su altındaki ürünlerini, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik ve kültürel özelliklerini yansıtan her türlü kültür varlığının yer aldığı yerleşim alanlarına arkeolojik sit alanı deniyor. Arkeolojik sitler 3 dereceye ayrılıyor. 


1.DERECE ARKEOLOJİK SİTLER

Korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak sit alanları olarak tanımlanıyor. 


2.DERECE ARKEOLOJİK SİTLER

Korunması gereken, ancak koruma ve kullanma koşulları koruma kurulları tarafından belirlenecek, korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak sit alanları olarak biliniyor. 


3.DERECE ARKEOLOJİK SİTLER

Koruma - kullanma kararları doğrultusunda yeni düzenlemelere izin verilebilecek arkeolojik alanları olarak tanımlanıyor.


2. derece arkeolojik sit alanlarında yapılaşma!

II. Derece Arkeolojik Sit: Korunması gereken, ancak koruma ve kullanma koşulları koruma kurulları tarafından belirlenecek, korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak sit alanlar olarak karşımıza çıkıyor. Bu alanlarda, yeni yapılaşmaya izin verilmemesine, ancak; 


a) Günümüzde kullanılmakta olan tescilsiz yapıların basit onarımlarının yürürlükteki ilke kararı doğrultusunda yapılabileceğine, 


b) I. derece arkeolojik sit koruma ve kullanma koşullarının a,b,c,ç,d,e,f, maddelerinin geçerli olduğuna Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nca Karar verilmiş olup, Arkeolojik, Doğal, Tarihi, Kentsel Sit Alanları ile Tescilli Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıkları ile ilgili yapılacak tüm uygulamalar için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünden izin alınması gerekiyor. 


Tarihi sit alanları kullanma koşulları!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön