23 / 04 / 2024

2. El Konutlar Fiyat Endeksleri 2017 Temmuz Ayı Sonuçları açıklandı!

2. El Konutlar Fiyat Endeksleri 2017 Temmuz Ayı Sonuçları açıklandı!

İş Bankası Bireysel Krediler Müdürü Recep Haki, İş Bankası’nın desteğiyle REIDIN tarafından hazırlanan emlak endeksleri ile ilgili açıklama yaptı.



İş Bankası Bireysel Krediler Müdürü Recep Haki, İş Bankası’nın 2017 Haziran sonu itibarıyla ulaştığı 19,5 milyar TL tutarındaki ev kredisi hacmi ile yılsonuna kıyasla %10,5 oranında gelişme gösterdiğini  ve elde ettiği %11,6’lık pazar payı ile sektörün önemli bir oyuncusu olma özelliğini sürdürdüğünü vurguladı. Haki, şöyle dedi: “İş Bankası, müşterisi olsun ya da olmasın ev  sahibi olmak isteyen kişilerin gelir durumlarına uygun farklı geri ödeme planları içeren zengin ev kredisi seçenekleri ile bu alanda yatırımlarına devam ediyor. Hatta Anında Ev Kredisi ile Türkiye’de ilk kez ev kredisi başvuru sürecinden tahsis sürecine kadar olan tüm süreci dijitalde başlatıp dijitalde neticelendirebiliyor.


Türkiye İş Bankası A.Ş.’nin desteğiyle gayrimenkul bilgi servisi REIDIN tarafından hazırlanan, Türkiye genelinde 68 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi’nde (TR-68) Temmuz ayında bir önceki aya göre %0.74 oranında ve geçen yılın aynı dönemine göre ise %10.42 oranında artış gerçekleşmiştir.


2. El Konutlar Fiyat Endeksleri 2017 Temmuz Ayı Sonuçları açıklandı!


Temmuz ayında Aksaray’da metrekare başına konut satış fiyatları %2.00 oranında artmış ve Aksaray fiyatların en çok yükseldiği şehir olmuştur. Aynı dönem içerisinde konut satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir ise %0.37 oranı ile Kars’tır.


Türkiye genelinde 68 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi’nde (TR-68) Temmuz ayında bir önceki aya göre %0.73 oranında ve geçen yılın aynı dönemine göre ise %3.87 oranında artış gerçekleşmiştir.


2. El Konutlar Fiyat Endeksleri 2017 Temmuz Ayı Sonuçları açıklandı!


Temmuz ayında Bursa’da metrekare başına konut kira değerleri %2.49 oranında artmış ve Bursa kiraların en çok yükseldiği şehir olmuştur. Aynı dönem içerisinde konut kira değerlerinin en çok azaldığı şehir ise %2.00 oranı ile Uşak’tır.


REIDIN Yıllık Brüt Kira Getiri Oranları yıllık konut Türk Lirası cinsinden kira değerinin konutun satış fiyatına bölünmesiyle hesaplanmaktadır. Temmuz ayı itibariyle en yüksek yıllık brüt kira getiri oranları Aydın, Van ve Bilecik şehirlerinde ölçülmüştür.


REIDIN Amortisman Süresi (Yatırım Geri Dönüş Süresi), ilgili bölgede satın alınan ya da alınacak olan konutların kiraya verilmesi durumunda satış fiyatının kaç yıl içerisinde yıllık kira değeri ile karşılanabileceğini göstermektedir. Temmuz ayı itibariyle en düşük amortisman süreleri Aydın, Van ve Bilecik şehirlerinde ölçülmüştür.


Geri Dön