26 / 04 / 2024

20 soruda emlak vergisi!

20 soruda emlak vergisi!

Emlak vergisi, her sene devlete ödenen vergiler arasında yer alıyor. Taşınmaz mallar için ödenmesi gereken bu vergi 1319 sayılı Kanun gereğince veriliyor. İşte 20 soruda emlak vergisi merak edilenleri..



20 soruda emlak vergisi!

Emlak vergisi, her sene devlete ödenen vergiler arasında yer alıyor. Taşınmaz mallar için ödenmesi gereken bu vergi 1319 sayılı Kanun gereğince veriliyor. Emlak vergisi ödemeleri ile ilgili merak edilen hususlar şu şekilde;


1.Emlak vergisi nedir?

Türkiye sınırları içinde bulunan binalar 1319 sayılı Kanun hükümlerine göre Bina Vergisine tabidir. Aynı zamanda Türkiye sınırları içinde bulunan tüm arsa ve araziler yine bu kanun hükümlerine göre arazi vergisine tabi tutuluyor.


2.Emlak vergisi mükellefiyeti ne zaman başlar?

Bina ve arazi vergisi mükellefiyeti; 

a) 33 üncü maddenin (1) ilâ (7) numaralı fıkralarında yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde bu değişikliklerin vuku bulduğu, aynı maddenin (8) numaralı fıkrasında yazılı halde ise bu duruma bağlı olarak takdir işleminin yapıldığı tarihi,

b) Dört yılda bir yapılan takdir işlemlerinde takdir işleminin yapıldığı tarihi,

c) Muafiyetin sukut ettiği tarihi,

Takip eden bütçe yılından itibaren başlar.


3.Emlak vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

Emlak vergisi beyannamesi her zaman verilmiyor. Taşınmaza sahip olunan sene içerisinde yıl sonuna kadar veriliyor. Örneğin 2015 yılı Kasım ayında bir ev aldıysanız 31 Aralık 2015 tarihine kadar emlak vergisi beyannamesini vermek ile yükümlü oluyorsunuz.


4.Emlak vergisi mükellefiyeti ne zaman biter?

a) Bina vergisi:

Yanan, yıkılan, tamamen kullanılmaz hale gelen veya vergiye tabi iken muaflık şartlarını kazanan binalardan dolayı mükellefiyet, bu olayların vukubulduğu tarihi takibeden taksitten itibaren sona erer.

Oturulması ve kullanılması kanunların verdiği yetkiye dayanılarak yasak edilen binaların vergileri, mükelleflerce, keyfiyetin vergi dairesine bildirilmesi veya vergi dairesince re'sen tespit edilmesi üzerine, bu olayların vukua geldiği tarihlerden sonra gelen taksitlerden itibaren, bu hallerin devam ettiği sürece alınmaz.


b) Arazi vergisi:

Vergiye tabi iken muaflık şartlarını kazanan araziden dolayı mükellefiyet, bu olayın vukubulduğu tarihi takibeden taksitten itibaren sona erer.

Kanunların verdiği yetkiye dayanılarak tasarrufu yasak edilen arazinin vergisi, mükelleflerce keyfiyetin vergi dairesine bildirilmesi veya vergi dairesince re'sen tespit edilmesi üzerine, yasaklama tarihini izleyen taksitlerden itibaren bu hallerin devam ettiği sürece alınmaz.

Deprem, su basması, yangın gibi tabii afetler sebebiyle yanan, yıkılan binaların arsalarına ait vergiler, bu olayların vukua geldiği tarihleri takip eden bütçe yılından itibaren iki yıl süre ile alınmaz.

Üzerine bina yapılan arsanın Arazi Vergisi mükellefiyeti, inşaatın bittiği yılı takibeden bütçe yılından itibaren sona erer.


5.Emlak vergisini kimler öder?

Bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenlerdir. Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumludurlar.


6.Emlak vergisini kimler ödemez?

Emlak vergisinde 1319 sayılı kanun kapsamında daimi ve geçici muafiyetlikler bulunuyor. Vergide ayrıca tek mesken muafiyeti bulunuyor. 200 metrekare büyüklüğü geçmeyen ve geliri olmayan tek ev sahipleri bir dilekçe ile belediyeye müracaat ederek emlak vergisi ödemelerinden muaf olabiliyor.


7.Emlak vergisi geri ödenir mi?

Emlak vergisinden muaf olduğundan habersiz bir şekilde vergisini ödeyen kimseler, emlak vergisinin geri ödenmesi için belediyeye müracaat edebiliyor.


8.Yeni inşa edilen binanın emlak vergisi nedir?

Yeni inşa edilen binalardan konut alan mükelleflere, emlak vergisi için beş yıl süre ile  “geçici muafiyet” uygulanıyor. Emlak Vergisi Kanunu’nun 5. maddesine göre, yeni inşa edilen binalardan konut alanlarda, iktisap tarihini izleyen 5 yıl boyunca, konutun emlak vergisi değerinin 1/4’ü, beş yıl süre ile emlak vergisinden muaf tutuluyor.


9.Yeni satın alınan gayrimenkulün emlak vergisi başlar?

Gayrimenkul satın alan kimselerin vergi mükellefiyeti bir sonraki sene içerisinde başlıyor. Örneğin 2015 yılında ev aldıysanız bu senenin vergisi eski malik tarafından ödeniyor. Yeni malik ödemelerine 2016 yılı itibariyle başlıyor.


10.Kat irtifaklı evin emlak vergisi nasıl ödenir?

GİB 07.08.2012 tarih ve 1.22.6618-2457 sayılı özelge gereğince kat irtifakı olan gayrimenkuller için arsa değil, bina vergisi (yani ev, büro ve dükkân vergisi) ödeniyor. Bu nedenle kat irtifakı tapusu olan bir ev için mesken emlak vergisi oranları kullanılarak hesaplanan vergi ödeniyor.


11.Tapuda işyeri olarak kayıtlı evin emlak vergisi nasıl ödenir?

Tapuda mesken olarak değiştirilen bağımsız bölüm için ödenecek emlak vergisinde "mesken" oranları kullanılıyor. Bu işlemin yapılmaması halinde, mesken olarak kullanılan yere "işyeri" emlak vergisi ödeniyor.


12.Emlak vergisi ne kadar?

Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi oranları şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


13.Emlak vergisi nasıl hesaplanır?

Emlak vergisi için ödenecek bedel taşınmazın kayıtlı değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.


14.Emlak vergisi ne zaman ödenir?

Emlak vergisi ödemesi senede iki eşit taksit halinde veriliyor. İlk taksitler; Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; İkinci taksitler ise Kasım ayın içerisinde veriliyor.


15. Emlak vergisi nereye ödenir?

Emlak vergisi ödemeleri taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Taşınmazın bir başka şehirde yer alması halinde ödemeler tüm belediyelerden sağlanabiliyor.


16.Emlak vergisi ödemek için gerekli belgeler nelerdir?

Emlak vergisi ödemek için mükellef kimlik belgesi ile birlikte belediyenin tahsilat veznelerine müracaat edebiliyor.


17. Emlak vergisi hafta sonu ödenir mi?

Emlak vergisi, belediyelerin mesai gün ve saatleri içerisinde ödeniyor. Ancak bazen bazı belediyeler vergi yoğunluğundan dolayı tahsilat için hafta sonu da açık olabiliyor. Bu konu için ilgili belediyeden bilgi alınması gerekiyor.


18.Emlak vergisi internetten nasıl ödenir?

Vergi ödemeleri internet üzerinden de yapılabiliyor. Belediyenin "e-belediye" sistemini kullanıyor olması halinde, ödemeler internet üzerinden online bir şekilde de yapılabiliyor. 


19.Emlak vergisi hangi bankalara ödenir?

AKBANK T.A.Ş.(*)

AKTİF YATIRIM BANKASI A.Ş.

ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.

ALTERNATİFBANK A.Ş.

ANADOLUBANK A.Ş.

CITIBANK A.Ş.

DENİZBANK A.Ş. (*)

BURGAN BANK A.Ş.

FİBABANKA A.Ş.

FİNANSBANK A.Ş. (*)

HSBC BANK A.Ş. (*)

ING BANK A.Ş.

KUVEYT TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş. (*)

ODEA BANK A.Ş.

ŞEKERBANK T.A.Ş.

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. (*)

TEKSTİLBANK A.Ş.

TURKISHBANK A.Ş.

TURKLAND BANK A.Ş.

TÜRK EKONOMİ BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE GARANTİ BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş. (*)

POSTA VE TELGRAF TEŞKİLATI ANONİM ŞİRKETİ (PTT) **

TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI T.A.O. (*)

YAPI VE KREDİ BANKASI A.Ş. (*)


20.Emlak vergisi cezası ne kadar?

Verginin ödenmemesi halinde gecikme zammı uygulanıyor. Ödemenin geciktiği her ay için yüzde 1.40 oranında “emlak vergisi gecikme zammı” alınıyor. Örneğin emlak vergisi borcunuzun 150 TL olduğunu düşünelim gecikmenin yaşandığı her ay için 2,10 TL gecikme zammı uygulanacak.



10 soruda emlak vergisi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön