19 / 04 / 2024

20 yılda 7 milyon bina yenilenecek!

20 yılda 7 milyon bina yenilenecek!

Dünyanın en büyük emlak fuarı MIPIM'de İstanbul, 96 metrekarelik dev maketiyle ezber bozdu. Fuardaki tanıtımlar için 3.5 milyon euro harcadıklarını belirten İTO Başkanı Çağlar, "Kanalİstanbul yatırımcıların ilgi odağı oldu" dedi



Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenen ve 93 ülkeden 500 yatırımcının katıldığı dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı MIPIM'e Türkiye, bu yıl da damgasını vurdu. Son yıllarda gerçekleştirilen milyar dolarlık mega projeleriyle dünya çapında ilgi odağı olan İstanbul, fuarda 96 metrekarelik dev maketiyle görücüye çıktı. İstanbul çadırında Beyoğlu, Ataşehir ve Kuzu Grup'un Seapearl maketleri de yer aldı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, İstanbul Çadırı'nda yer alan projelerden en çok Kanal İstanbul'un yatırımcıların ilgisini çektiğini söyledi. Çağlar, "Çadırda, dijital ekran ve maketlerde tanıtılan İstanbul Finans Merkezi, 3'üncü Havalimanı, 3'üncü Köprü gibi projeler var... Kanal İstanbul'a yer veremedik ancak çevresinde yeni bir şehir kurulacak olması nedeniyle yatırımcılar tarafından çok ilgi görüyor. Kentsel dönüşüm de dikkat çekiyor" dedi. 


TANITIMA 3.5 MİLYON EURO 

1.5 milyon eurosu 96 metrekarelik İstanbul maketi olmak üzere fuardaki tüm tanıtımlar için toplam 3.5 milyon euro harcadıklarını belirten Çağlar, "Nasıl ki Nuri Bilge Ceylan, Cannes film festivalinin en görkemli filmlerini yapıyorsa biz de MIPIM Fuarı'nın en görkemli katılımcısıyız. Bundan sonra Cannes bizden sorulur" diye konuştu. 


YABANCI İLGİSİ MÜTHİŞ 

Yaşayan İstanbul maketiyle ilk günden öne çıktıklarını vurgulayan Çağlar, şunları anlattı: "Daha maket açılmadan büyük bir ilgiyle karşılaştık. Uluslararası yatırımcılara 'Gelin birlikte başka ülkelerde ya da Türkiye'de yatırım yapalım' mesajı veriyoruz. Türkiye, müteahhitlik hizmetlerinde dünya ikincisi. Yurtdışı yatırımlar kadar İstanbul'da gerçekleştirilen milyar dolarlık projelerle de sektör öne çıkıyor." 


100 MİLYAR $'LIK YATIRIM GELİYOR

MIPIM 'in Türkiye'nin dünya inşaat sektöründeki yerinin görülmesinde katkı sağlayacağını belirten Çağlar, şöyle konuştu: "İdari ve yasal düzenlemelerin ardından yabancıların da Türk konut sektörüne talebi arttı. 2015'te inşaat alanında 100 milyar dolara yakın bir yatırım gerçekleştirilecek. Bunun 20 milyarını kamu, 75 milyar dolarını da özel sektör yapacak. Kentsel dönüşüm çalışmaları başladı. Önümüzde 20 yılda 7 milyon bina yenilenecek, toplam 400 milyar dolar harcanacak." 


FIRSATLAR TANITILDI

MIPIM Fuarı'nda GYODER'in İstanbul ve Marmara Bölgesi'ndeki yatırım fırsatlarını yabancı yatırımcılarla paylaştığı rapor da dikkat çekti. Raporda finans, turizm ve kültür merkezi olan İstanbul'un bilgi ve inovasyon konusundaki örnek teşkil eden alt yapısına ve lokasyon açısından avantajlarına dikkat çekilirken, OECD tarafından hazırlanan "İstanbul Metropolitan Area Rewiev" çalışmasında İstanbul'un 78 metropol arasında 8'inci sırada yer aldığı vurgusu yapıldı. 


Seda Tabak-Sabah


Geri Dön