23 / 04 / 2024

2000 yılında Atik Ali Paşa Yalısı otel haline getiriliyormuş!

2000 yılında Atik Ali Paşa Yalısı otel haline getiriliyormuş!

Özelleştirme İdaresi'nin açtığı ihale sonucunda, 49 yıllığına, 29 milyon 250 bin dolara Four Seasons Hotel'e kiraya verilen Atik Ali Paşa Yalısı 2002 yılında otel olarak hizmete girecekmiş.



2000 yılında Atik Ali Paşa Yalısı otel haline getiriliyormuş!


2. Four Seasons Oteli Boğaz'a


Evren'in Devlet Konukevi olarak düşündüğü tarihi bina otel oluyor.


ÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkanlığı'nın açtığı ihale sonunda, 49 yıllığına, toplam 29 milyon 250 bin dolar karşılığında Sultanahmet Turizm A.Ş. ve Four Seasons Hotel Ltd.'ye kiraya verilen Beşiktaş'taki Devlet Konukevi, 2002 yılı ocak ayında otel olarak hizmete girecek.

     Osmanlı'nın son döneminde bayram eğlencelerinin yapıldığı Atik Paşalar Sarayı'nın aslına uygun olarak inşa edilmesiyle ortaya çıkan yapıda, otel odalarından her birinin yaklaşık 200 bin dolara (137 milyar lira) mal olacağı belirtildi.

     Devlet Konukevi'nin yapımına Kenan Evren'in cumhurbaşkanlığı döneminde başlanmıştı. Ancak daha sonra Cumhurbaşkanlığı'na ait Tarabya'daki Huber Köşkü içinde yabancı konuklar için bir bölüm  ayrılması kararı alınmış ve köşk buna göre yeniden düzenlenmişti. Beşiktaş'ta inşaatı tamamlanmayan binanın da konukevi olarak yapımından vazgeçilmişti.


Ağalar Dairesi


     Tarihi yapı, Çırağan Sarayı'nın Beşiktaş yönündeki ilk binalarından biri olarak kabul ediliyor. Ağalar Dairesi ve Atik Paşalar Sarayı olarak da bilinen bina, şimdi 150 odalı otel haline getiriliyor. Binaya yüzme havuzu, Türk hamamı, balo salonu, masaj ve güzellik salonları ile çok sayıda lokanta da yapılıyor.

     2002 yılında Boğaz'da beş yıldızlı yeni For Seasons Oteli olarak, turizme ''Merhaba'' diyecek olan bina, Cumhuriyet döneminde önce ilkokul, sonra da İETT deposu olarak hizmet vermişti. 1980'den sonra içindeki araç gereç boşaltılarak yanına yeni bir yapı daha inşa edilmiş ve Devlet Konukevi olmasına karar verilmişti.


(2000 yılında 1 dolar 678.000 liraya, Reşat Altın ise 42.375.000 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet 7 Aralık 2000



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön