23 / 04 / 2024

2000 yılında İş Bankası, ilk kez konut sektörüne girmiş!

2000 yılında İş Bankası, ilk kez konut sektörüne girmiş!

2000 yılında İş Bankası, Ömerli'de yapılacak 'Casaba İş-Koray' projesiyle konut sektörüne girecekmiş. Ayvalı Çiftliği bölgesinde ormanlık arazi üzerine inşa edilecek konutlar 136 bin dolardan başlayan fiyatlarla satılacakmış.



2000 yılında İş Bankası, ilk kez konut sektörüne girmiş!


Konutta da İş Bankası


İhale rekortmeni İş Bankası, gayrimenkule iddialı giriyor. İstanbul Ömerli'de 648 konut ve villayı Koray İnşaat ile ortaklaşa yapacak olan İş Bankası, ilk kez konut sektörüne el atıyor.


    İhale rekortmenliği ile bir anda Türkiye'nin gündemine gelen İş Bankası, gayrimenkul sektörüne de iddialı giriyor. İş Bankası, Koray İnşaat ile kurduğu İş-Koray adlı şirket ile İstanbul Ömerli'de 648 konut ve villa satacak. Ömerli, tamamlanan İstanbul-Şile Otoyolu ve Karadeniz Sahil Otoyolu nedeniyle İstanbul'un yeni gelişim bölgeleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.

    

CASABA İŞ-KORAY

    

    Koray İnşaat-İş Bankası ortaklığıyla yapılan 'Casaba İş-Koray', Ömerli Ayvalı Çiftliği Bölgesi'nde 1860 dönüm ormanlık arazi üzerine yapılacak. Bu geniş alanın sadece 800 dönümü konutlara ayrılıp, kalanı yeşil alan olarak bırakılacak ve hiç ağaç kesilmeyecek. Casaba İş-Koray'da üç ana kategoride 16 değişik tip var. Villa, ikiz villa ve sıraevler. 95-363 metrekare kullanım alanlı konutların fiyatları tip ve metrekareye göre 136 bin dolar-650 bin dolar arasında değişiyor. İş-Koray konutları 30 ay vadeyle satılıyor. 30 ayın üzerindeki vadelerde devreye İş Bankası'nın kredi olanakları giriyor. Ancak önümüzdeki aylarda 10 yıl vadeyle aylık yüzde 1 faize inmek konusunda çalışmalar yapıldığı da gelen bilgiler arasında. Projenin henüz resmi lansmanı yapılmadı, konutlar resmen satışa çıkmadı. Ancak 185 üniteden oluşan ve iki yıl sonra teslim edilecek birinci fazda 110 ünite 'sessiz pazarlama' ile hızla satıldı.

     

    Projenin resmi satıştan önce bu denli ilgi görmesi, ortakların isimlerinin verdiği güvene bağlanıyor. Özellikle deprem sonrası yoğunlaşan ve öncelik kazanan güven arayışı ile projenin az katlı olması hızla satılmasını sağlamış. İlk fazın hızlı satılması nedeniyle gerçek lansmanın eylül ayında satışı başlayacak ikinci faz için yapılması düşünülüyor.

    

ORMAN EVİ TARZINDA

    

    Toplam dört fazdan oluşan Casaba İş-Koray'da kapalı-açık yüzme havuzu, atlı spor, tenis kortları, restoran, kreş ve Avusturya Liselileri Eğitim Vakfı'nın (ALEV) ilköğretim okulu var. Casaba İş-Koray, anahtar teslimi bir proje. Üniteler, mutfak dolabı ve beyaz eşyalar dahil satılacak. Mutfak dolapları, seramik, parke ve halıda müşteriye alternatifler sunulacak ve seçim yapma şansı tanınacak. 440 dönüm orman alanı içinde yer alan sitede konutların mimari projeleri ABD, İngiltere, Fransa ve Türkiye'den mimarların ortak çalışması sonucu oluşturulmuş.


ALARKO BEKLİYOR


    İstanbul'un Karadeniz kıyısında yine büyük boyutlu bir başka proje de Alarko Holding tarafından planlanıyor. Alarko, 18 bin kişi üzerinde yaptırdığı araştırma sonuçlarına dayanarak, küçük metrekareli dubleks ve 100 bin doların biraz üzerinde konutlar için birikmiş bir talep olduğunu saptamış. Bu veriden hareketle 'Genç Profesyonelleri' hedefleyen bir proje geliştirmiş. Riva'da 8 bin dönüm arazi üzerinde yapılacak ve 2.800 üniteden oluşacak sitede satış fiyatlarının 125 bin dolardan başlaması öngörülüyor. Alarko, konutların özellikleri ile fiyat belirlemesi yapıldıktan sonra lansmanı yapacak.


Faizler düştükçe projeler çıkacak


    ALARKO İnşaat'tan İzzet Garih, yeni projelerin çoğunun faizlerin bugünkü rakamların altına düştüğü eylül-ekim aylarında satışa çıkacağını belirtiyor. Garih, "Satışlarda 2000'in ilk üç ayında faizlerin de düşmesiyle geçen yıl ortalamasına göre yüzde 15 artış oldu. İkinci patlamayı da eylül-ekim aylarında, yılın ikinci yarısındaki gelişmeler sonucunda yaşayacağız" diyor. Garih, dolar bazında aylık 1.20 yıllık 15.4'lük faiz oranlarının ortanın üzeri gelir düzeyini tatmin etmediğini belirterek, "Piyasadaki beklenti yıllık faizin yüzde 11.5, aylığın 0.90 düzeyine inmesi. O zaman piyasa büyük bir hamle yapacak" diye konuşuyor.


HAZIRLIKLARI SÜRENLER


    ŞU anda henüz satışa çıkmayan ancak hazırlıkları süren projeler olduğu da sektörde konuşuluyor. Bunlardan biri Ata İnşaat'a ait. Ata İnşaat'ın Çamlıca Konakları yakınındaki bir arazide lüks konut yapacağı belirtiliyor. Diğer gelişme de Ağaoğlu İnşaat ile ilgili. Bu şirketin de Altunizade'de az sayıda villayı içeren bir proje üzerinde çalıştığı biliniyor. Zeytinburnu'ndaki Denizatı Projesi ile öne çıkan Erler İnşaat'ın da Çorlu'da villa yapmaya hazırlandığı, bir başka gelişme. Piyasa temkinli bir canlanma içinde, buna bankalar da uyuyor. İş Bankası piyasanın şartlarına uyarak Eston İnşaat'ın Ardıçlı Evler projesine özel aylık faiz oranlarını aylık 1.20'ye indirdi. Eston İnşaat'tan Bilge Özdemir, yeni düzenlemeden sonra olumlu geri dönüşler almaya başladıklarını söylüyor.


(2000 yılında 1 dolar 602.000 liraya, Reşat Altın ise 42.375.000 liraya satılıyormuş.)


Sabah 23 Nisan 2000



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön