26 / 04 / 2024

2001 yılında Kıbrıslılar Yalısı'nın iskele için penceresi sökülmüş!

2001 yılında Kıbrıslılar Yalısı'nın iskele için penceresi sökülmüş!

2001 yılında Boğaziçi'nin en eski yalılarından olan Kandilli'deki Kıbrıslılar Yalısı'nın orta bölümüne sahip olan Umran Üzümcü, yalıyı denize açabilmek için pencerelerden birini çıkartarak yerine kapı takmış.



2001 yılında Kıbrıslılar Yalısı nın iskele için penceresi sökülmüş!


Tarihi yalıda iskele için pencere söküldü


Kandilli'deki tarihi Kıbrıslılar Yalısı'nın orta bölümünü denize açabilmek için yapılan değişiklikler tepkilere sebep oldu. Bu bölümü satın alan Umran Üzümcü'nün yaptığı değişiklik, yalının diğer bölümlerinde oturan Kıbrıslı Mehmet Emin Paşa'nın torunlarını da çileden çıkarttı. Boğaziçi İmar Müdürlüğü ve Anıtlar Yüksek Kurulu inceleme başlattı. 


    KANDİLLİ'deki tarihi Kıbrıslılar Yalısı'nın orta bölümünü satın alan Umran Üzümcü'nün deniz yolunu kullanabilmek için pencerelerden birini çıkararak kapı takması, yalının diğer bölümünde oturan Kıbrıslı Mehmet Emin Paşa'nın torunlarının tepkisine neden oldu. Paşa'nın torunlarından Mihda Bilgişin ve eşi İlkay Bilgişin'in avukatları Ali Aydın aracılığıyla kaçak kapının eski haline getirilmesi için Boğaziçi İmar Müdürlüğü başta olmak üzere yetkili kurumlara başvurdu. Avukat Ali Aydın, Kıbrıslı Yalısı'nın denize en uzun kapalı alanı olan yalılardan biri olduğunu belirterek şunları söyledi:

    ''Yalı üç bağımsız bölümden oluşuyor. Bir numaralı bağımsız bölümü müvekkillerim kullanıyor. İki numaralı bağımsız bölüm, Türk asıllı ABD vatandaşı olduğunu söyleyen Umran Üzümcü'ye bir kaç yıl önce satılmış. Bir numaralı bağımsız bölümün tekne yanaşabilecek geniş bir alanı var. Ancak ortada kalan iki numaralı bağımsız bölümün denize çıkan ne bahçesi, ne de kapısı var. Üzümcü, tarihi pencerelerden birini çıkararak, bunun yerine banyo ve mutfaklarda gördüğümüz türden bir kapı taktı ve tarihi dokuyu tahrip etti. Ancak bu da yetmeyecek. Yalı denizin üzerinde olduğu için kapının önüne iskele benzeri bir yapı gerekiyor. Bunun için de çalışmalara başladılar. Böylece yalının tarihi görüntüsü değişecek.''

    Anıtlar Yüksek Kurulu'nun konuyu bir raportöre ilettiğini belirten Avukat Aydın, raportörün tahribat olduğuna yönelik bir karar alması durumunda, savcılığa suç duyurusunda bulunacağını söyledi. Ali Aydın, tarihi eserlerde tahribat yapmanın ağır ceza gerektiren bir suç olduğunu da vurguladı.



En eski ikinci yalı


   Murat Belge'nin ''Boğaziçi'nde Yalılar, İnsanlar'' kitabında yer alan bilgilere göre 18'inci yüzyılın son çeyreğinde inşa edilen Kıbrıslılar Yalısı'nın ilk sahibi Üçüncü Selim'in sadrazamlarından İzzet Mehmed Paşa. Yalı, Paşanın ölümünden sonra oğlu Said Mehmet ve arkasından da onun oğlu Kapıcıbaşı Mehmet Ataullah tarafından kullanıldı. Yalının son sahibi Kıbrıslı Mehmed Emin Paşa ise 1871 yılında burada öldü. Günümüzde, yalının birbirinden bağımsız bir ve üç numaralı bölümlerinde Paşanın torunları oturuyor. Orta bölüm ise bir kaç yıl önce mirasçılar tarafından Umran Üzümcü'ye satıldı. 1698'de yapılan Sokullu Yalısı'ndan sonra en eski yalı olarak bilinen Kıbrıslı Yalısı'nın denize 64 metre cephesi bulunuyor. Yalı aralarında politikacılar ve edebiyatçıların da yer aldığı bir çok ünlüye ev sahipliği yaptı.


Hürriyet 9 Ekim 2001



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön