20 / 04 / 2024

2001 yılında metro inşaatı tünelinde göçük meydana gelmiş!

2001 yılında metro inşaatı tünelinde göçük meydana gelmiş!

2001 yılında inşaatı süren Unkapanı-Yenikapı metro hattının 35 metrelik bölümünde göçük meydana gelmiş. Enkaz altında kalan 14 kişi kurtarılırken, iki kişi hayatını kaybetmiş ve 3 bina çökmüş.



2001 yılında metro inşaatı tünelinde göçük meydana gelmiş!


Önce metro sonra binalar çöktü


Yenikapı metro inşaatı tünelindeki göçük yüzünden 3 bina çöktü. İki kişi öldü, 14 kişi kurtarıldı, enkaz altında kalan 4 kişiye ulaşılmaya çalışılıyor. 


    İNŞAATI süren Unkapanı-Yenikapı metro hattının 35 metrelik bölümünde dün sabaha karşı göçük meydana geldi. Göçük nedeniyle Aksaray'daki biri pansiyon üç bina çöktü. Enkaz altında kalan 14 kişi kurtarılırken, iki kişi yaşamını yitirdi. Kurtarma ekipleri, enkaz altındaki Macar anne-kızın da aralarında bulunduğu 3 kişiye ulaşmaya çalışıyor. Namık Kemal Caddesi Kasım Bostan Sokak'taki iki katlı binanın ortası, dün 04.20'de büyük bir gürültüyle çöktü. Altı dükkan, üstü pansiyon olan binanın yan yatan bölümünde oturan pansiyon sahibi Ali Çınar ve akrabaları, bir TIR'ın üzerine atlayarak kurtuldular.


Yaralıları Buffy buldu


    Enkaz altında kalan İranlı Mihai Mola ve Necati Ömer yaklaşık 1.5 saat sonra olay yerine gelen 33 kişilik Sivil Savunma Arama Kurtarma Birliği'nin cocker cinsi Buffy adlı köpeğin de yardımıyla, sıkıştıkları yerdelerde bulunarak çıkarıldılar. Çökme sırasında hafif yaralanan Murat, Gamze, Emine, Mehmet, Ali, Sibel, Ayşe ve Seda Çınar, Gülden, Hatice, Ayşegül, Hüseyin, Mehmet ve Halil İbrahim Ateş ile Umut İrani, Mihai Mola, Necati Ömer, Benzur Mensuri, Seyit Hüseyin ve Seyit Hasan ayakta tedavi edildiler.


Sıva yapıp geçiştirmişler


    Yüksel İnşaat-Güriş-Reha Başyazıcıoğlu Konsorsiyumu tarafından kazı ve hafriyat çalışmaları yürütülen metro hattının 'T Tüneli' olarak adlandırılan bölümü, çöken binanın 14 metre altından geçiyor. Çöken pansiyonun sahibi Ali Çınar, binada Gaziantep'ten gelen 6 misafirinin, 11 kiracı ve 8 personelinin kaldığını söyledi. Daha önce binalarda meydana gelen çatlaklar nedeniyle, metro inşaatının yetkililerine şikáyette bulunduklarını belirten Çınar, ''Mühendisleri gelip inceleme yaptılar. Çatlayan yerlere sıva yapıldıktan sonra artık hiçbir problem yaşamayacağımızı söyleyip gittiler'' dedi.


Tehlike sürüyor binalar boşaltıldı


ÇINAR Pansiyon ile bitişiğindeki binanın çökmesinin ardından, başlatılan kurtarma çalışmalarına saat 18.15 sıralarında meydana gelen ikinci bir çökme nedeniyle ara verildi. Kurtarma ekipleri, bölgeye iş makinelerinin girişini durdurdular. Çöküntü nedeniyle, 2 dönümlük bir alanın risk altına girdiği bildirildi. Çevre binalarda da tahliye işlemleri başlatıldı. 250 metre uzaktan geçen banliyö trenlerinin seferleri bir süre durduruldu. 


Mühendisler odası: İhmal var


İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, Aksaray'daki pansiyon binasının metro inşaatı nedeniyle çöktüğü iddiasına ilişkin ihmalin olduğunu ileri sürerek şöyle dedi: ''Binada, zeminden kaynaklanan bir sıkıntı olmazsa çatlama olmaz. Binada çatlak olmasına rağmen ek önlemlerin alınmaması ciddi bir atlamadır.''


Gürtuna: Zararı tazmin ederiz


İSTANBUL Valisi Erol Çakır ile Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, kurtarma çalışmalarının sürdüğü bölgede inceleme yaptı. Mühendislerin göçüğün sebeplerini tespit için incelemelere başladığını açıklayan Gürtuna, ''Belediyenin sorumluluğu söz konusu ise zararlıların zararını tazmin edeceğiz'' dedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Sabri Yalın, itfaiyenin, binaların çökmesinden 5 dakika sonra olay yerine ulaştığını belirtti. Dedektörlerle enkazda yeniden arama yapacaklarını söyleyen Yalın, çöken yapının yanında yana doğru yatan başka bir binanın çelik halatlarla bağlanacağını söyledi.


Hürriyet 20 Eylül 2001



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön