28 / 03 / 2024

2002 yılında Balyan Ailesi'nin tarihi evi otele dönüşecekmiş!

2002 yılında Balyan Ailesi'nin tarihi evi otele dönüşecekmiş!

2002 yılında Balyan Ailesi'nin inşa ettiği tarihi evi butik bir otele dönüşecekmiş. Ortaköy Vapur İskelesi'nin yanında bulunan tarihi eser Mimar Philippe Starck tarafından dizayn edilecekmiş.



2002 yılında Balyan Ailesi nin tarihi evi otele dönüşecekmiş!


Ortaköy Vapur İskelesi'nin yanındaki 100 yıllık bina bir butik otele dönüşecek 


Balyan Ailesi'nin tarihi evini ünlü tasarımcı Starck ele aldı 


Philippe Starck adı tasarım dünyası için bir marka, hatta logo. Aslında bir mimar; ama tatil köyünden limon sıkacağına, butik otelden lavaboya kadar aklınıza gelebilecek her şeyi tasarlıyor.

Fransız asıllı, Londra'da yaşıyor, Amerika'da ev yapıyor, İstanbul'da otel tasarlıyor. Bu ünlü tasarımcı şimdi Türkiye'ye de el attı. İstanbul Ortaköy Vapur İskelesi'nin yanında son dönem Osmanlı mimarisinin yıldız ismi Balyan Ailesi'nin inşa ettiği tarihi bina Starck'ın tasarımıyla bir butik otele dönüşecek.


    Biri yaptığı objelerle dünya tasarım tarihine geçen çılgın bir mimar; Philippe Starck. Diğerleri Dolmabahçe Sarayı'da dahil olmak üzere 19. yüzyılın Osmanlı mimarisine damgasını vuran Balyan Ailesi. Onları bir araya getirense genç bir işadamı; Aksel Goldenberg.

    Philippe Starck'ın Aksel Goldenberg için tasarladığı butik otel Balyan Ailesi'nin inşa ettiği birinci dereceden bir tarihi eser aslında. Starck bu binayı bir butik otele dönüştürecek çizimlere başlamış bile, şu anda da resmi izinler alıyor. Starck bu otel için İstanbul'a iki kere geldi, otelin şu anda belli olmayan adını da o koyacak. 

    Baba, oğul ve kardeşler olarak dört kuşak boyunca mimar yetiştiren Ünlü Balyan Ailesi Dolmabahçe, Çırağan ve Beylerbeyi Sarayları'nın yanı sıra Darphane Binası ile Selimiye ve Davutpaşa Kışlaları'nın da mimarı. Balyan Ailesi'nin Dolmabahçe Sarayı'nı inşa ederken kendilerine ev olarak yaptığı bu yüz yıllık binanın içi tamamen modern bir anlayışla hazırlanacak, tabii ki tarihi dokuyu bozmamaya da özen gösteriliyor. Bu binanın Goldenberg için özel bir anlamı var; büyükannesi gençken Ortaköy'ün tek doktoru olan babasıyla birlikte buranın ikinci katında yaşıyormuş.

    Bu arada Starck'ın elini değdirdiği bir mekan görmeye sabırsızlananlar ısınma turu için Ortaköy'deki Dada adlı kulüp-restoranı görebilir. Starck'ın Goldenberg için tasarlamakta olduğu butik otelin bahçe bölümünde yer alan Dada, geçici olarak yapılmış bir mekan. Tasarımına bizzat Starck onay ve fikir vermiş. Hatta bu mekanın sürrealist bir havası olduğunu söyleyerek mekana bir anlamda isim babalığı da yapmış.


PARİS'TE CADDE TASARLADI


    Karizmatik tasarımcı Philippe Starck eserleri pek çok ünlü müzenin koleksiyonlarında yer alan, ödüllere boğulmuş bir mimar ve tasarımcı. Çok az insana seslenen pahalı tasarımlardan hoşlanmadığını söyleyen Starck bir tasarımcının en çok önemsemesi gereken şeyin 'sıradan insanlar' olduğunu söylüyor. Detaylara verdiği delice titizlikle tanınan 53 yaşındaki tasarımcı bugünlerde baba olmaya hazırlanıyor. Paris'te koca bir caddeyi (La Rue Starck) tasarlayan Starck bütün tasarımcıları hümanist bir anlayışla herkes için tasarım yapmaya çağırıyor. 

    ''Bu tasarım işi giderek çığırından çıkmaya başladı. 1000 kişinin alabileceği 100 bin dolarlık bir sandalye tasarlamaktansa 100 bin kişinin alabileceği 1000 dolarlık bir şey tasarlamayı tercih ederim. Teknolojiyi iyi kullanan doğru ve pratik ürünler tasarlamalıyız artık.'' diyor.



UCUZA STARCK MARKA TUVALET


    Philippe Starck, 'Starck 3' serisiyle halka açık tuvaletlere de bir kimlik kazandırmayı amaçlıyor. Dünyanın 46 ülkesinden gelen 800 kişiyle birlikte Frankfurt'ta Starck'ın Duravit için tasarladığı Starck 3 serisinin tanıtımına katıldık. Öncelikle otel, restoran, havaalanı, hastane gibi mekanların tuvalet ve banyoları için tasarlanan bu serinin en önemli özellikleri: Pratikliği, formlarının çekiciliği, fiyatlarının uygunluğu ve her mekan için akıllı çözümler sunması. Seriden bazı ürünlerin fiyatları şöyle: Lavabo 85 Euro, duvara asılı klozet 195 Euro ve küvet 490 Euro.



TATİL KÖYÜ İÇİN YER ARANIYOR


    Philippe Starck, Türkiye'de bir tatil köyüne de imza atacak. Club Med'in kurucusu olan Fransız Trigano ailesi Starck'la yeni bir tatil köyü projesi üzerinde çalışıyor. Projenin adını Starck koymuş: Mama Shelter. Bu tatil köyü, klasik tatil köyü etkinliklerinin yerine yaratıcı şeylerle uğraşmak isteyen insanlar için tasarlanmış. Müşteriler el değmemiş bir doğada inşa edilmiş elli özel villada kalacak. Fas ve Meksika'da inşasına başlanan Mama Shelter'ın Türkiye ayağı için hala uygun bir yer aranıyor. Trigano ailesinin Türkiye'deki Mama Shelter ortağı Aksel Goldenberg.


Hürriyet 23 Haziran 2002 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön