19 / 04 / 2024

2002 yılında Şişecam, Paşabahçe Fabrikası'nda üretimi durdurmuş!

2002 yılında Şişecam, Paşabahçe Fabrikası'nda üretimi durdurmuş!

2002 yılında Şişecam Topluluğu, 873 işçinin çalıştığı Beykoz'daki tarihi Paşabahçe Fabrikası'nda üretimi durdurmuş. 1998 - 2001 yıllarında 71.5 milyon dolar zarar eden fabrika, verimsizlik yüzünden kapatılacakmış.



2002 yılında Şişecam, Paşabahçe Fabrikası nda üretimi durdurmuş!


68 YILLIK FABRİKA VERİMSİZLİK YÜZÜNDEN KAPANIYOR


Beykoz'da cama veda!


Şişecam, 4 yılda 71.5 milyon dolar zarar eden tarihi Beykoz Fabrikası'nda üretimi durdurdu. Fabrikanın 873 işçisi 15 gün süreyle ücretli izne çıkarıldı


     Şişecam, Beykoz'daki 68 yıllık fabrikada cam üretimine veda ediyor. Şirket, Beykoz'daki tarihi Paşabahçe Fabrikası'nda 15 günlük üretimi durdurarak, 873 işçiyi ücretli izne çıkarttı. Şişecam, kararın fabrikanın 1998-2001 yıllarını kapsayan 4 yıllık dönemde 71.5 milyon dolar zarar etmesi nedeniyle alındığını açıkladı. Açıklamada, bu operasyonun, grubun toplam 5 bin 350 kişilik çalışanını korumak amacını taşıdığı belirtildi. Fabrika çalışanları, haklarının korunacağının açıklanmasına rağmen, işyerlerini terketmiyor.

     Kristal-İş Genel Sekreteri Rıza Sami Erdoğan, işverenle yaptıkları toplantıda, kendilerine ''15 gün ücretli izne çıkılsın, daha sonra görüşürüz'' denildiğini, ancak bunu kabul etmediklerini söyledi. Erdoğan, ücretli izne çıkmadıkları takdirde de 17. maddenin 2. bendinin işleme konulacağının söylendiğini anlattı.

     

ZARAR BÜYÜYOR

     

     Şişecam Topluluğu tarafından yapılan yazılı açıklamada, üretimin durdurulmasının gerekçesi olarak verimsizlik gösterilirken, son 4 yıllık dönemde fabrikanın 71.5 milyon dolar zarar ettiği belirtildi. Açıklamada, bütün bu zorunlu sebeplere rağmen, çalışanların haklarının korunacağı, işin sosyal boyutunu dikkate alarak katlanılabilir önlemleri alma çabalarının bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sürdürüleceği vurgulandı.

     Üretimine ara verilen Beykoz Fabrikası, Paşabahçe'nin cam ev eşyası üretiminin yüzde 13'ünü karşılıyor. Türkiye'deki tüm cam üretim tesisleri, bu fabrikada sağlanan bilgi birikimi ve deneyimden yararlanıyor. Ana faaliyet alanları cam ve inorganik kimyasallar üretimi olan Şişecam Topluluğu'nun 30 şirketi arasında Cam Ev Eşyası Grubu 6 şirketle yer alıyor.

     Şişecam'ın temel faaliyet alanlarından olan Cam Ev Eşyası Grubu, üç ana iş alanında 7 fabrika ve 30 mağazayla faaliyetlerini sürdürüyor. Avrupa pazarının yüzde 11.5'ine sahip olan ve dünya üretiminin yüzde 6'sını gerçekleştiren Paşabahçe, üretiminin yüzde 70'ini 5 kıtada 110 ülkeye ihraç ediyor. Paşabahçe'nin ihracatı 200 milyon doları aşıyor.

     

TARİHİ YAPI KORUNACAK

       

     Şişecam Genel Sekreteri Rüştü Bozkurt, fabrikanın zararlarının 2-3 yeni fabrika kuracak boyuta ulaştığını, üretim maliyetlerinin de çok yükseldiğini vurguladı. Bozkurt, "Burası çok geniş, ancak dağınık bir alan. Müze de olabilir, otel de. Bütün bunlar değerlendiriliyor" diye konuştu. Bozkurt, ''Cam fabrikası olarak üretime devam etmeyebilir, ancak orası boş da bırakılmaz. Ayrıca, tarih yaşatılacak. Tarihi değerini yükseltecek proje geliştiriliyor'' dedi.  Murat KEKLİKÇİ - SHA


(2002 yılında 1 dolar 1.677.072 liraya, Reşat Altın ise 118.400.000 liraya satılıyormuş.)


Sabah 23 Temmuz 2002



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön