18 / 04 / 2024

2003 yılında Bayrampaşa Cezaevi üniversite olacakmış!

2003 yılında Bayrampaşa Cezaevi üniversite olacakmış!

2003 yılında olumsuz imaja sahip Bayrampaşa Cezaevi, Adalet Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle kaldırılacakmış. Cezaevinin 200 dönümlük arazisi ya üniversite ya da kültür merkezi olarak kullanılacakmış.



2003 yılında Bayrampaşa Cezaevi üniversite olacakmış!


Bayrampaşa Cezaevi üniversite oluyor


Terör örgütlerinin uzun yıllar eğitim merkezi olarak kullandığı, isyanların ve örgüt içi infazların mekanı Bayrampaşa Cezaevi, Adalet Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle kaldırılacak.


Cezaevinin yaklaşık 200 dönümlük arazisi ya üniversite ya da kültür merkezi olarak kullanılacak. Mahkumlar ise 2 yıl içerisinde Çatalca, Gaziosmanpaşa ya da Silivri'de yapılacak bir cezaevine nakledilecek.


    BAYRAMPAŞA Cezaevi'nin kurulduğu zaman şehrin dışında olduğunu, ancak İstanbul'un gelişmesiyle birlikte şehir içinde kaldığını belirten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, cezaevinin çeşitli olaylar nedeniyle olumsuz bir imaja sahip olduğunu, bunun da bölge halkını rahatsız ettiğini söyledi. Bu nedenle cezaevinin kaldırılması için Adalet Bakanı'yla yaptıkları görüşmelerden olumlu netice aldıklarını anlatan Gürtuna, şunları söyledi:

       

YEŞİLLİK VE KÜLTÜR

     

    ''Cezaevinin taşınması için Silivri, Çatalca ve Gaziosmanpaşa gibi yerleri alternatif olarak belirledik. Bu yerler şehir dışında askeri alanlar olacak. 2 yıl gibi kısa bir sürede cezaevi yapılacak. Bayrampaşa'daki yaklaşık 200 dönümlük yer ya yeşillikler içinde bir kültür merkezi ya da bir üniversiteye dönüştürülecek. Cezaevi içindeki tarihi nitelikli binalar yıkılmayacak. Baraka tipi yerler tasfiye edilecek.''


KİMSE İSTEMİYOR


    Bayrampaşa Cezaevi'nin kaldırılması için çalışmalar devam ederken, cezaevinin taşınmasının düşünüldüğü Silivri, Çatalca ve Gaziosmanpaşa'da halk cezaevi yapılmasını istemiyor. Silivri merkezine 4-5 kilometre uzaklıkta 1000 dönümlük bir araziye inşa edilmesi planlanan F Tipi Cezaevi için Silivri muhtarları, meslek odaları ve ilçede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları yaptıkları bir değerlendirme toplantısıyla merkeze yakın bir yerde cezaevi yapılması istemediklerini belirtmişti. 

    Okulu ve hastanesi bulunmayan Gaziosmanpaşa Taşoluk'ta cezaevi yapılmasına yönelik alınan karar bölgede yaşayanları isyan ettirmiş ve ''Cezaevi yerine okul istiyoruz'' diyen yüzlerce vatandaş 7 belediye başkanı ve 6 muhtarın da katıldığı bir protesto gösterisi yapmıştı.


Kanlı isyanların cezaevi


    1968 yılında kurulan Bayrampaşa Cezaevi, kanlı isyanlar, yangınlar, infazlar, çatışmalar, intiharlar, firarlar, tüneller, haraç çeteleri, uyuşturucu madde ticareti, silahlı ve cep telefonlu mahkumlarıyla 35 yıldır Türkiye'nin gündeminden hiç düşmedi. Bayrampaşa Cezaevi, çok sayıda ünlü konuğu oldu. 

    1970'li yıllarda Ülkücü sanıklar Oğuzhan Cengiz, Ferhat Tüysüz ve Veli Can Oduncu Bayrampaşa Cezaevinden firar ettiler. 12 Eylül askeri müdahalesinden sonra ise Dev-Sol örgütünün Dursun Karataş başta olmak üzere lider kadrosu 1989 yılındaki toplu firara kadar aynı cezaevinde kaldılar. Daha sonra bölünen örgütten DHKC olarak değiştiren Karataş yanlısı kanadın önde gelen iki ismi Ercan Kartal ile Şadi Özbolat aynı koğuşu paylaştılar. İSKİ skandalının baş kahramanı, kurumun eski genel müdürü Ergun Göknel, ünlü dolandırıcı Selçuk Parsadan da cezaevinin konukları arasında yer aldı. Yeraltı dünyasının ünlü isimleri Sedat Peker ve Hasan Heybetli de Bayrampaşa Cezaevi'nde yattılar. 


Hürriyet 5 Ağustos 2003



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön