29 / 03 / 2024

2003 yılında Sarıgül'den Galatasaray'a stad projesi!

2003 yılında Sarıgül'den Galatasaray'a stad projesi!

2003 yılında Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Mecidiyeköy'deki Ali Sami Yen'i Seyrantepe'de 100 dönümlük araziye taşımayı ve stadın eski yerine 7 katlı bir iş merkezi yapılmasını önermiş.



2003 yılında Sarıgül den Galatasaray a stad projesi!


Galatasaray'a sürpriz proje


Şişli Belediye Başkanı Sarıgül, Ali Sami Yen'i Maslak'a taşımayı ve eski yerine, yılda 27 milyon dolar gelir elde edilecek 7 kat otoparklı kompleks yapılmasını öneriyor


     BİR yandan transfer çalışmalarını sürdüren Galatasaray'da, bir yandan da yeni sezonda maçların nerede oynanacağı tartışılıyor. Başkan Özhan Canaydın'ın, ''Yeni sezonda Olimpiyat Stadı'ndayız. Ali Sami Yen'i yıkıp yerine yeni bir stad yapacağız'' sözlerine karşın henüz bu operasyon için gereken kredi bulunmuş değil. 

     İşte bu sıkışık dönemde Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün hazırladığı bir proje Galatasaray'a yeni bir açılım sağladı. Camianın önde gelen isimlerinin desteğini de alan ve sıkı bir Galatasaraylı olan Belediye Başkanı'nın süper projesiyle Ali Sami Yen Stadı yıkılacak ancak yerine yeni bir stad değil, süper lüks bir iş merkezi yapılacak. Stad için ayrılan yer ise Seyrantepe'deki Oyak Sitesi'nin hemen yanında, E-6 otoyolunun kenarında bulunan ve mülkiyeti Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne ait olan 100 dönümlük arazi olarak belirlendi. 

     Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül projeyle ilgili olarak, ''Öncelikli amacımız Mecidiyeköy'ün en işlek yerlerinden birinde bulunan Ali Sami Yen Stadı'nın yenilenmesi. Ayrıca 15 günde bir sadece 90 dakika için böylesine önemli bir yeri kullanmak çok lüks'' dedi. 


KENDİNİ FİNANSE EDECEK


     Oysa yıkılacak stadın yerine inşa edilecek iş merkezinin kendini kısa sürede finanse edebileceğini söyleyen Sarıgül şöyle devam etti ''Mecidiyeköy, İstanbul'un en önemli merkezlerinden birisi. Her gün 2 milyonun üzerinde İstanbullu Mecidiyeköy'den geçiyor. Ali Sami Yen'de oynanan futbol maçları buranın trafiğini olumsuz etkiliyor. Oysa bu stadın yerine yapılacak ve içinde 18 bin araçlık otopark ile turizm, kültür, kongre merkezlerinin de yer alacağı bir kompleks inşa etmek çok daha yararlı.''

    Galatasaray'ın stad yapması için gösterilecek arazinin de şehrin içinde olduğunu belirten Sarıgül, "İş merkezinden yaklaşık olarak yılda 27 milyon dolara yakın bir gelir elde etmeyi planlıyoruz. Maliyetinin yaklaşık 75 milyon dolar olduğunu düşünürsek kendini üç yılda finanse edecek bir proje" dedi.


HER ŞEYİ HESAPLAMIŞ


    SARIGÜL'ün hesabına göre, 40 bin metrekarelik alana otopark yapıldığı takdirde ve bir aracın da 15 metrekarelik alanı kapsadığı varsayıldığında 40 bin metrekarede 2 bin 600 araç yer alabilecek. 7 katlı olduğu takdirde, aynı anda 18 bin 200 araç otoparka sığabilecek. 1 aracın aylık otopark gideri 100 dolar kabul edilirse yıllık park geliri 21 milyon 600 bin dolar olacak. Günlük giriş çıkışlardan ise ayda ortalama 350 bin dolar gelir elde edilebilecek. Kongre, kültür ve turizm merkezinden aylık ortalama 500 bin dolar, yıllık ise 6 milyon dolar gelir sağlanabilecek. Merkezin otoparkı ile birlikte yıllık sağlayacağı gelir ise Sarıgül'ün hesabına göre ortalama 27 milyon 600 bin dolara ulaşacak.


Pervin KAPLAN/HABER MERKEZİ


(2003 yılında 1 dolar 1.417.044 liraya, Reşat Altın ise 136.000.000 liraya satılıyormuş.)


Sabah 22 Haziran 2003



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com


Geri Dön