27 / 04 / 2024

2004 yılında İstanbul'un en eski oteli yeniden hayat bulacakmış!

2004 yılında İstanbul'un en eski oteli yeniden hayat bulacakmış!

2004 yılında İstanbul'un ilk oteli olan Royal Otel, Orjin Holding tarafından yeniden hayat bulacakmış. İngiltere'nin İstanbul Konsolosluğu parselinde yer alan otel, 15 milyon dolarlık yatırımla yeniden hayat bulacakmış.



2004 yılında İstanbul un en eski oteli yeniden hayat bulacakmış!


İstanbul'un uluslararası ilk oteli yeniden doğuyor


Tekstil ve deri sektöründe faaliyet gösteren Orjin Holding, turizm sektörüne iddialı bir projeyle giriyor ve İstanbul'un ilk oteli olarak 128 yıl önce kurulan Hotel Royal'i hayata döndürüyor. Ekonomist Dergisi'nin haberine göre adı Orjin Pera Otel olacak otel için 15 milyon dolar harcanacak.


     İSTANBUL'un en eski oteli yeniden hayat buluyor. Haftalık ekonomi dergisi Ekonomist'in haberine göre; tekstil ve deri sektöründe faaliyet gösteren Orjin Holding'in kurucu ortakları Zafer Yıldırım ve Zafer Kurşun, İstanbul'un ilk uluslararası oteli olarak 128 yıl önce faaliyete geçen Royal Oteli; Orjin Pera Otel olarak önümüzdeki yıl yeniden faaliyete geçirecek. Bir dönem Beyoğlu Adliyesi'ne de hizmet veren binayı satın alan Orjin Holding, 3 bloktan oluşan gayrimenkul üzerine, yıllarca İstanbul'un en beğenilen oteli olarak kalan Royal Oteli'nin bir benzerini inşa edecek. 15 milyon dolara mal olacak 130 odalı Orjin Pera Otel, butik otel olacak. 

     Bir dönem Medoviç Ailesi'ne ait olan Royal Oteli'nin tüm ince işçiliği, yeni otelde de yer alacak. Orjin Holding'in işleteceği otelde konuklara isimleriyle hitap edilecek, içtikleri kahvenin 'şekerli olup olmadığı' dahi hatırlanacak. Orjin Pera Otel, yaklaşık bin 500 metrekarelik alan üzerinde 12 bin metrekarelik kapalı alana sahip olacak. Otelin bir de şapeli bulunacak. Bu şapel, halen İngiliz Konsolosluğu bünyesinde çalışan personele hizmet veriyor. Otel bahçesinde ayrıca faal halde bir kilise de yer alıyor. 

     Orjin Pera Otel, İngiltere'nin İstanbul Konsolosluğu parselinde yer alıyor. Orjin Holding, binaları konsolosluğun bağlı olduğu İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan 2002 yılında satın aldı. Başlangıçta alıma dahil olmayan şapel, daha sonra kilisenin izniyle projeye dahil edildi İngiliz Konsolosluğu'nun bombalanması nedeniyle 1 yıla yakın süreyle kesintiye uğrayan projede otele dahil restore edilecek binalardan biri de bombaların etkisiyle yarı yarıya yıkılmıştı. 3 ayrı bina halinde restore edilen otel, 2005 yılı Ağustos ayında hizmete girmesi bekleniyor.


Hint Yolu'nun stratejik oteli olarak kurulmuştu


    OTELLERİ ile ünlü Beyoğlu'nun ilk uluslararası oteli, 1 Ekim 1876 yılında açılan Royal Oteli'ydi. Otelin kurulmasına İngiltere devleti ve büyükelçiliği önayak olmuştu. İngiltere için özel bir önemi olan 'Hint Yolu' üzerinde stratejik bir konaklama tesisinin ihtiyaç göstermesi nedeniyle kurulan otel, yıllarca Beyoğlu'nda hizmet verdi. Bir dönem Çiçek Pasajı'nın da sahibi olan Sait Halim Paşa'nın olan Otel, son dönemde Türk Petrol Holding'in sonra da Medoviç Ailesi'nin sahipliğine geçti. Bir süre de Beyoğlu Adliyesi odu.



(2004 yılında 1 dolar 1.490.869 liraya, Reşat Altın ise 142.250.000 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet 12 Eylül 2004



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön