18 / 04 / 2024

2004 yılında KİPTAŞ, ucuz konut üretimine dönecek!

2004 yılında KİPTAŞ, ucuz konut üretimine dönecek!

Recep Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanlığı döneminde dar gelirli vatandaşlar için konut üretmek amacıyla kurulan KİPTAŞ, 2004 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın talimatıyla ucuz konut üretimine dönecekmiş.



2004 yılında KİPTAŞ, ucuz konut üretimine dönecek!


KİPTAŞ, Topbaş'ın talimatıyla ucuz konut üretimine dönüyor


   Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık yaptığı dönemde dar gelirli vatandaşlar için konut üretmek amacıyla kurulan Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İstanbul Konut İmar Plan Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (KİPTAŞ), Gürtuna döneminde aldığı 'pahalı konut üreten şirket' konumundan eski misyonuna geri dönüyor. Başlangıçta ucuz ve kaliteli konut üreterek, gelir seviyesi düşük vatandaşları da ev sahibi yapan kurum, üst gelir seviyesindeki insanlara hitap eder olmuştu. Halkın yararına olmayan projeleri hemen iptal etmesiyle dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bu duruma da el koydu ve ''KİPTAŞ, dar gelirli vatandaşlar için çok kısa zamanda yeniden konut üretmeye başlayacak'' müjdesini verdi. 

    KİPTAŞ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı olduğu dönemde, özellikle dar ve orta gelirli vatandaşların konut ihtiyacını karşılamak üzere sektöre girmişti. İkitelli Başakşehir'de yaptığı 1. Etap ve 2. Etap konutlarında bunu kanıtlayan kurum, daha sonraki yıllarda adeta sadece varlıklı kesime hitap eder oldu. KİPTAŞ'ın Halkalı Çamlıkaltı'na yaptırdığı 12 daire, 90-100 milyar liraya satılıyor. Ümraniye Tepeüstü'nde 175 bin metrekarelik alan üzerine kurulan 462 evlik proje de oldukça lüks. 183-250 metrekare arasında inşa edilen bu konutların metrekaresi 900-bin 250 dolardan satılıyor. 

    KİPTAŞ'ın rota değişikliği, yüksek fiyatlarla ev satın alamayan vatandaşları kiralık evlere mahkum etti. Bu duruma el koyan Başkan Kadir Topbaş, İstanbul'da yaşayan dar gelirli vatandaşlara konut edindirileceğini duyurdu. Topbaşi dar gelirli vatandaşlar için kentin her iki yanında toplam 20 bin yeni konut yapılması talimatını verdi. Konutların yapımıyla ilgili çalışmalar sürerken, yıl sonuna doğru nerelerede inşa edileceğine ve ödeme planına ilişkin açıklama yapılacak. Dar gelirli vatandaşların artık kira öder gibi konut sahibi olabileceğini belirten Topbaş, ''Bu konutları inşa edecek KİPTAŞ, daha üst düzeyde binalar da yaparak finans sağlayacak. Böylece dar gelirli vatandaşlara yapılacak konutlar daha ucuza mal edilip daha ucuza satılacak'' dedi. KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım da ekonomideki iyileşmeyle birlikte vadeleri uzatacaklarını açıkladı. Vadeleri 48 aydan 10-15 seneye çıkaracaklarını bildiren Yıldırım, ''Böylece dar gelirli vatandaşımız kira öder gibi konut sahibi olacak'' dedi. Konuyla ilgili çalışmaya Başkan Topbaş'ın talimatı üzerine hemen başladıklarını kaydetti. Yıldırım, 6 ay içerisinde gerekli duyuruyu yapacaklarını kaydetti. Yıldırım, 5. Etap konutlarıyla birlikte, şehrin Avrupa ve Anadolu Yakası'nda birer bölge tespit ettiklerini, buralarda dar gelirliler için yaklaşık 20 bin konut inşa edileceğini açıkladı.


(2004 yılında Reşat Altın 141.250.000 liraya satılıyormuş.)


Zaman 4 Ağustos 2004



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön